HABER

MB Başkanı Serdengeçti'den uyarılar

İZMİR (İHA) - Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Ege Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ESİAD) Çeşme Altın Yunus Oteli'nde yapılan 16. Yüksek İstişare Konseyi'ne katıldı. Toplantıda mali politikaların rayında olduğunu ifade eden Serdengeçti, bir anda rehavete kapılmanın her şeyi berbat edebileceğini söyledi.

ESİAD'ın 16. Yüksek İstişare Konseyi'nden sonra verilen öğle yemeğine konuşmacı olarak katılan Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Devlet Bakanı Mehmet Aydın, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar Göksel, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir milletvekilleri, ESİAD yönetimi ve üyeleri ile İzmirli sanayici ve işadamlarının katıldığı toplantıda, hem kriz bekleyenlerin piyasayı yanlış okuduğunu söyledi, hem de önemli olarak nitelendirdiği bazı uyarılarda bulundu.

Serdengeçti, konuşmasının başında Türkiye'nin yaklaşık 30 yıllık yüksek enflasyon ve ekonomik istikrarsızlık döneminden çıktığını belirterek, kronik hale gelen yüksek enflasyon ile ekonomik istikrarsızlığın nedenlerini kısaca anlattı. Yıllarca yüksek enflasyonun aynı zamanda büyümenin de kaynağı olduğu düşüncesi ile bir anlamda hoş görüldüğünü ifade eden Serdengeçti, bunun tamamen yanlış olduğunu ve yüksek enflasyon ile büyüme arasında uzun dönemde ters orantı bulunduğunu söyledi. Hükümet programında bulunan faiz dışı fazlanın, bazı kesimler tarafından sert bir şekilde eleştirilmesine karşın, mali disiplin ve kamu borç stoğunu azaltmak için gerekli olduğunu belirten Serdengeçti, faiz dışı fazla politikasının ve dalgalı kur rejiminin de ekonomik istikrarın sağlanmasındaki önemini dile getirdi.

Sanayici ve işadamları tarafından büyük bir ilgi ile izlenen konuşmasında, önce ekonomideki iyileşmeleri ve nedenlerini anlatan Süreyya Serdengeçti, konuşmasının ikinci bölümünü ise uyarılara ayırdı. Serdengeçti, "En ufak bir rehavete kapılırsak, her şeyi berbat edebiliriz. Enflasyon yüzde 10'nun altına inse de, henüz fiyat istikrarını sağlayamadık. Yüksek enflasyonda hala 178 ülke arasından 9 sıradayız. Enflasyon yüzde 9'un altına inse de hükümetin de Merkez Bankası'nın da hala yıl sonu enflasyon hedefi yüzde 12'dir. Fiyatlarda bir miktar artış olursa şaşırmayın, bu zaten beklediğimiz bir artıştır. Fiyat istikrarını gelecek yıl sağlayabiliriz" diye konuştu.

Serdengeçti, IMF ile sürdürülen anlaşmanın 2005'in Şubat ayında biteceğini de ifade ederek, gelecekle ilgili öngörülerin doğru bir şekilde yapılması için bir an önce bundan sonra uygulanacak ekonomik programın açıklanması gerektiğini de belirtti. IMF ile devam edilmesinin büyük önem taşıdığını da kaydeden Serdengeçti, "Bazı kesimler, AB tarih verirse IMF ile devam etmeye gerek kalmaz diyorlar. Ancak AB'den tarih alan ülkelere baktığımızda, IMF ile devam ediyorlar ve hatta tarih aldıktan sonra bile IMF ile Stand-by anlaşması yapan ülkeler var" diyerek, Romanya ve Bulgaristan'ı bunlara örnek gösterdi.

Serdengeçti, büyüme ve ekonomik istikrarın bir süre sonra etkisini istihdamda da göstereceğini söyleyerek, sektörel bazda incelendiğinde istihdamda kıpırdanmaların fark edilebileceğine işaret etti.

Cari açık ile ilgili endişelere katılmayan Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası'nın son bir yılda 15 milyar dolar döviz aldığını, buna karşın sadece 9 milyon dolar döviz

sattığını belirterek, dalgalı kur sistemine geçilmesi ile cari açığın kiriz göstergesi olmaktan çıktığını ve bu yöndeki endişelerin yersiz olduğunu ifade etti. Serdengeçti, son olarak ekonomi yönetimine olan güvenini dile getirerek, "Türkiye'de maliye politikası Bu da endişe etmememizi gerektiren bir başka nedendir" dedi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler