Türkiye gibi demokrasiyle yönetilen ülkelerin en önemli özelliği olan seçimler, belirli aralıklarla yönetici ve temsilcilerin seçildiği önemli bir süreçtir. Yapılan her seçimin ardından en çok oyu alarak, seçimi kazanan aday veya adayların görevine başlayabilmesi için birtakım prosedürler uygulanır. Bu prosedürlerin en önemli noktası da mazbata almaktır. Kazanan adayın veya adayların resmî olarak görevlerine başlaması için mazbatalarını almaları şarttır.
Seçimin ardından merak konusu mazbata olur. Seçim sonuçları ve mazbata konusu her konuşulduğunda mazbata nereden alınır sorusu da gündeme gelmektedir.
Yerel seçimlerde mazbatayı oluşturma ve verme yetkisi bölgelerin seçim kurullarına aittir. Seçim kurulları, il, ilçe veya belirli bir seçim bölgesi çerçevesinde yetkilidirler. Görevleri ise seçim sürecinin usullere uygun bir şekilde yürütülmesini sağlamaktır. Seçimlerin nihai sonuçlarının ilan edilmesi ve kazanan adaylara mazbata verilmesi de seçim kurullarının görevlerinden biridir.
Mazbata konusu, daha çok genel seçimler sonrasında gündeme gelse de sadece milletvekilleri mazbata almaz. Muhtarlar, belediye başkanları, Cumhurbaşkanı, Danıştay, Sayıştay ve Yargıtay üyeliği gibi görevlere seçilenler de mazbata alarak görev yapmaya başlamaktadır. Saltanatın sona ermesinin ardından halife olarak ilan edilen Abdülmecid Efendi'ye de Büyük Millet Meclisi tarafından mazbata verilmiştir.
Seçimlerin tamamlanıp sonuçlanmasının ardından mazbata veya mazbataların ne zaman verileceği merak edilmeye başlanır. Mazbata, en çok oyu alıp görev yapmaya hak kazanan aday veya adayların resmî süreçte göreve başlamasını ifade eden bir belge olup, YSK tarafından seçim sonuçlarının kesinleştirilmesiyle birlikte dağıtılmaya başlanır. Özellikle yerel seçimlerde seçimin gerçekleştiği bölgelerde herhangi bir itiraz durumu veya usulsüzlük yoksa, mazbatalar ortalama 1 hafta içerisinde verilir. Mazbata, belirli durumlarda iptal de edilebilir.