Benim okul yıllarımda matematik dersi en büyük kabusumdu. Oysa ki matematik hayatımızın parçası, hemen her dersin içinde var.
Coğrafya, tarih hatta edebiyatta. Günlük rutinimizde de, arabamızı park ederken, yemek masasını hazırlarken hemen her an fark etmeden matematik hesaplamaları yapıyoruz. Bugünkü kitabımız Doruk Yayınları tarafından yayımlanan ‘Sör Çepçevrenin Matematik Maceraları’ matematiğe bu pencereden bakıp, matematiğin günlük hayatımızın bir parçası olduğunu anlatıyor.
Kim derdi ki ünlü Kral Arthur’un en büyük sorununun oturacakları masanın şekline karar vermek olacağını! ‘Sör Çepçevrenin Matematik Maceraları İl Yuvarlak Masa’ da mitolojik hikaye Kral Arthur ve yuvarlak masa toplantıları bir matematik problemi haline dönüştürülüp, çözülmüş.
Kahramanlarımız Kral Arthur ve şövalyeler, ülkelerini ilgilendiren önemli bir sorunu konuşmak için buluşup konuşmaları gerekir. Ancak oturup konuşacakları masa 11 şövalyesinin oturması için uygun değildir. Sorunu çözmek için Kral Arthur önce karısı Leydi Çap’tan yardım ister. Kral Arthur, Leydi Çap’ın önerilerini yapabilmek için Metri kasabasından Geo Usta’yı çağırır. Leydi Çap’ın önerisi dikdörtgen masayı kareye dönüştürmektir. Ancak kare masada şövalyelerin toplantısına çözüm olmaz. En iyi çözüm yuvarlak masadır. Yuvarlak masada karar kılana kadar ise pek çok alternatif denerler.
Hikayeyi okurken, yuvarlak masa çözümüne gelene kadar çap, yarı çap, çevre hesaplamaları gibi matematik kavramı ile karşılaşıp, bu tür hesaplamaları ise gün içinde farkına varmadan yaptığımızı görüyoruz.
Hikaye bizi hem çokgenlerin eğlenceli dünyasına sokuyor hem de Kral Arthur efsanesiyle tanıştırıyor. Kitabın içinde yer alan dikdörtgenden kareye dönüşüm, çokgenin içine oval çizmek gibi ufak geometri alıştırmalarını sizde yapabilirsiniz.
Biz Arda ile bu tür alıştırmalar yapıyoruz. İnanın çok eğlenceli oluyor. Bu tür çalışmalar hem şekil yeteneğini geliştiriyor hem de herhangi bir nesneye, olaya farklı açılardan bakma becerisi kazandırıyor.
Hikayenin yazarı Cindy Neuschwander, çizeri ise Wayne Geehan. Prof.Dr.Enis Sınıksaran Türkçe’ye çevirmiş.
Sör Çepçevre’nin Matematik Maceraları, yedi kitaplık bir seri. Her kitap ayrı bir matematik konusunu ele almış. Açı tipleri ve ölçümleri, koordinatlar, pi sayısı gibi kavramlar hikayelerin ana temaları olarak karşımıza çıkıyor.
Hepsinin amacı matematiği sevdirmek, çocuklarımızı bilimle yakınlaştırmak. Ben bu işi başarıyla yaptıklarını düşünüyorum. Tüm bu kavramları tarihsel veya mitolojik hikayelerle anlatmaları ise kitabın açtığı başka bir pencere. Bu kitaptan sonra belki başka bir Kral Arthur hikayesi de okur, Camelot şehrine yolculuk yaparsınız.
Bilimi ve sanatı seven yeni kuşakların yetişmesi dileğiyle...