YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mavi bayrak alan bahçe 8 bin 551’e yükseldi

‘Tarladan sofraya güvenilir gıda’ çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 102...

‘Tarladan sofraya güvenilir gıda’ çalışmaları bütün hızıyla devam ediyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı 102 yeni yönetmelik çıkardığı gıda güvenliği konusunda üreticiler de boş durmuyor. İnsan sağlığının korunması ve tüketiciye güvenilir gıda arzının sağlanması için Bakanlık tarafından yürütülen mavi bayrak projesine üretici yoğun ilgi gösterdi.

Uygulama kapsamında 2010 yılında 3039 bağ, bahçe ve seraya mavi bayrak asılırken, 2011 yılında bu rakam 8551’e yükseldi. 16 ilde başlayan çalışmada il sayısı da 29’a çıktı. 13 ürün grubunda yürütülen projede, analizlerden geçen 4042 ürün örneği kalite bakımından belgelenerek mavi bayrak logosu ile pazara sürüldü.

Taze sebze ve meyvede ihracat ve iç tüketimde kalite sorununun yaşanmaması için Bakanlık 2010 yılından bu yana ‘Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi’(EKÜY) çalışması yürütüyor. Gönüllülük esasına dayalı proje kapsamında, üretim sezonu başlamadan önce proje personeli tarafından köylerde tanıtım toplantıları ve eğitim yapılıyor. Projede yer alıp teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda üretim yapmak isteyen gönüllü üreticilere ‘mavi bayrak’ veriliyor.

EKİMDEN HASADA KADAR KONTROL ALTINDA

Mavi bayraklı sera, bağ ve bahçelerde tüm tarımsal faaliyetler teknik elemanların kontrolü altında yapılıyor. Teknik personel uygun ürün seçimi ve çeşitliliği, toprak işleme, bitki sağlığı, sulama, gübreleme, budama, münavebe gibi sistemlerin uyumlu bir şekilde kullanımı için üreticiye yardımcı oluyor. Üreticiler devamlı eğitime tabi tutuluyor ve hatalı uygulamaların önüne geçiliyor. Özellikle zirai mücadele uygulamalarında daha az ilaç kullanılarak, üretici girdileri azaltılıyor, aşırı ilaçlama ve gübre kullanımının önüne geçilerek çevre kirlenmesi önleniyor.

MAVİ BAYRAK NEDİR?

Mavi bayrak almak isteyen gönüllüler, üretim sezonu başlamadan önce EKÜY proje personeli ile bir araya geliyor. Gönüllü üreticilerin tarım alanları incelemeye alınıyor. Kaliteli ürün için toprak analizi, uygun ürün seçimi ve çeşitliliği, toprak işleme, bitki sağlığı, sulama, gübreleme ve budama ile ilgili çalışmalar yapılıyor. Eğitim çalışmalarına katılarak projede yer almak isteyen üreticilere tarlalarına asmak üzere mavi bayrak veriliyor. Bayrağın asılı olduğu bahçelerde yapılan tüm tarımsal faaliyetler kayıt altına alıyor. Hasat sonrası ürünler de yine aynı şekilde mavi bayrak logosuyla pazarlanıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler