Dünyadaki en zengin diller arasında kabul edilen, en geniş kelime hazinesine sahip olan dillerden biri de Türkçe'dir. Bu durumun en bilinen nedenlerinden biri de Türkçe'de farklı dillerden gelip zaman içinde aldıkları eklerle ya da söyleniş ve yazılış biçimleri ile değişim geçirerek Türkçeleşmiş olan kelimelerdir.
Dilimizin zenginlik sebeplerinden biri olan bu durum aynı zamanda yazım ve telaffuz hatalarına da neden olabilir. Hataların önüne geçebilmek için bazı kurallar geliştirilmiştir. Türk Dil Kurumu’nun resmî internet sayfasında da yer alan bu kurallara uyulduğu sürece herhangi bir yazım yanlışı ya da telaffuz hatası yapılmaz.
Matematik TDK (Türk Dil Kurumu) resmî internet sitesinde yer alan Türkçe Sözlük kısmındaki bilgilere göre dilimize Fransızca dilinden gelip zamanla Türkçeleşmiş olan kelimelerden biridir. Riyaziye olarak da bilinir. Sözlükte isim ve sıfat türlerinde 2 ayrı tanımı vardır:
İsim: Aritmetik, cebir, geometri gibi sayı ve ölçü temeline dayanarak niceliklerin özelliklerini inceleyen bilimlerin ortak adı; riyaziye.
Sıfat: Sayıya dayalı, mantıklı, ince hesaba bağlı.
Matematik doğru yazılışında ve söylenişinde en çok zorlanılan kelimelerden biridir. Ancak Türk Dil Kurumu da bu kelimenin doğru yazımı olarak matematik kullanışını doğru bulur ve diğer kullanımları hata kabul eder.
Matematik yazımı en sık karıştırılan kelimeler arasında yer alır. Bu kelime halk arasındaki günlük konuşma dilinde ve yazışmalarda çoğu zaman matematik ya da matamatik olarak söylenebilir ya da yazılabilir. Ancak bu kelimenin yazımı ve söylenişi için tek bir doğru vardır.
Bu kelime matematik olarak söylenmeli ve bu şekilde yazılmalıdır. Kelimenin matamatik ya da farklı bir şekilde yazılışı yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir.