YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meclis Başkanı Çiçek: 'Bunlar mı Anayasayı yapacak?' havası yaygınlaştırılmamalı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te, komisyonda yaşanan tartışmaları hatırlatarak 'bunlar mı...

Meclis Başkanı Çiçek: 'Bunlar mı Anayasayı yapacak?' havası yaygınlaştırılmamalı

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, Meclis'te, komisyonda yaşanan tartışmaları hatırlatarak 'bunlar mı anayasayı yapacak' gibi bir havanın yaygınlaşmasına fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi. Anayasada uzlaşma olmazsa postmodern suçlama ve ithamlar döneminin başlatılacağına işaret eden Çiçek, sürece vatandaşın katılımının yetmediğini, izlenmesi gerektiğini ifade etti. Bu dört siyasi partinin çok iyi izlenmesi gerektiğini dile getiren Çiçek, "Herkesin karnesini tutun; kim nede, nasıl dedi. Toplum bu işlere şahitlik etmeli." dedi.

26. Abant Toplantısı, "Yeni Anayasa'nın Çerçevesi" konusuyla Abant Palas Oteli'nde başladı. TBMM Başkanı Cemil Çiçek, en fazla tartışılacak müzakere başlıklarının bu toplantıda ele alınacağını söyledi. Uzak yakın demeden, katılanların azlığına bakmadan, kimin katılacağına bakmadan bu konuyu gündemde tutmaya çalıştıklarını anlatan Çiçek, Türkiye'de yeni bir anayasa sorunu olduğuna inandığını ve en fazla mesai harcadığı konuların başında geldiğini belirtti. Gerçekten halkın katılımının sağlanması ve düzgün bir Türkçe ile yazılırsa anayasadan kaynaklı önemli bir sorunun geride bırakılacağını anlatan Çiçek, bu çabanın olumlu sonuçlandırılması gerektiğini vurguladı. Anayasa için inanmak ve inandırmak gerektiğini dile getiren Çiçek, samimi olarak Türkiye'nin yeni bir Anayasa ihtiyacının olduğunu açıkladı.

Bu konuda kendilerinin gerçekten samimi olduklarını dile getiren Çiçek, herkesin birbirine 'sayın' diye ifade ettiğine dikkat çekti. Anayasa komisyonunda 'sayın'ların kalktığı, yeri geldiğinde şaka yapılan bir ortama gelindiğini anlatan Çiçek, suçlama diliyle bir yere varılamayacağını, suçlayınca da mesafelerin açıldığını ifade etti. Bir bayram havasına ihtiyaç bulunduğunu, suçlamalardan ve sertliklerden uzak durulması gerektiğini anlatan Çiçek, toplumun çok önemli bir kesiminin böyle düşündüğünü, böyle bir siyaseti özlediğini bildiğini dile getirdi.

İlk defa 4 siyasi partinin yan yana bir konu için bir araya geldiğini ve ülkenin her yanına gittiğini belirten Çiçek, bu tabloyu kurumsallaştırıp Türkiye'nin her yanına yansıtılması halinde bu anayasanın yapılabileceğini söyledi. Ülkenin her yanından bu toplantıların yapılması için talepler geldiğini dile getiren Çiçek, son iki aydır önemli katılımlar olduğunu söyledi.

Meclis'te, ümitsizliği pompalayan bazı görüntülerin oluştuğunu hatırlatan Çiçek, 'bunlar mı Anayasayı yapacak' sorusunu gündeme getirecek bu havanın yaygınlaşmasına fırsat verilmemesini istedi. 'Daha en basit bir konuda dahi anlaşamayan bu partiler, bir araya gelip Anayasa mı yapacak?' düşüncesinin oluşmaması için burada herkese büyük sorumluluklar düştüğünü dile getiren Çiçek, partilerin genel başkanlarının da bu görüntülerin doğru olmadığını söylemesi gerektiğini ifade etti. Meclis'te yaşanan bu görüntülerin hoş olmadığının altını çizen Çiçek, "Kavga ortamında birbirimizi anlayamayız ama anlamaya ihtiyacımız var. Onun için düzgün bir üslupla konuşmak, ağza alınmayacak üslup kullanmak doğru olmaz." şeklinde konuştu.

Bu Anayasanın yapılmaması halinde 30 yıl daha mevcut anayasaya hayat hakkı tanınmış olacağına dikkat çeken Çiçek, her bir, bir buçuk senede bir anayasa konusuyla Türkiye'nin meşgul edildiğini belirtti. Bundan sonra ise 30 yıl 'sen engel oldun' diye tartışmanın devam edeceğini ifade etti.

VATANDAŞIN KATILIMI YETMİYOR, İZLENMESİ GEREKİYOR

Sürece vatandaşın katılımın yetmediğini, izlenmesi gerektiğini anlatan Çiçek, toplumun bu dört siyasi partiyi çok iyi izlemesini, herkesin karnesini tutmalarını, kimin ne dediğine şahitlik etmelerini istedi. Meclis'te çoğunluğa bakılmaksızın bir uzlaşma komisyonu oluşturulduğunu dile getiren Çiçek, yeni anayasanın bu Meclis'in yapacağı konusundaki uzlaşmayı hatırlattı. Çiçek, 30 Nisan'a kadar katılım sürecinin olduğunu ancak bu tarihten sonra da devam edeceğini söyledi. Kaba bir takvim belirlediklerini söyleyen Çiçek, 1 Mayıs'a kadar gelen görüşler doğrultusunda anayasanın yazılımın yapılacağını söyledi.

"Eksikliğimiz olacak, yanlışımız olacak. Konjonktür ve siyasi tartışmalardan etkilenebiliriz." diyen Çiçek, mutlaka sade vatandaşın olumlu katkı vermesini beklediklerini ifade etti. Olumsuzluklar da yaşanacağına dikkat çeken Çiçek, bu olumsuzlukları öne çıkararak toplumun moralini bozmanın ise çok fazla faydalı olmayacağını vurguladı.

"Bütün Türkiye burada diye düşünüyorum." diyen Çiçek, bu toplantıdan çıkacak sonucu komisyon olarak en iyi şekilde değerlendireceklerini söyledi. "Herkes benim dediğim doğru derse, o zaman herkes bulunduğu yerde çakılı kalır. Kapıyı açık bırakan bir kültürden, gelenekten geldiğimize inanıyorum." diyen Çiçek, uzlaşmanın değerleri gözardı etmek anlamına gelmeyeceğini belirterek uzlaşmanın herkesin bulunduğu noktada esneyeceğini belirtti.

"Uzlaşma olmazsa cevabını herkesin çok iyi vermesi gerekiyor." diyen Çiçek, "Uzlaşma olmazsa postmodern suçlama ve ithamlar dönemini başlatmış oluruz. Ne nasıl olmalı, bunu toplumdan bekliyoruz. Yeni bir Anayasa yazmıyoruz, yeni Anayasa yapıyoruz." şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler