YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Marmara’ya Günde 2 Milyon Metreküp Evsel Atık Su Deşarj Ediliyor

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliğe dikkat...

Marmara’ya Günde 2 Milyon Metreküp Evsel Atık Su Deşarj Ediliyor

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Marmara Denizi’nde yaşanan kirliliğe dikkat çekerek, alınacak tedbirler konusunda belediyelere önemli görevler düştüğünü bildirdi.

Marmara Belediyeler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, bir TV kanalında yayınlanan ‘Deniz Bitmesin’ programında, denizlerde yaşanan kirliliğe dikkat çekti. Programda konuşan Başkan Altepe, kirliliğin ürkütücü boyutlara ulaştığını ve denizlerdeki canlı türlerinin giderek azaldığını kaydetti.

Türkiye genelinde, denize kıyısı olan 28 ilde toplam bin 257 belediyenin 399’unda kanalizasyon şebekesi bulunmadığına dikkat çeken Başkan Altepe, bu belediyelerden toplanan yıllık 2 milyar metreküp atık suyun 537 milyon metreküpünün arıtılmadan deniz sularına karıştığını kaydetti.

GÜNDE 2,1 MİLYON METREKÜP ATIK SU

Başkan Altepe, Marmara Denizi’nin hem kara hem deniz kökenli kirlenme tehlikesi yaşadığını ifade etti. Altepe, altyapının yetersiz olması, kanalizasyon toplama şebekesi ve arıtma tesislerinin bulunmaması ve işletme maliyeti nedeniyle arıtma tesislerinin çalıştırılamaması gibi nedenlerin, evsel kirlilik problemlerinin temelini oluşturduğunu kaydetti.

İstanbul civarında bulunan 4 bin 500-5 bin kadar endüstri kuruluşundan 0,3 milyon metreküp civarında atık suyun deşarj edildiğini dile getiren Altepe, “Bu atık suların yüzde 50’si ise arıtılmadan denize bırakılıyor. Yapılan son araştırmalara göre, İzmit Körfezi’ne günde 6,6 kg kurşun, 43,2 kg çinko, 1,9 kg bakır, 209 kg krom, 5,1 kg civa gibi ağır metallerin yanı sıra 10,9 ton azot ve 30,8 ton atık karışıyor.

Marmara’ya, İstanbul’dan günde 1,2 milyon metreküp, Bursa’dan günde 0,3 milyon metreküp, İzmit’ten 0,2 milyon metreküp, diğer 5 şehirden 0,4 milyon metreküp olmak üzere, bölge genelinde 2,1 milyon metreküp evsel atıksu deşarj ediliyor. İstanbul Boğazı; Karadeniz, Marmara ve Akdeniz´deki biyolojik çeşitliliğin varlığını sürdürmesi için yaşamsal öneme sahiptir. Akdeniz´den Karadeniz´e göç eden, başta balıklar olmak üzere deniz hayvanları için genetik bir köprü oluşturan İstanbul Boğazı, son zamanlarda ekolojik değişmelerin bir sonucu olarak biyolojik çeşitliliğin yaşanmasına bir engel haline geldi.” diye konuştu.

Türkiye genelinde denize kıyısı olan toplam 28 ildeki bin 257 belediyenin 399’unda yani yüzde 32’sinde kanalizasyon şebekesi dahi olmadığını dile getiren Başkan Altepe, “Bin 257 belediyede sadece 124 adet arıtma tesisi var. Bin 257 belediyenin toplanan yıllık 2 milyar metreküp atık suyun 537 milyon metreküpü arıtılmadan sulara karışıyor. Bu kirlilik de en çok denizdeki canlı hayatını tehdit ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu´nun 2008 yılında yaptığı araştırmaya göre, Karadeniz´de 50 yıl önce 52 olan balık çeşidinden 26´sının nesli tükendi. Marmara Denizi’nde ekonomik değeri olan 140 deniz canlısı türü yok oldu. Fangri, Akya, Gelincik ve Hani Marmara’da artık görülmeyen balıklardan sadece bir kaçı.” dedi.

Deniz kirliliğine karşı alınacak önlemler konusunda Türkiye’nin artık zamanı kalmadığını dile getiren Başkan Recep Altepe, yüzde 90’ı karasal kaynaklı olan kirliliğinin önüne geçmek için belediyelere önemli görevler düştüğünü kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler