HABER

Mavi akım'dan elektrik akacak

MOSKOVA (İHA) - Türkiye ile Rusya arasında yapılan görüşmelerde, enerji alanında önemli adımlar atıldı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin Rusya'dan elektrik alması ve bu elektriğin üçüncü ülkelere de satılması konusunda el sıkıştı.

Projeye göre Türkiye, Karadeniz'in altından geçirilecek hatlarla Rusya'dan elektrik akacak ve bu elektrik üçüncü ülkelere de satılacak. 2 ülke liderleri, söz konusu proje için etüt çalışması yapılması konusunda görüş birliğine vardı. İki ülkenin teknik heyetleri, önümüzdeki günlerde Mavi Akım Projesi'ne benzer bir çalışma yapacak. Yapılan çalışma doğrultusunda Türkiye, elektrik alımı konusunda düğmeye basacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, elektrik ticareti kapsamında deniz altından kablolar döşeneceğini ve Rusya'dan bu şekilde elektrik almanın mümkün hale geleceğini açıkladı.

Türkiye, Rusya ile yapılan görüşmeler kapsamında iki alternatifli bir plan hazırladı. İki ülke arasındaki doğalgaz çalışmalarını yürüten BOTAŞ ve Gazprol arasındaki görüşmelerde gündeme gelen iki alternatifli planın ilk ayağına göre, Ceyhan'da kurulacak LNG Terminali ile sıvılaştırılmış doğalgaz, tankerlerle üçüncü ülkelere satılacak. İkinci plana göre ise; Ceyhan'daki LNG Santrali'nde sıvılaştırılmış gaz, deniz altından borularla İsrail'e satılacak. Enerji Bakanı Güler, BOTAŞ ve Gazprom arasında imzalanan mutabakat zaptının Moskova'da 3 gün boyunca devam eden görüşmelerde gündeme geldiğini belirterek, iki alternatifli bir planın hazırlandığını doğruladı. Güler, "Mavi Akım'ın güneye uzatılması gündemde" diye konuştu. Güler, tüm bu projeler için ilk etapta siyasi iradenin oluşması gerektiğini vurgulayarak, söz konusu projelerin etüt edileceğini ve ortak yatırım projesi olarak ortaya çıkarılacağını kaydetti.

Türkiye ile Rusya arasında müzakere edilen konu başlıklarından birini de doğalgaz depolama tesisleri oluşturuyor. Yapılan görüşmelere göre, Tuz Gölü'nün altında 700 metreküp kadar aşağıya gidebilen tuz bloklarının, Hirfanlı Barajı'ndan getirilen suyla eritilmesi ve 5 milyar metreküp kapasiteli bir doğalgaz depolama sistemine dönüştürülmesi ve bu depolarda doğalgaz biriktirilmesi gündemde. Bu konuda net bir karara varılamazken, iki ülke teknik heyetlerinin etüt çalışması yapması kararlaştırıldı. Enerji Bakanı Güler, Tuz Gölü'nde kuyular açılmasının ve buraların doğalgaz depolama merkezleri olarak kullanılmasının düşünüldüğünü açıkladı. Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmeleri gazetecilere değerlendiren Bakan Güler, enerji konusunda belli bir politika izlediklerini ifade ederek, bu çerçevede komşu ülkelere ziyaretler gerçekleştirdiklerini ve ortak yatırımları konuştuklarını söyledi. Rusya'nın da bu ülkeler arasında olduğunu hatırlatan Güler, Rusya ile Türkiye arasındaki doğalgaz ve petrol konularındaki çalışmalara şimdi elektriğin de eklendiğini bildirdi. Güler, çalışmaların sonuç vermesi halinde Rusya'dan elektrik alınabileceğini vurguladı.

En Çok Aranan Haberler