DENİZLİ (İHA) - Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Denizli Milletvekili ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Milli Eğitim Komisyonu üyesi Mustafa Gazalcı, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ortaöğretim öğrencilerinin affıyla ilgili çıkardığı genelgeye sert tepki gösterdi.
CHP Milletvekili Mustafa Gazalcı, yaptığı açıklamada, "Milli Eğitim Bakanı, 27 Temmuz 2005 günü, bütün derslerden başarısız olan ve hatta okula devam etmeyen öğrencilerin bile bir üst sınıfa devam etmelerini sağlayacak af niteliğinde bir genelge yayımlamıştır. Genelge ile başarısızlık ödüllendirilirken öğretmenler ve okul sistemleri devre dışı bırakılmıştır. Bakan, öğretmen ve okul yönetimlerinin yetkisini eline almış, kendisini tek kişilik ölçme - değerlendirme merkezi yapmıştır. Genelgenin gerekçesinde ise yine kendisinin, bir oldu bitti ile aldığı, liselerin 4 yıla çıkartılması kararı ile ortaya çıkacak derslik vb. sorunların çözümünün amaçlandığı belirtilmektedir. Bu karar sorunu çözmeyecektir. Çünkü 6-7 dersten sorumlu olarak bir üst sınıfa geçen öğrencinin, iki sınıfın derslerinden başarılı olması düşünülemez. Bir üst sınıfa geçen öğrenci bu kez de geçtiği sınıfta iki sınıfın ve daha fazla dersin sorumluluğu altında kalacaktır" dedi.
Gazalcı, Milli Eğitim Bakanı'na sert tepki gösteren açıklamasına şöyle devam etti:
"Bu karar, belirtilen sorunu çözmeyeceği gibi öğrencilerin de velilerin de yararına değildir. Bakan bu genelge ile öğrencileri, okullardan 'kapı dışarı' etmeye çalışmaktadır. Milli Eğitim Bakanı'nın, her sorunu, yeni ve daha büyük sorunlar çıkartacak kararlarla cözme alışkanlığı devam etmektedir. Her kararı ile eğitim sistemi yeni sorunlarla karşı karşıya kalmaktadır. Kadrolaşma, eğitimi dinselleştirme ve ticarileştirme çabaları ile gününü geçiren Milli Eğitim Bakanı, çözüm bekleyen acil eğitim sorunlarını düşünülmeden, uzmanlarla ve sorunun taraflarınca tartışılmadan masa başında alınmış günü birlik kararlarla geçiştirmeye çalışmaktadır. Bu yöntem ancak öngörü ve proje yoksunluğu ile açıklanabilir. Eğitimimizin en önemli sorunları, zorunlu öğretim süresinin kısa olması; derslik, öğretmen ve araç - gereç gibi alt yapı eksikliklerinin giderilememesi ve uzun vadeli kalıcı projeler geliştirilmemesinden kaynaklanmaktadır. Bu sorunlar çözülmediği sürece eğitimin niteliğinin yükselmesi bir yana, daha da niteliksiz hale gelmesi devam edecektir."