HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Mayın temizleme ihalesi ertelendi

Mayın temizleme ihalesi ertelendi

MARDİN (İHA) - Maliye Bakanlığı'nın Türkiye-Suriye sınır boyundaki mayınlı alanların temizlenmesi ile ilgili bugün yaptığı ihale, yeterli rekabet ortamı sağlanmadığı gerekçesiyle iptal edilerek, ihalenin ileriki bir tarihte tekrar yapılmasına karar verildi.

Mardin Valiliği Defterdarlık İhale Salonu'nda bugün saat 14.00'te yapılan mayın temizleme ihalesinde, daha önce başvuruda bulunan 3 firmadan istenilen yeterlilik belgelerini 2 firmanın mektubuna eklememesine rağmen ihale yapıldı. 3 aydan beri sürdürülen çalışmalar sonunda yapılan ihaleye, Suriye sınırı boyunda çıkarılacak mayınlar için Mavideniz Gıda Anonim Şirketi ve Sarsılmaz Mühimmat Anonim Şirketi ile Countesmine Opestinos A.B. isimli İsveç firması adına Lars Peter Naylin katıldı. Milli Emlak Müdürü Binali Yıldırım'ın başkanlığında yapılan ihaleye, 3 firmanın temsilcileri katıldı. 20 dakikaya yakın süren toplantı sonucunda, katılımcı firmalardan Sarsılmaz Mühimmat Anonim Şirketi ile Countesmine Opestinos A.B. isimli İsveç firmasının ihale şartnamesinde gerekli olan yeterlilik belgelerinin olmaması üzerine, yeterli rekabet ortamı sağlanmadığı gerekçesiyle ihale iptal edildi. Toplantı çıkışında bir açıklama yapan Mardin Defterdarlığı Mili Emlak Müdürü Binali Yıldırım, ihalede yeterli rekabet ortamının sağlanamadığı gerekçesiyle, 1 firma ile ihalenin yapılamayacağına karar verildiğini ve konu hakkında gerekli açıklamanın Mardin Valisi Mehmet Kılıçlar tarafından yapılacağını söyledi.

İhaleye katılan Mavideniz Gıda Anonim Şirketi Firması'nın sahibi Dr. Hasan Hakan Pamuk ise, ihalenin iptal edilmesine tepki göstererek, "Bizler, ihale şartnamesine gerekli olan bütün belgeleri iliştirerek ihaleye katıldık. Bizim herhangi bir eksikliğimiz olmamasına rağmen, bizi diskalifiye ederek mağdur duruma düşürdüler. Firma olarak Maliye Bakanlığı nezdinde gerekli olan itirazımızı yapacağız. 3 ay sonra tekrar yapılmasına karar verilen ihalenin sürecinin aşağıya çekilmesi ve tarafımıza verilmesi konusunda gerekli girişimlerde bulunacağız" dedi.

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu'nun 36. maddesi uyarınca kapalı teklif usulü ile yapılan ihalede, mayınların temizlenme süresi 5 yıl ile sınırlandırılmış, kullanım süresi 44 yıl olmak üzere toplamda 49 yıl olarak kararlaştırılmıştı. İhalede süre bazında en uygun teklifi veren firma, temizleme ihalesini kazanacaktı. Mardin Valiliği'nden yapılan açıklamada ise, ihaleye başvuruda bulunan 3 firmadan 2'sinin eksik belge sunması ve son başvuru tarihi olan 24 Ocak 2006 tarihinde olumsuz hava şartlarından dolayı başvurmak isteyen yerli ve yabancı firmaların da bulunduğunu gözönünde bulundurarak, ihaleyi iptal ederek tekrar yapılmasına karar verildiği açıklandı.

Defterdarlık önünde ihale sürecini takip eden sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ise, ihalenin iptal edilmesine tepki gösterdi. 'Mayınsız Bir Türkiye Girişimi' Başkanı Müteber Öğreten, ihalenin öncesinde ve sonrasında yaptığı basın açıklamalarında, özellikle Ottowa Sözleşmesi'ne dikkat çekerek, "Çok verimli tarım arazisinde bulunan mayınlı alanların temizliği, bölge ve ülke ekonomisine küçümsenmeyecek bir katkı ve binlerce insan için de istihdam olanağı sağlayacaktır. Ancak mayınlar, sosyal ve toplumsal pek çok soruna da neden olmaktadır. Mayın kurbanlarının topluma yeniden kazandırılması için yapılacak çalışmalara aktarılmak üzere ihale edilen şirketler tarafından bir pay ayırmalı ve bununla ilgili olarak şartnamelere ek madde konulmalıdır. Bu pay, bakanlık bünyesinde oluşturulacak bir fonda toplanmalıdır. Mevcut şartnamelerde buna ilişkin düzenlemelerin bulunmaması büyük bir eksikliktir. Yeni ihale şartnamelerinde bu düzelmeler acilen yapılmadır" ifadelerini kullandı. Türkiye'de kara mayınlardan dolayı hayatını kaybeden ya da sakat kalan insanlar ilgili net bilgiler bulunmadığını öne süren Öğreten, "Mayınlı alanlardaki yeterli kaynaklar, bu sayıyı on binlerle ifade etmektedir. Mayınsız Bir Türkiye Girişimi'nin verilerine göre de, yalnızca geçtiğimiz yıl mayın ve patlamamış askeri malzeme nedeniyle 54 kişi hayatını kaybetmiş, 120 kişi de yaralanmıştır. Yani geçtiğimiz yıl her hafta 1 kişi hayatını kaybetmiştir. 3 günde bir de 1 kişi yaralanmıştır" dedi.

Bu arada, Türkiye'de 2014 yılına kadar Suriye sınırında 510 kilometre uzunluğundaki mayın tarlasında bulunan 615 bin 149 adet, Irak sınırında 42 kilometre uzunluğundaki tarlalarda bulunan 75 bin 115 adet, İran sınırında 109 kilometre uzunluğundaki mayın tarlalarında bulunan 191 bin 428 adet ve Ermenistan sınırında 17 kilometre uzunluğundaki mayın tarlalarında bulunan 21 bin 984 adet olmak üzere, toprağa döşeli toplam 903 bin 676 adet mayının temizlenmeyi bekliyor.

En Çok Aranan Haberler