Eğitim alanındaki jet değişiklikler velilerin ve öğrencilerin kafasını karıştırdı. TEOG'un yerine gelecek sistemde merkezi sınav mı olacak, adrese dayalı kayıt mı olacak detaylar merak ediliyor. Son olarak Milli Eğitim Müsteşarı Yusuf Tekin TEOG yerine gelecek olan sistem hakkındaki çalışmaların bittiğini açıkladı. Yusuf Tekin "Biz sunum için hazırız, Bakanlar Kurulumuz bizi ne zaman çağırırsa sunum yapacağız" dedi.
Tekin yeni sistemi şöyle tanımladı: "Çocukların liseye geçişte herhangi bir merkezin sınavı olmadığı, çocukların yeteneklerine ve ilgilerine göre yerleştirdiği bir program."
"TEOG'UN KALDIRILMASI DOĞRU BİR ADIM AMA..."
TEOG’un kaldırılmasını DW Türkçe’ye değerlendiren Eğitim Reformu Girişimi Politika Uzmanı Yeliz Düşkün'e göre TEOG'un kaldırılması doğru bir adım, ancak bunun ani bir kararla yapılması ve eğitim sektöründeki paydaşlardan görüş alınmaması yanlış.
“Eğer yeni bir sistem getirilecekse, bunun bir tartışma ve uyum süreci olmalıydı” diyen Düşkün, her okulun kendi sınavını yapması gibi seçeneklerin fırsat eşitliğine ağır darbe indireceği tehlikesine de dikkat çekiyor. Eğitim politikalarının uzun vadeli perspektiflerle ve yalnızca akademik başarıyı değil çocukların mutluluğunu da hedef alarak oluşturulması gerektiğinin altını çizen Yeliz Düşkün, “Şimdi yeni sistem muhtemelen hiç denenmeden, pilot uygulamalar yapmadan doğrudan uygulamaya geçecek. Bu da sürekli değişen bir sistemin içinde bocalayan çocukları daha da mutsuz ve huzursuz kılacak” diye konuşuyor.