HABER

Mavi gözlüler güneşe dikkat

Yazın kavurucu sıcağı etkisini her geçen gün artırırken uzmanlardan güneş ışınlarının zararına ilişkin uyarılar geldi.

Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Mehmet Harman, "Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarına fazla maruz kalmaktan kaçınmak gerekiyor. Açık tenli, mavi gözlü, kızıl saçlı; bunlar özellikle güneş ışınlarından ileri derecede etkileniyorlar" dedi.

Özellikle mavi gözlü, kızıl saçlı ve açık tenlilerin güneşten korunmaları gerektiğini belirten Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Harman, yazın kavurucu sıcağında bronzlaşarak güzelleşmek isteyen kadınları da uyardı. Harman, "Özellikle yaz aylarında güneş ışınlarına fazla maruz kalmaktan kaçınmak gerekiyor. Bunun için biz genelde şunu öneriyoruz; bir kere koyu tenli ise bir ölçüde doğal korumalı, açık tenli, mavi gözlü olanlar güneş ışınlarının zararlı etkilerini görüyorlar.

Açık tenli, mavi gözlü, kızıl saçlı; bunlar özellikle güneş ışınlarından ileri derecede etkileniyorlar. En önemlisi hemen etkileniyorlar. Kolayca yanıyorlar güneş ışınlarından eğer bu uzun süre devam ederse ilerleyen dönemlerde bunlarda erken yaşta cilt kanserleri gelişebilir. Bunlarda güneş ışınlarına bağlı cilt kanserleri daha sık gelişir. En önemlisi de bunlar normal yaşamda da güneşten çok etkileniyorlar ve yanıyorlar. Güneş yanığı bunlarda çok oluyor. İlerleyen dönemlerde de cilt kanseri oluyor.

Özellikle saat 10.00 ile 14.00 arası mümkün olduğu kadar güneşe çıkmamak gerekiyor. Bu saatlerde güneş yoğun şekilde geliyor. Dışarıdaki faaliyetler güneş doğduktan sabah 10.00'a kadar öğle üzeri bir ara verip14.00'den sonra tekrar işler yapılabilir. Bu şekilde bir konuma sağlanabilir" diye konuştu.

CİLT KANSERİ EN ÇOK AVRUPA, AMERİKA VE AVUSTRALYALILARDA GÖRÜLÜYOR

Cilt kanserinin en fazla Avrupa, Amerika ve Avustralya'da görüldüğüne dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Harman, bunun nedenini de bu bölgelerde yaşayan insanların sosyoekonomik olarak gelişmelerine ve sıkça güneşli bölgelerde tatil yapmalarına bağladı. Harman, cilt kanseri ile ilgili uyarılarını şöyle sürdürdü:

"Şu anda dünyada cilt kanseri en çok güneş almayan fakat ekonomik nedenlerle güneşin bol olduğu yerlere gelip tatil yapabilen Avrupalılar, Amerikalılar, Avustralyalılar; bunlarda görülür. İngiltere'de Kuzey Avrupa'da, Amerika'da cilt kanserleri en fazla olan yerler. Bunun nedeni normalde yaşadıkları yerlerde yoğun güneş ışınları yok. Bunlar sosyoekonomik yönden çok gelişmişler. Sabahtan akşama kadar gelip güneşin altında uzanmak çok tehlikeli. Biz şunu söylüyoruz. Biz keyfi bronzlaşma olmasın istiyoruz.

Eğer bir insan doğal olarak güneşe çıktığında bronzlaşıyorsa bu iyi bir şeydir. Diyelim ki solaryuma gidip bronzlaşmak veya gereksiz yere gidip güneşin altında uzun süre kalma; bunlar zararlı. Solaryumda ültraviyole ışınlar yapay olarak veriliyor. Sonuçta bunlar deride DNA'yı etkiliyor. DNA'da mutasyonlar oluyor. Buna bağlı olarak da ilerleyen dönemlerde cilt tümörleri gelişiyor."

KOZMETİK AMAÇLI BRONZLAŞMAYIN

Keyfi bronzlaşmanın zararlarına dikkat çeken Prof. Dr. Mehmet Harman, genelde güzelleşmek için saatlerce güneş altında kalındığını ama bunu uygulamanın zararlı ve tehlikeli olduğunu anlattı. Harman, "Özellikle şunu vurgulamak istiyorum; keyfi yere bronzlaşmanın hiçbir mantığı yok. Kozmetik amaçlıdır. Görsel açıdan bir hevestir. Normal koşullarda bronzlaşmak iyidir. Biraz esmer olanlar hiçbir koruma almadan güneş altında kalabilirler. Keyfi nedenlerle güneş altında kalmayı tavsiye etmiyoruz" şeklinde
konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler