Aleviler'in her Muharrem ayının 1. günü başlayıp 12. günü akşamına kadar tuttukları "matem orucu" koşulları ağır bir süreç... Matem orucu süresinde yapılması kabul görmeyen ve dikkate alınması gereken bazı hususlar mevcut:
Duru su içilmez. Bedenin sıvı ihtiyacı meşrubatlardan karşılanır.
Kan akıtılmaz, yani hayvan kesilmez. Sigara ve içki içilmez. Can yakılmaz.
Düğün, nişan gibi eğlenceler yapılmaz, yapılırsa bile katılınmaz.
12 gün süren oruç ve matemin ardından, kurban kesilir ve aşure dağıtılır.
Bu süreçte sahur olmadığı gibi, belirlenmiş iftar saatleri de olmuyor. Muharrem ayı orucunda, güneşin batışı itibariyle oruç açılır ve kallavi sofralardan uzak durulur. İşte 12 gün boyunca oruç tutanlar için özel yemek tarifleri;
Antep yöresine ait enfes bir çorba... Çeşitli bakliyatlarla pişirilen yemek, lezzetinin yanı sıra son derece doyurucu! Sıcak ve lezzetli bir başlangıç yapmak size iyi gelecek...
Ezogelin Çorbası Tarifi İçin Tıklayın
Matem orucunda kimilerine göre de "başı koparılan hiçbir gıda" tüketilmiyor. Siz de tarif içerisinde yer alan soğanı tüketmek istemezseniz, tarif listesinden eleyebilirsiniz..
Bonus: Aşure Nasıl Pişirilir?
Yöresel lezzetlerimizden tariflere devam ediyoruz. Şıh-el Mıhşe, Hatay'a özgü olan, iç harcı mercimekle hazırlanan bir karnıyarık çeşidi. Kıymanın yerine kullanılan mercimek, karnıyarığın lezzet ve faydalarını ikiye katlıyor.
Şıh-el Mırşe Tarifi İçin Tıklayın
Bonus: Sprey Limon Sıkacağı Nasıl Yapılır?
Matem orucu süresince israf ve kallavi sofralardan uzak kalınıyor. Bu aşamada tercih edilen yiyeceklerin tek bir özelliğe sahip olması gerekiyor, o da doyurucu olmaları. Domatesli pirinç pilavı ise son derece lezzetli ve bu ritüele uygun bir tarif.
Domatesli Pirinç Pilavı Tarifi İçin Tıklayın
Yemeklerinizin yanında alternatif bir ara sıcak isterseniz, karışık ot kavurması doğru seçim olacak! Yine bu süreçte tercihe göre soğan tüketmek istemezseniz malzeme listesinden eleyebilirsiniz.
Karışık Ot Kavurması Tarifi İçin Tıklayın
Uzun süren açlığın ardından, sağlığınızı tehlikeye atmamak için hafif beslenmek şart. Olur ya, canınız tatlı bir şeyler isterse bu hoşaf sizin imdadınıza yetişecek! Hem hafif, hem kolay, hem de aşırı sağlıklı...
Vişne Kompostosu İçin Tıklayın
İster tatlı, ister tuzlu oalrak tüketebileceğiniz galet, son derece sağlıklı ve lezzetli bir iftariyelik. Galetin İç malzemelerini isteğinize göre şekillendirebilirsiniz. Biz bu sefer domates ve lor peynirini kullanalım dedik, ikisi de birbirine çok ama çok yakıştı!
Çeri Domatesli, Lor Peynirli Galet Tarifi İçin Tıklayın
Anadolu'nun kadim lezzeti bulgur, soframızın olmazsa olmazlarında. Domatesli pirinç pilavına alternatif istiyorsanız, o zaman sebzeli bulgur pilavını tercih edebilirsiniz. Son derece doyurucu olan bulgur pilavı, malzeme çeşitliliği dolayısıyla da tek başına güzel bir ana yemek olabiliyor. Yanına yapacağınız taze naneli ayranla da lezzet duble oluyor :)
Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Tıklayın
Gün içerisinde çok yoruldunuz ve enerjiniz hiç kalmadı... Yemek hazırlamaya da haliniz kalmadıysa şayet, kurtarcımız sandviçler acil durumlarda yanımızda oluyor. Üstelik bu sandviç bilinenlerin aksine kuru değil. Bol malzeme ve sıcak bir lezzet arıyorsanız, buyurunuz;
Peynirli Mantarlı Sandviç Tarifi İçin Tıklayın
Beslenme düzeni dışına çıkıldığı için mideyi yormamakta fayda var. 12 gün boyunca yediklerinizi özenle seçmeye dikkat edin. İşte midenizi yormadan, sağlıklı beslenme devamlılığınızı sağlayacak bir diğer lezzet: Enginar salatası!
Enginar Salatası Tarifi İçin Tıklayın
Orucunuzu açtıktan sonra çayın yanında hafif bir şeyler yemek isterseniz, yumurtasız kekiniz bir köşede sizi bekliyor olacak :)
Yumurtasız Kek Tarifi İçin Tıklayın
12 imam aşkına, 12 gün boyunca tutulan oruç, 12 çeşit gıdanın olduğu aşure ile son bulur. Orucun son gününde sabahın erken saatlerinde kaynatılmaya başlanır aşure... Aşure piştikten sonra ev ahalisiyle oruç açılır ve yas sona erer.