İZMİR (İHA) - Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi son sınıf öğrencileri, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Emin Alıcı ve öğretim üyelerinin de katılımıyla Tıp Fakültesi Derslikler Grubu önünde 'Mecburi Hizmet'le ilgili bir basın açıklaması yaptı. Bu yasanın adaletsiz bir yasa olduğunu öne süren Rektör Alıcı, yasanın insan haklarına da aykırı olduğu iddia etti.
Doktorlara yönelik Mecburi Hizmet Yasası'nın Meclis'te kabul edilmesine, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri de tepki gösterdi. Öğrenciler, Rektör Prof. Dr. Emin Alıcı ve çok sayıda öğretim üyesinin katıldığı bir basın açıklaması yaparak, "Mecbur Değiliz" dedi. Yapılan basın açıklamasında, "21.06.2005 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 5371 no'lu yasa kabul edilmiştir. 6 yıl önce başladığımız zorlu eğitim sürecinin bitmesine çok az bir zaman kala çıkan bu yasa, şu anda okumakta olan tıp fakültesi öğrencilerine 'mecburi hizmet' yükümlülüğünü getirmektedir. Eğer bu yükümlülüğü yerine getirmezsek diplomamız verilmeyecek, hekimlik yapma hakkımız elimizden alınacaktır. Kendi olanaklarımız ile kimseye taahhütte bulunmadan hekimlik hakkını elde eden bizlere, bu hakkı kullandırmamak hukuk dışıdır" denildi.
Yasanın tüm 2005 mezunlarını da kapsadığını hatırlatan son sınıf öğrencileri, "Bizim itirazımız, bu hizmetin zorunlu olmasıdır. Ülkemizin askeri yönetimle idare edildiği dönemlerde dahi bu kadar adaletsiz ve hazırlıksız bir yasa çıkmamıştır. 'Biz size doktor göndermesini biliriz'den öteye gitmeyecek bu uygulamanın mağdurları olmak istemiyoruz. Biz görevden kaçmıyoruz. Ancak sadece hekim göndermekle bu sağlık sorunun çözümü mümkün olmamıştır, olmayacaktır. Sağlık sistemi bir bütündür. Bizim istediğimiz, ülkemizdeki sağlık koşullarının düzeltilmesidir" diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından Hastane Klinikleri Binası'nın önüne yürüyen öğrenciler, basın açıklamasını Hastane Başhekimliği'nden Cumhurbaşkanlığı'na faksladı.