Mavi Marmara baskınının medya geldiği tarihte İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Ashknazi ve 3 İsrailli komutan hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi. Gün boyu devam eden duruşmada 13 mağdurun ifadesi alındı.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Mavi Marmara gemisine İsrail askerleri tarafından düzenlenen saldırıya ilişkin dönemin İsrail Genelkurmay Başkanı Rau Aluf Gabiel Ashknazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin ve Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin yargılandığı davaya devam edildi. Duruşmada mağdur olarak ifade veren Mavi Marmara gemisi çalışanlarından Fazlı Kurt, "Hızımızı düşürdük ve ağır seyirde ilerliyorduk. Denizden ve havadan eş zamanlı olarak yanaşıp gerçek mermilerle atış açtılar. Helikopterlerin sesi hala kulaklarımda. Bazen duyamıyorum. Bizim hiçbir müdahalemiz olmadı ama onlar sürekli ateş ediyorlardı" dedi.
İsrail askerlerinin önce kısa süre yapay mermilerle ateş ettiklerini belirten Tamgüney, hemen ardından da gerçek mermilerle ateş ettiklerini söyledi.
Saldırı sırasında Mavi Marmara gemisinde bulunan ve geminin organizasyon işlerini sağlayan Ayhan Altıntaş da ifadesinde ayrıntılara girince Mahkeme Başkanı Ümit Kaptan ayrıntılara girmemesi konusunda uyardı. Altıntaş, "İsrail Devleti önlem olsun diye yüz hakim ve yüz avukattan oluşan bir heyet oluşturdu. Bizim olayın mağdurları olarak hakkımızı arayabileceğimiz tek yer burası. Bırakın burada her şeyi anlatalım” dedi.
Bunun üzerine Mahkeme Başkanı Kaptan, "Ben devlet yargılamıyorum. Ben sadece iddianameye bağlıyım" dedi.
Altıntaş'ın, "Bütün dünya bu olayda 9 şehit olduğunu biliyor, burada önemli olan ayrıntılar” demesi üzerine Başkan Kaptan, "Ben burada dünyaya yayın yapmıyorum. Ben size yaptıklarını soruyorum" diye konuştu.
Mavi Marmara gemisinde bulunan gazeteci Sümeyye Ertekin ise, Ashdod Limanı'ndan cezaevine götürüldüklerinde kendilerine yakınlarını aramak için telefon hakkı verildiğini belirterek, "Telefonda tercüman olmadığı için İngilizce konuşmamızı istediler. Ben de İngilizce bilen kardeşimin telefonu açması için dua ettim. Kardeşim açtı ona 'Ben Sümeyye iyiyim' dedim. O önce benim olduğumu anlamadı, sesimi tanıyınca ise çok şaşırdı ve çığlık attı. Şaşırmasının nedeni ise aileme benim öldüğüm haberi gitmiş. Bazı sitelerde ise hala 'mekanı cennet olsun' ibareleri yer alıyor" ifadesini kullandı.
Gün boyu 13 mağdurun ifadesinin alındığı dava, ifadesi alınamayan 117 mağdurun dinlenilmesi için ertelendi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz