HABER

MEB'den eleştirilere "Linux"lu cevap

ANKARA (İHA) - Microsoft ile işbirliği yaptığı için eleştirilere hedef alan Milli Eğitim Bakanlığı, açık kodlu ya da özgür yazılım olarak bilinen Linux ile de anlaşmaya vardı. Anlaşma çerçevesinde, kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi işlem merkezinde çalışan personelin açık kodlu Linux işletim sistemi konusunda eğitilmesi için bir merkez kuruldu.

Bill Gates'in sahibi olduğu Microsoft ile anlaşmaya varan, bu yüzden de başta CHP'li Milletvekilleri olmak üzere geniş bir kesimce eleştirilen Milli Eğitim Bakanlığı, tüm bu eleştirilere son vermek için Linux'le de anlaşma yaptı. Eğitim Teknojileri Genel Müdürlüğü ve IBM Türk ortak çalışması kapsamında "Kamu Sektörü Linux Yetkinlik Merkezi" kuruldu. Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü binası içinde çalışmalarına başlayan merkezde, kamu kurum ve kuruluşlarının bilgi işlem merkezinde çalışan personelin açık kodlu Linux işletim sistemi konusunda eğitilmesi amaçlanıyor. "Kamuda artık 'açık' bir merkez var' sloganıyla tanıtılan merkezin açılışında bir konuşma yapan Milli Eğitim Bakanı Çelik, Microsof ile yapılan anlaşmadan dolayı kendilerini eleştirenlere cevap verdi. "Kimseyle Katolik nikah yapmadık" diyen Çelik, kamunun menfaati ne gerektiriyorsa onu gerçekleştirmeye çalıştıklarını söyledi. Hedefe götüren ne ise rasyonel, mantıklı olduğu sürece kabul edeceklerini dile getiren Çelik, "Microsoft konusunda çoğu milletvekilimiz soru önergeleri vererek, 'Microsoft tekel mi?' oluyor diye sordu. Biz tekellere kapalıyız" dedi.

Microsoft ile çok ciddi anlaşmalar yaptıklarını, eğitim teknolojileri konusunda söz konusu firmadan büyük bir destek gördüklerini anlatan Çelik, bilişim sektöründe arzu edilen düzeye ulaşılması ve e-devlet projesinin Milli Eğitim Bakanlığı'ndaki çalışmalara bağlı olduğunu dile getirdi. Yakın bir zamanda 120 bin bilgisayar ihalesine çıkacaklarını hatırlatan Çelik, bilgisayarı olmayan müstakil okul kalmamasını istediklerini bildirdi.

Yazılımları karayollarına benzeten Çelik, hedefe ulaşmak için istenilen yolun kullanılabileceğini, bu çerçevede Linux ile de işbirliğine vardıklarını söyledi. Linux'un 1992'den beri Türkiye'de kullanıldığını, ama istenilen bir kullanıcı düzeyine ulaşılamadığını kaydetti. Bunun yeteri kadar tanıtım yapılmamasından kaynaklanmış olabileceğini ifade eden Çelik, açılan bu merkezin yazılama katkı sağlayacağını da sözlerine ekledi. IBM Türk Hüseyin Kızıltay ise Linux'un açık kodlu olduğu için ticari bir beklentilerinin olmadığını, ama kamu kurum ve kuruluşlarında söz konusu işletim sisteminin kullanılmasının yaygınlaşmasını istediklerini kaydetti. Konuşmaların ardından Bakan Çelik, merkezi gezerek bilgi aldı.

Linux, serbestçe dağıtılabilen, çok görevli, çok kullanıcılı UNIX, işletim sistemi türevidir. Linux, İnternet üzerinde ilgili ve meraklı birçok kişi tarafından ortak olarak geliştirilmekte olan ve başta IBM-PC uyumlu kişisel bilgisayarlar olmak üzere birçok platformda çalışabilen ve herhangi bir maliyeti olmayan bir işletim sistemidir. Linux, temel olarak Finlandiya Üniversitesi'nde öğrenci olan Linus Torvalds'ın ve İnternet üzerinde meraklı bir çok yazılımcının katkılarıylü geliştirilmiştir. Linux gelişimi açık bir şekilde yapılmaktadır. Bunun anlamı, işletim sisteminin her aşaması açık olarak internet üzerinde yayınlanmakta, dünyanın dört bir yanında kullanıcılar tarafından test edilmekte, hataları ve eksiklikleri tespit edilerek düzeltilmekte ve geliştirilmektedir. Zaman zaman bu deneme aşamaları belirli bir noktada durdurulur ve güvenilir bir işletim sistemi sunulup, geliştirme için ayrı bir seriye devam edilir. Geliştirmede yer alan bu açıklık Linux'un en büyük avantajlarından biridir. Gelişimi evrimseldir, hatalar anında kullanıcılar tarafından tespit edilip rapor edilmekte ve birçok kişinin katkısıyla düzeltilmektedir. Bazı işletim sistemi sürümleri saatler içerisinde güncellenebilmektedir.

En Çok Aranan Haberler