HABER

Mayın, artık demode bir silah

NAİROBİ (İHA) - Aralarında İngiltere ve Hollanda'dan uzmanların da bulunduğu askeri yetkililer, sanılanın aksine, mayınların askeri amaçlar için çok yararlı olmadığını söylediler.

Kenya'daki uluslararası toplantıda konuşan uzmanlar, mayınların, askeri tesislerin ya da sınırların korunmasında etkili olabileceğini kabul ettiler. Ancak, uzmanlar, mayınların hem insani, hem de parasal maliyetleri dikkate alındığında bu etkinliğin zayıfladığına dikkat çektiler.

Uzmanlar ayrıca, silah teknolojisindeki gelişmeler dikkate alındığında kara mayınlarının demode olduğu sonucuna vardılar. Kanadalı eski bir askeri yetkili John MacBride'a göre, bu sonuç, anti-personel mayınların yasaklanmasını öngören Ottowa Anlaşması'nı imzalamayı reddeden Amerika Birleşik Devletleri'nin pozisyonunu zayıflatıyor.

Washington yönetimi, anlaşmayı imzalamama gerekçesi olarak güvenlik kaygılarını öne sürüyor. 5 yıl önce yürürlüğe giren ve Ottowa konvansiyonu olarak bilinen anlaşma, anti-personel kara mayınlarının tamamen yasaklanmasını öngörüyor. Henüz bu anlaşmaya imza atmamış 40 ülke arasında ABD, Rusya ve Çin var. Kara mayınları ile mücadelede bugüne dek gelinen noktayı değerlendiren Kenya toplantısı verilerine göre, depolarda tutulan yaklaşık 35 milyon mayın imha edildi. Toprak altından çıkartılan mayın sayısı ise 2 milyon civarında. Fakat bu çalışmalara karşın dünya çapında her yıl 20 bin kişinin kara mayınlarının kurbanı olduğu bildiriliyor.
Nairobi'deki toplantıda Etiyopya, anlaşmaya imza koyan 144. ülke oldu. Ottowa anlaşması sadece bireyleri hedefleyen mayınların yasaklanmasını talep ediyor. Yollarda araçların imhasına yönelik mayınlar kapsam dışında.

Anti-personel kara mayınlarına en çok kurban veren ülkeler arasında Afganistan, Kamboçya ve Angola başta geliyor. Bu ülkelerde kriz nedeniyle terkettiği evine geri dönmek isteyenler arasından çok sayıda kişi, mayınlar yüzünden ölüyor ya da sakat kalıyor.

Halihazırda 15 kadar ülkenin kara mayını imalatını halen sürdürdüğü tahmin ediliyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler