HABER

"Mastrich Kriterlerini sağlamamız çok zor"

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KTSO) Başkan Vekili Fethi Arifioğlu, Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıllık süreçte Avrupa Birliği (AB) ile müzakere sürecinin devam edeceğine dikkat çekerek, "Bu da demektir ki bizler 10 yıl yine AB sekreteryasının 3. derece katibinin demecinin o günkü kura, faize ve borsaya ne etki edeceğini takip edeceğiz. Yani dalgalı kurun bizlerle dalga geçmesini takip edeceğiz" dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile Referans Gazetesi'nin ortaklaşa düzenlediği "Enflasyonsuz Ortamda İşletme Yönetimi" konulu seminer, Kahramanmaraş'ta yapıldı. KTSO Toplantı Salonu'nda yapılan seminere, Vali Yardımcısı Nurettin Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Nedim Tepebaşı, KSÜ Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, sanayiciler, iş adamları ve öğretim üyeleri katıldı. Seminerin açılış konuşmasını yapan KTSO Başkan Vekili Arifioğlu, ulus olarak 17 Aralık tarihine endekslenildiğini belirterek, sonucun olumsuz olması halinde insanlarda felaket beklentisi uyanmaya başladığını kaydetti.

Ekonomik kriterlerin (Mastrich) Parlamento'dan geçirilecek bir yasa ile yerine getirilemeyeceğini ifade eden Arifioğlu, "Bu kriterleri, bu ekonomik yapımızla sağlamamız çok zor. Hala ekonomik faaliyetlerin önemli bir kısmı kayıt dışı. Umarım sosyal kriterleri sağlamak için gösterilen çabalar sağlıklı bir ekonomik yapı oluşturmak için de gösterilir" dedi.

Enflasyonlu ortamda işletmeleri iyi yönetemediklerini belirten Arifioğlu, "Enflasyon nedeniyle elde ettiğimiz kazançları kendi başarımız gibi gördük. Sevindik, şimdi fes göründü. Enflasyonsuz ortamda bocalamaya başladık. Şimdi daha iyi yapılanmak zorundayız. Ancak işletmelerimizi de sağlıklı yönetebilmemiz için öncelikle maliyetlerimize etkili unsurların fiyat ve oranlarını belirleyen karar vericilerin bu fiyat ve oranları enflasyonsuz ortama göre düzenlemesi ve kurallar koyması gerekir" diye konuştu.

Kahramanmaraş Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Selahattin Okay ise, işletmelerin enflasyonsuz ortama hazırlanması gerektiğini kaydederek, "Eskisi gibi faaliyet dışı gelirler enflasyonsuz ortamda olmayacak. İşletmelerin bilançolarında faaliyet gelirleri ağırlık kazanacaktır. Enflasyonsuz ortamda kar marjları azalacaktır" şeklinde konuştu.

Seminerde Vali Yardımcısı Nurettin Yılmaz ve KSÜ Rektörü Prof. Dr. Nafi Baytorun, birer konuşma yaptı.

Referans Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Eyüp Can ise, AB-Türkiye ilişkilerinin yeni başlamadığına vurgu yaparak, "AB-Türkiye ilişkilerinde en önemli nokta 1996 yılında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasıdır. Bizleri asıl ilgilendiren nokta burası olmalıdır. Her ne olursa olsun 18 Aralık'ta ülkemizi zor bir süreç bekliyor" dedi.

Seminerde daha sonra Referans Gazetesi yazarlarından David Judson ve Abdurrahman Arıman, "AB Sürecinde Türkiye Ekonomisini Bekleyen Fırsatlar ve Tehditler" konusunda bilgiler verdi. Seminerin ikinci bölümünde ise, Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdinç Telatar, TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Aktaş ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Dr. Ünsal Ban, "Enflasyonsuz Ortamda İşletme Yönetimi" konulu bir sunum yaptı.

En Çok Aranan Haberler