Ankara (AA)- Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) yaptığı araştırmaya göre, "Okulların çoğunluğunun yaşanacak bir şiddet olayı karşısında nasıl müdahale edeceklerine dair bir planlarının olmadığı" ortaya çıktı.MEB Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı (EARGED), öğretmenlerin şiddet konusundaki görüşlerini ortaya koyarak şiddetin okullarda ve toplumda önlenebilmesi amacıyla çözüm önerileri geliştirmek için "Öğretmenlerin Şiddet Konusundaki Bilgileri, Gözlemleri, Değerlendirmeleri ve Çözüm Önerileri" araştırması yaptı.
Her bölgeden toplam 7 ilde yapılan anket, endüstri meslek lisesi, kız meslek lisesi, ticaret meslek lisesi, imam hatip lisesi ve genel liselerden toplam 1040 öğretmene uygulandı, anketi 840 öğretmen cevapladı.Öğretmenlere okulda şiddete yönelik önlemlerin, görüşlerin, çözüm yollarının sorulduğu anket sonucuna göre, öğretmenlerin yüzde 86'sı okulda şiddete karşı alınan önlemler kapsamında "ziyaretçiler için kayıt defteri tuttuklarını" belirtti. Öğretmenlerin yüzde 82'si "belirli aralıklarla
öğrencilerin üstlerinin arandığını", yüzde 36.6'sı ise "okulda özel güvenlik personelinin çalıştırıldığını" ifade etti.
Ankette, öğretmenlere "Okullarda personel tarafından öğrencilere karşı şiddet unsuru taşıyan davranışlara rastlıyor musunuz?" sorusu yöneltildi. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu personelin öğrencilere şiddet uygulamadığını öne sürdü. Öğretmenlerin yüzde 90'ı okulda şiddet olayı gerçekleştiğinde olaya karışan öğrencileri rehberlik servisine yönlendirdiklerini belirtirken, sağlık kurumuna sevk ettiklerini belirtenlerin oranı ise yüzde 16.4'te kaldı.Ankette, öğretmenlerin "öğrencilerinin okul dışında şiddet olaylarına karıştığı duyumu alıp almadıkları" da araştırıldı.Buna göre, endüstri meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 74.7'si, ticaret meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 65.4'ü, genel lise öğretmenlerinin yüzde 65.5'i böyle bir duyum aldıklarını, kız meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 63.2'si, imam hatip lisesi öğretmenlerinin yüzde 79.9'u ise hiçbir duyum almadıklarını söylediler.
Tüm okul türlerinde görev yapan öğretmenlerin "çoğunluğu" şiddete karışma potansiyeli olan öğrencilerin tespit edilmesine yönelik bir çalışma yapmadıklarını dile getirdi.
Ticaret meslek lisesi öğretmenlerinin yüzde 54.3'ü, imam hatip lisesi öğretmenlerinin yüzde 56.5'i okulda şiddet olayı yaşandığında bir müdahale planlarının olduğunu ifade ederken, diğer okullardaki öğretmenlerin yarıdan biraz fazlasının bir müdahale planlarının olmadığı görüldü.Öğretmenlerin yüzde 58.3'ü öğrencilerinin şiddet olaylarından rahatsız olduklarını belirtirken, öğretmenlerin yüzde 38.9'u ise öğrencilerinin şiddet olaylarından rahatsız olmadıklarını söyledi.
Kalabalık okullarda şiddetin artması durumuna ilişkin öğretmenlere görüşlerinin sorulduğu ankette, okullardaki öğrenci sayısının kalabalık olmasının şiddet olaylarının daha fazla yaşanmasında önemli bir etken olduğu tespitine yer verildi. Medyanın şiddet olaylarını kamuoyuna ne derecede doğru yansıttığına ilişkin ise öğretmenlerin yüzde 45.6'sı medyanın şiddet olaylarını oldukça abarttığını öne sürdü. Anket, öğretmenlerin çoğunluğunun öğrencilerin şiddeti çözüm yolu olarak gördüğü düşüncesinde birleştiğini ortaya koydu. Öğretmenlerin, yüzde 80'inin şiddetin önlenebileceği görüşünü taşıdıklarını dile getirdi.Anketin değerlendirilmesinde, öğretmenlere göre, okullarda kültürel ve sosyal faaliyetlerin yeterli olmadığının anlaşıldığı belirtilerek, okullardaki şiddetin önlenmesinde son derece önemli olan bu tür faaliyetlerin artırılması için düzenlemelerin yapılmasının gerekli olduğu kaydedildi.
Öğretmenlerin çoğunluğu şiddet konusunda hizmet içi eğitime ihtiyaçları olduğunu, öğrencilere "çatışma yönetimi kursu" ve "stresle başa çıkma eğitimi"nin verilmesi gerektiğini belirtti.