ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Milli Eğitim Bakanlığı'nın sadece sınıfta teorik dersler öğretmekle görevli bir kuruluş olmadığını belirterek, Çanakkale Savaşı'nın yıldönümünde bin 700 öğrencinin TÜRSAB tarafından Çanakkale'ye götürülüp tatbiki ve pratik coğrafya dersi göreceklerini söyledi.
Öğrencilerin Çanakkale destanının önemini kavramalarına ve bu yolla milli şuurlarının güçlendirilmesine katkıda bulunmak, farklı coğrafi bölgelerde yaşayan öğrencilerin tanışıp kaynaşmaları sağlamak amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) arasında bir işbirliği projesi imzalandı. 'Eğitim Gezisi' projesine Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy imza attı. Bakanlık Başöğretmen Salonu'nda düzenlenen imza töreninde konuşan Çelik, "Tarihimizde bazı destanlar vardır. Bu destanlar yaşanmıştır, bir kısmı yazılmıştır. Ama bu yazılmış ve yaşanmış destanları nesillerimiz tarafından öğrenilmesi ve bilinmesi Milli Eğitim Bakanlığı olarak bizim görevimizdir" dedi. Çanakkale savaşlarının bu destanların başında geldiğine işaret eden Çelik, bu amaçla 18 Mart Çanakkale Zaferi Eğitim Gezileri düzenlemeyi kararlaştırdıklarını söyledi. Çelik, Çanakkale'ye yakın 20 ilden asgari bin 700 öğrencinin proje çerçevesinde Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından Çanakkale'ye götürüleceğini ve öğrencilerin tüm masraflarının yine TÜRSAB'ın karşılayacağını belirtti. 40'ar kişilik otobüsler ile 2 idareci ve rehber öğretmenle birlikte gezinin gerçekleştirileceğini ifade eden Çelik, gezinin içeriği ile ilgili şu bilgileri verdi:
"Çankkale Savaşları Milli Parkı, Gelibolu yarımadası ve müzeler rehberler eşliğinde gezilecek. Oralarda Turizm Bakanlığı'ndan belgeli otellerde konaklayacaklar". Çelik, gezilerle ilgili bütçeye ciddi kaynak koyduklarını vurgulayarak, öğrencilere yönelik bu tür projelerin tatbiki ve pratik tarih ve coğrafya dersi olacağını söyledi. Kendi nesillerimizin kendi ülkelerini görmelerinin ve tanımalarının güzellikleri keşfetmelerinin kendilerinin sorumluluğunda olduğuna değinerek gezinin öğrencilerde oluşturacağı faydaları ile ilgili olarak "Milli Eğitim Bakanlığı sadece sınıfta teorik dersler öğretmekle görevli kuruluş değildir. Hakkari'den Edirne'ye kadar Sinop'tan Mersin'e kadar bütün Türkiye'den gelen binlerce öğrenci maddi imkanlarımız çerçevesinde zannediyorum ki 10 bini aşacaktır. 10 binin üzerinde öğrenci bir araya gelip kaynayacak, aynı milli ruh etrafında bütünleşecek ve öğretmenleriyle birlikte tatbiki bir ders yapacaklar" dedi. Bu projenin kültüre, coğrafyaya, turizme ve tarihe hizmet edeceğinin altını çizen Çelik, geziye ilköğretim son sınıf ile ortaöğretim öğrencilerinin katılacağını, öğrencilerin seçimini il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin belli kriterler dahilinde yapacağını iletti. Çelik, ayrıca öğrencilerin seyahat süresince sigortalanacağını ve bu işle tüm sorumluluğun bakanlık ile TÜRSAB arasında bölüşüleceğini sözlerine ekledi.
TÜRSAB Genel Başkanı Başaran Ulusoy ise törende yaptığı kısa konuşmada öğrenciler arasında sosyal kaynaşmayı saylayacak olan projenin imparatorluk geleneğinden cumhuriyet ve demokrasi geleneğine geçen Türkiye'nin bunu dünyada en iyi uygulayan nadir ülkelerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'nin tarihini, kültürünü ve geleneklerini unutmayan ülkelerden biri olduğu değerlendirmesinde bulunan Başaran, bu unsurları gençlere aşılamaya ve öğretmeye çalıştıklarını belirtti. Türkiye'nin milli günleri olan aylarda özellikle Mart, Nisan, Mayıs, Ağustos ve Ekim aylarında böyle bir organizasyonu planlandıklarını belirten Ulusoy, "Gençlerin kendi müzelerinizi, kendi tarihinizi bilmiyorsanız, onu başkasına anlatmaya hakkınız yoktur. Eğer siz Çanakkale'yi bilmiyorsanız sizin bir Amerikan veya Fransız tarihine bilmeye gerek yok. Evvela kendi tarihinizi bilmelisiniz. Biz Anadolu'nun kültür varlıklarını, güzelliklerini anlatmaya ve bunları gençlerimize öğretmeye çalışıyoruz" dedi.