HABER

Maymun Çiçeği virüsü belirtileri neler, öldürür mü? DSÖ acil durum ilan etmişti! Maymun Çiçeği virüsü tedavisi var mı?

Dünya genelinde etkisini sürdüren ve geçtiğimiz günlerde Türkiye'de de görülen Maymun Çiçeği hastalığının belirtileri, tedavisi ve aşısının olup olmadığı merak ediliyor. Son olarak DSÖ Maymun Çiçeği virüsü için küresel acil durum ilan etmişti. Gelişmenin ardından hastalığın detayları sorgulanıyor. Peki Maymun Çiçeği virüsü belirtileri neler, öldürür mü? Maymun Çiçeği virüsü tedavisi var mı? İşte hastalık ile ilgili merak edilenler...

Maymun Çiçeği virüsü belirtileri neler, öldürür mü? DSÖ acil durum ilan etmişti! Maymun Çiçeği virüsü tedavisi var mı?

Koronavirüs pandemisi sonrası, Maymun Çiçeği virüsü dünya gündeminde yer alıyor. İlk kez Afrika'da ortaya çıkan virüs ile ilgili son olarak Dünya Sağlık Örgütü'nden acil durum ilanı gelmişti. Hastalığın belirtileri arasında ateş, lenf bezleri şişmesi gibi çeşitli semptomlar yer alsa da, kesin ve doğru tanının sağlık kuruluşlarında yapıldığı biliniyor. Peki Maymun Çiçeği virüsü belirtileri neler, öldürür mü?

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELER?

Maymun çiçeği virüsü hastalığının belirtileri merak ediliyor. Hastalıkta kuluçka süresi, yani riskli temastan semptomların başlangıcına dek olan süre 6-14 gün civarı değişmektedir. Fakat bu süre 5-21 gün arasında da değişiklik gösterebilir. Bir hayvan ısırığı ya da hayvan tarafından tırmalanma durumu olan kişiler, dokunma veya temas yoluyla hastalığa yakalananlardan daha kısa bir kuluçka süresine sahip olabilir.

Virüsün belirtileri ise şöyle sıralanabilir:

-Ateş,
-Sırt ağrısı,
-Kas ağrıları,
-Yoğun baş ağrısı,
-Lenfadenopati (lenf bezlerinin şişmesi),
-Şiddetli halsizlik ile karakterize invazyon dönemi de 0-5 gün civarında sürmektedir.

Lenfadenopati, hastalığın başlangıcında benzer görünebilen diğer hastalıklarla (çiçek hastalığı, suçiçeği, kızamık) karşılaştırıldığında bu virüsün ayırt edici bir özelliği olmaktadır.

maymun22

Deri döküntüsü de hastalığın belirtileri arasında olup, genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlamaktadır. Döküntü, gövdeden daha çok yüz ve ekstremitelerde yoğunlaşma eğilimi göstermektedir. Hastalığın boyutuna göre döküntü farklı bölgelerde de görülebilmektedir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ TANISI NASIL KONULUR?

Hastalığın tanısında polimeraz zincir reaksiyonu (PCR), doğruluğu ve duyarlılığı göz önüne alındığında tercih edilen laboratuvar testi olmaktadır. Ayrıca mümkün olduğunda biyopsi de bir seçenek olmaktadır.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ TEDAVİSİ VAR MI?

Hastalığın tedavisinin olup olmadığı ise merak ediliyor. Geliştirilen bazı antivirallerin (tecovirimat, brincidofovir, cidofovir) kesin olmamakla birlikte maymun çiçeği hastalığında etkili olabileceği ifade edilmektedir. Maymun çiçeği hastalığı için semptomları hafifletmek, komplikasyonları yönetmek ve uzun vadeli sekelleri önlemek için klinik bakım ve destekleyici tedavi mutlaka verilmelidir. Ayrıca sekonder bakteriyel enfeksiyonlar etkene özgü ve uygun olarak tedavi edilmelidir.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜNÜN AŞISI VAR MI?

Bakanlığın kaynaklarında bulunan bilgilere göre, çiçek hastalığına karşı yapılan aşılama, maymun çiçek hastalığını önlemede yaklaşık %85 oranında etkili olmakta. Bu sebeple, öncesinde çiçek aşısı olan kişiler hastalığı daha hafif olarak atlatabilirler veya hastalıktan korunabilirler. Günümüzde çiçek aşıları klinik kullanıma sunulmuş durumda değildir.

En Çok Aranan Haberler