YURTHABER

Yozgat
Şehirler
Şehir Seçiniz
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Aksaray
Amasya
Ankara
Antalya
Ardahan
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bartın
Batman
Bayburt
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Düzce
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Iğdır
Isparta
İstanbul
İzmir
Kahramanmaraş
Karabük
Karaman
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kilis
Kırıkkale
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Mardin
Mersin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Osmaniye
Rize
Sakarya
Samsun
Şanlıurfa
Siirt
Sinop
Şırnak
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Uşak
Van
Yalova
Yozgat
Zonguldak
Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Mazota gelen zamlarla çiftçiyi zor durumda bıraktı'

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, gübre atımı, pancar ve diğer ekim işlerinin başladığı bugünlerde...

'Mazota gelen zamlarla çiftçiyi zor durumda bıraktı'

Yozgat Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, gübre atımı, pancar ve diğer ekim işlerinin başladığı bugünlerde mazota gelen zamların çiftçiyi sıkıntıya soktuğunu söyledi.

Baharın gelmesiyle birlikte çiftçinin ekinlerine gübre ve ilaç atmaya başladığını ve tarlalarını sürerek yeni ekim sezonuna hazırladığını belirten Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, “Son dönemlerde mazota gelen zamlar çiftçiye büyük bir darbe oldu ve girdimiz aşırı derecede yükseldi. Son 6-7 yıldır tonu 480-500 lira arasında buğday satıyoruz. Girdi yüksek, ürün düşük olursa çiftçimiz haliyle zarar ediyor. Ayrıca çiftçimiz Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı'nın verdiği desteği alamıyor. Destekleri üretici değil tarla sahibi alıyor. Mazotun litresi bugün 4.08 liradır. Destekleri de tarla sahibi aldığı için üretici zor durumda kalıyor. Çiftçi tarlada mazot yakıyor, destekleri başkası alıyor. Bu sebeple bu sorunun çözülmesi gerekiyor. Hayvancılıkta da durum aynı, üretici etin kilosunu 14 liraya veriyor, marketlerde 28 liraya satılıyor." diye konuştu.

Sahte faturalardan dolayı çiftçinin adının sahtekarlığa çıktığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Açıkgöz, “İlimizde 2 bin 300 kişi sahte faturadan yargılanıyor. Bunlardan bin 700 ile bin 800 kişisi gerçek mağdur. Bu çiftçilerimiz buğdayını tüccara vermiş ama tüccar stopaj ödemeyim diye birilerinden fatura almış çiftçiye vermiş. Çiftçi faturanın sahte olduğunu bilemez. Burada sahtekarlığı tüccar yapıyor, çiftçi mağdur oluyor. Bu sebeple tüccarların denetlenmesi ve yargılanması lazım. Çiftçimiz 120-130 ton buğday vermiş içerisinde 4 ton sahte fatura gündeme geldiyse, çiftinin 120-130 ton buğdayına verilecek destek de verilmiyor. Sahte faturalar iptal edilip normal faturaları ödenerek, çiftçiye yol gösterilmesi gerekir. Çiftçimiz alacağı küçük bir miktar para için sahtekar duruma düşmüştür. Biz bu konuda çiftçimizin mağdur olduğunu düşünüyoruz.” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler