Başta varis ve romatizma olmak üzere birçok rahatsızlıkların giderilmesinde, yorgun adalelerin dinlendirilmesinde ve yumuşatılmasında oldukça faydalı olan masajın kökeni, M. Ö. 3000 yıllarına dayanıyor. Uzmanlar, masajın şu durumlarda yapıldığını bildiriyor: 'Hareketsizliğe bağlı ödemler (sulu şişmeler), müzmin toplardamar iltihabı, lenfanjit, varis, felçler, müzmin iltihabi mafsal ve mafsal çevresi romatizmaları, harap edici (dejeneratif) mafsal romatizmaları, mafsal ve mafsal çevresi doku adale zedelenmeleri (had dönem geçtikten sonra), iyileşmeye yüz tutan kemik kırıkları, bazı metabolizma hastalıkları, yağ dokusu, ağrılı şişkinlik (cellulitus), travma sonrası meydana gelen ödem ve kan artıklarının giderilmesinde'.
MASAJIN FAYDALARI
Masajın, kilo verme programı uygulayan kişiler tarafından düzenli olarak yaptırıldığında, boşalan yağ hücrelerini sıkıştırarak sarkmalara engel olduğunu vurgulayan uzmanlar, "Vücuttaki deformasyonu engeller. Kasları rahatlatır. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. Felç, romatizma, kanser vb. gibi hastalıklarda doktor önerisi doğrultusunda yapılan masajlar, hastanın ağrılarını azaltır, beden ve zihin açısından olduğu kadar psikolojik yönden de rahatlamasını sağlar. Masaj yaptıran kişi kendini daha enerjik hisseder. Günümüz hayat şartlarının ortaya koyduğu olumsuz etkilerden (stres, yorgunluk vb.) kişinin uzaklaşmasını sağlar. Baş ağrılarının (Migren gibi) doğurduğu atakları azaltır. Vücuttan toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Cilde esneklik kazandırır. Metabolizmayı hızlandırır" diyorlar.
Uzmanlar, masaj manevralarını da 'Tazyik, Perküsyon ve Vibrasyon' olarak üçe ayırıyor. Tazyik manevralarından 'sabit tazyik'in, cilt üzerinden avuç içi ile yapıldığını ve ağrıyı giderici etkisi bulunduğunu ifade eden uzmanlar, kayıcı tazyik manevralarından 'efloraj'ın ise yüzeysel veya derin yapıldığını, ödemleri giderici etkisi olduğunu kaydediyor. Uzmanlar, yine kayıcı tazyik manevralarından 'friksiyon'un, cilt altı dokularda meydana gelmiş yapışıklıklar ve nedbelerin izalesinde çok faydalı ve yumuşatıcı olduğunu, derin tesirli kayıcı manevralardan 'petrisaj'ın da ödemi giderdiğini ve yorgunluğu hafiflettiğini belirtiyor.
Perküsyon manevraları: Her biri ellerle deri üzerine ritmik darbeler vurmaktan ibaret olan bu manevraların, özellikle zayıf adalelerin uyarılmasında kullanıldığını vurgulayan uzmanlar, 'Vibrasyon manevraları'nın ise, parmak uçları, el düz vaziyette ve cilt sahasına dikey tarzda temas ettirildikten sonra yapılan titreme hareketlerinden ibaret olduğunu ve ağrı dindirici etkisi bulunduğunu bildiriyor.