Yüzyılda 5 kez meydana gelen doğa olayı Mavi Ay göründü. Nadir bir doğa olayı olan 'Mavi Ay', 2012 yılının Ağustos ayından sonra tekrar kendini gösterdi. İstanbul'da görülen dolunay tarihi şehrin güzelliğine güzellik kattı. Dolunay, özellikle İstanbul Boğazı'nda görülmeye değer manzara oluşturdu. Zannedilenin aksine ay, mavi renkte olmasa da özellikle İstanbul Boğazı'nda görülmeye değer manzaralar oluşturdu. İstanbul Boğazı'nı tur tekneleriyle dolaşan turistler eşsiz güzelliğin tadını çıkarttı. Bundan sonraki ilk mavi ayın 31 Ocak 2018 tarihinde görüleceğini belirten gökbilimciler, sonraki mavin ayın ise 2034 yılında görüleceğini belirtiyor.
MAVİ AY NEDİR?
Eğer bir mevsimde dört dolunay oluyorsa, üçüncüsüne Mavi Ay denir. Dünya'da meydana gelen volkanik patlama ve orman yangınlarının neden olduğu toz bulutlarının hareketi sırasında mavi tonlarında görünen dolunay, ilk kez 1883 yılında belirgin bir şekilde görüldü. Gökbilimciler aslında Ay'ın renginin değişmediğini, toz bulutları sebebiyle Mavi Ay olarak göründüğünü bildirdiler.
Mavi Ay terim olarak 1946 yılında “Sky& Telescope” dergisi tarafından kullanılmıştır, ancak tanım tam olarak Mavi Ay’ı karşılamamıştır. Mavi Ay, ilk kez 1883 yılında belirgin bir şekilde görüldü ve kayıtlara geçmiştir. Öte yandan mavi rengine en yakın Mavi Ay, 1991 yılında görüntülenmiştir. Mavi Ay olayı nadiren gerçekleştiği için bazı dillerde "Mavi ayda bir" şeklinde bir deyim bile bulunuyor. Hindular, Mavi Dolunay'a 'Adhik Maas', Museviler ise "Adar'ın ekstra ayı" isimlerini veriyor.
Kullandığımız takvimde aylar 30 veya 31 çekiyor. Kavuşum dönemi bundan daha küçük (29.5 gün) olduğu için, yıl içinde eğer varsa 13. dolunayın bu 30 ve 31 çeken aylardan birinin içine düşeceği açıktır. İşte o ayda meydana gelen ikinci dolunaya Mavi Ay deniyor. 1883 yılında Endonezya’da Krakatoa yanardağı lav püskürtmeye başladı. Lavlar ile birlikte bol miktarda tozu da atmosferin üst katmanlarına gönderdi. Bu lavların oluşumuyla maviye en yakın aylardan biri göründü.