Dünyada başta Kanada olmak üzere birçok ülkede üretimi yapılan ve 'mavi altın' olarak bilinen likapanın, daha çok bilinen adıyla yaban mersininin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin yüksek rakımlı ve meyilli kesimlerinde yetiştirilebildiği bildirildi.
Türkiye'de Doğu Karadeniz Bölgesi'nin iklim özeliklerinde yetişebilen ve mavi altın olarak anılan 'likapa', diğer adıyla yaban mersini yeterince tanınmıyor. Likapa ile ilgili araştırmalar yapan Samsun 19 Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Çelik, likapanın Doğu Karadeniz Bölgesi yaylalarında yabani formları bulunan ve halk arasında ligarba, çera, lifos, çalı çiçeği, çay üzümü, çoban üzümü gibi mahalli isimlerle anılan bir meyve olduğunu söyledi. Likapanın, bölgenin yüksek rakımlı dağ ve meyilli arazilerinde ve asitli topraklarda kolaylıkla yetişebildiğini belirten Çelik, likapanın yöre halkı tarafından taze olarak reçel ve pekmez yapımında kullanıldığını kaydederek, meyvenin kültürünün yapılması durumunda doğada bulunan formlarına göre daha iri, sulu ve tatlı meyve vermesinin mümkün olduğunu, hastalık ve zararlılara karşı da daha iyi korunma sağlandığını ifade etti.
Taze meyve olarak tüketilmesinin yanında meyve suyu sanayiinde, kök, yaprak ve çiçekleri ise ilaç sanayiinde kullanılan likapa C ve A vitamini açısından oldukça zengin bir meyve. Dünyada yılda yaklaşık 207 bin ton üretimi yapılan likapanın kilogramı ABD'de 16 dolardan, ülkemizde ise 6 milyon liradan satılıyor. Doğu Karadeniz Bölgesi'nin iklim ve toprak yapısına uyum sağlayan ve 'mavi altın' olarak adlandırılan likapanın, ağırlıklı olarak çay ve fındık tarımı yapılan bölgede, alternatif bir ürün olabileceği ifade ediliyor.