HABER

MEB'nda teknolojik dönem

ANKARA (İHA) - Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), verdiği önem çerçevesinde teknolojiyi en iyi kullanan kurumlar arasında başı çekti. Bakanlık okullarda kullanılan teknolojinin artırılması konusunda birçok örnek projeye imza attı.

Milli Eğitim Bakanlığı, teknolojik gelişmelerin eğitime yansıtılması konusunda olağanüstü bir çaba sarf etti. Okullara 600 bin bilgisayar gönderilmesinden, bütün okulların ADSL ile internet üzerinden yapılmasından bakanlık personeline ait bütün iş ve işlemlerin elektronik ortamda gerçekleştirilmesine, sınav hizmetlerinden A'dan Z'ye internet üzerinden yapılmasından velilerin çocuklarını elektronik ortamda izleyebilmesine, yatırım hizmetlerinin internet üzerinden yapılmasından bütün öğrenci ve
öğretmenlere e-mail verilmesine teknoloji sınıflarından okullara web adresleri oluşturulmasından BTS sınıflarının oluşturulmasına kadar her alanda teknolojik altyapıda birçok proje hayata geçirildi. Bakanlık bütün bu teknolojik gelişmeleri, teknolojik yatırımlar, e-devlet uygulamaları ve bilişim faaliyetleri adı altında bir araya getirdi.

Bakanlık, bilişim teknolojileri kapsamında, okulların ADSL ile internete bağlanması, okullara bilgisayar laboratuarının kurulması ile bilgisayarlı eğitime destek kampanyası ile okulların bilgisayar ihtiyaçlarını karşılamak için düzenlemeler yaptı. Bakanlık bilişim alanında ise, 10 milyon öğrenciye 'meb' uzantılı internet adresi, 600 bin öğretmene ise 'meb' uzantılı e-mail adresi verdi. İlköğretim ve ortaöğretim yönetmeliği teknoloji baz alınarak yeniden düzenledi. Teknoloji sınıfları da halka açan
bakanlık, eğitim kurumlarına web hizmeti vererek, okulların kendi internet siteleri kurmalarını sağladı. Her okulda bir akıllı sınıf oluşturan bakanlık, eğitimi elektronik ortama yaydı.

Milli Eğitim Bakanlığı e-devlet uygulamaları ile de en ön sırada yer alan kurumlar arasında oldu. E-okul projesini hayata geçiren bakanlık, bu çerçevede öğrencilerle ilgili her türlü iş ve işlemi internet üzerinde yapabilir duruma geldi. Bakanlık e-uygulamaları ile şu projeleri hayata geçirdi:
"E-mezun projesi meslek lisesi mezunları işe yerleştirilmesi, e-mezun projesine iş dünyasının önemli STK'larının destek olması, e-taşınır projesi ile demirbaş eşyalar internet ortamına taşınması, e-okul bütçeleri ile okul bütçeleri internet üzerinden takip edilmesi, e-portal ile eğitime ilişkin her türlü bilgiye ulaşılması, e-personel ile personel hareketlerinin internet üzerinden yapılması, e-sınav ile sınavlara ilişkin başvuru yerleştirmelerin internet üzerinden yapılması, e-kayıt ile okullara
kayıtların internet üzerinden yapılması, e-burs projesi ile burs işlemlerinin internet üzerinden gerçekleştirilmesi, e-yurt projesi ile öğrencilerin yurt işlemlerinin internetten takip edilmesi, e-han halkı projesiyle ailelerin eğitim harcamalarının takip edilmesi."

MEB eğitim kurumlarının teknolojik altyapısında kullanılmak üzere son 5 yıl içinde toplam 600 bin bilgisayarı okullara gönderdi. Kendi alanında bir rekora imza atan bakanlık, 600 bin bilgisayarı kamu ve özel sektörün kaynakları ile okullara gönderdi. Teknolojik gelişmelere bağlı olarak okullarda eskiyen bilgisayarları da değiştiren Milli Eğitim Bakanlığı, bu girişimiyle 8 derslik ve üstü bütün ilköğretim okullarında bilgisayar teknolojisi sınıflarını kurarken, diğer okulların ihtiyaçlarına da göz önünde
bulundurdu. Bu sayede okullarda yazışma başta olmak üzere her türlü iş ve işlem elektronik ortamda yapılabilir duruma geldi.
2003 yılında bin 742 okulu internet ile buluşturan bakanlık, 2004 yılında bu rakamı 12 bin 14'e çıkardı. 2005 yılında 7 bin 835 eğitim kurumu, 2006 yılında 6 bin 701, 2007 yılında 521 olmak üzere toplam 28 bin 813 okul ve eğitim kurumu ADSL sistemi ile internete bağlandı. Yapılan yatırımlar neticesinde ilköğretimdeki öğrencilerin yüzde 93'ü ortaöğretim öğrencilerinin de yüzde 99'u internete girebiliyor.

En Çok Aranan Haberler