YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mars’a 2020’de Gönderilecek Robot Yaşam Izleri Arayacak

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın 2020’de Mars’a göndereceği paletli robotun, gezegenin geçmişindeki yaşam izlerini...

Mars’a 2020’de Gönderilecek Robot Yaşam Izleri Arayacak

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)’nın 2020’de Mars’a göndereceği paletli robotun, gezegenin geçmişindeki yaşam izlerini arayacağı ve Dünya’ya toprak örnekleri getireceği bildirildi.

NASA tarafından dün yayınlanan son raporda 2020 Mars görevinin genel hatları belirtildi. Kurum bünyesindeki 19 kişilik Mars 2020 Bilim Tanımlama Takımı, 154 sayfalık bir rapor hazırladı. Rapora göre, 2020 görevi, ABD Başkanı Barack Obama’nın hedef koyduğu 2030’lardaki Mars’a insanlı yolculuk için büyük bir adım olacak.

NASA’nın Washington’daki yöneticilerinden John Grunsfeld, “Bilim yeteneklerimiz ve keşif amaçlarımız, bir dahaki büyük Mars görevi için çok önemli bir dönüm noktası olacak. Amaçlar belirlendi ve ona göre hazırlıklar yapılıyor” dedi.

Tasarlanacak yeni paletli robota bir yıl önce başarılı bir şekilde Mars’a gönderilen Curiosity (Merak)’ın dizaynı ilham verecek. Bu sayede görevin maliyetleri ve riskleri de azaltılmış olacak. Yeni görev, Curiosity ve diğer Mars araçlarının keşifleri üzerine bina edilecek. Zira bu robotlar Mars’ta geçmişte su olduğuna dair izler bulmuştu. 2020 görevinde de geçmişteki yaşama ait izler aranacak.

Toplanacak örneklerin analizlerinden sonra Mars’a insanlı yolculuk için gerekli şartlar daha iyi anlaşılacak. 2030'lardaki insanlı yolculuğa etki edecek riskler, toprak ve hava koşulları, yakıt elde etme şartları gibi önemli konular 2020 göreviyle netleşecek.

NASA'nın gezegen bilimleri ile ilgili bütçesinde son dönemlerde kesintiye gidilmişti. Kesinti nedeniyle NASA, Kızıl Gezegen'e 2016 ile 2018 yılları arasında yapılması planlanan misyonların iptal edilmesine yol açmıştı.

Yeni projenin mali olarak karşılanabilmesinin en önemli nedeni, projede Curiosity misyonunun teknolojisinin kullanılacak olması. Curiosity projesi 2.5 milyar dolara mal olmuştu. 2020 projesinin ise 1.5 milyar dolara mal olması planlanıyor. Curiosity projesi için uzay aracına yerleştirilen plütonyum jeneratörleri araca en az 14 yıl yetecek elektrik sağlayabilme kapasitesine sahip.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler