YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meclis Başkanı Çiçek: Yeni Anayasa TBMM'ye Olan Güveni Daha Da Artıracak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasanın siyaset kurumuna çok büyük itibar...

Meclis Başkanı Çiçek: Yeni Anayasa TBMM'ye Olan Güveni Daha Da Artıracak

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Cemil Çiçek, yeni anayasanın siyaset kurumuna çok büyük itibar kazandıracağını belirterek, "TBMM'ye olan güveni daha da artıracaktır, Türkiye'nin imajı açısından da önemlidir." dedi.

Siyasi partilerin liderleriyle görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyen Cemil Çiçek, 19 Ekim 2011 tarihinden bu yana anayasa yapım süreciyle ilgili çalışmaları sürdürdüklerini belirtti. 2013'ün başarılı bir yıl olmasını temenni ettiklerini dile getiren Çiçek, Türkiye'nin başarıya giden yolda çözmesi gereken en önemli sorunlarının başında anayasa sorunu geldiğini vurguladı.

Türkiye'nin bu anayasa sorununu çözemediği takdirde karşılaşılacak her sorunla ilgili kendisine veya siyaset yapanlara, 'şu sorun ne olacak, sorun nasıl aşılacak, bu konuda ne düşünüyorsunuz?' diye sorulmasının pratikte hiçbir faydası olmayacağının altını çizen Çiçek, yanlış kuralların yürürlükte olduğu sürece, doğru sonuçların elde edilemeyeceğine dikkat çekti.

"Yanlış kurallar varlığını sürdürdüğü sürece, temennilerinize göre sonuç bekleyemezsiniz." diyen Çiçek, "Nitekim Türkiye'nin, son 1 yılı aşan zamandan beri yaşadığı sorunların önemli kısmı, bu anayasadan kaynaklanıyor. Anayasada o hükümler varlığını sürdürdüğü sürece, 'şu konuda ne düşünüyorsunuz, bu sorun nasıl aşılacak?' gibi soruların da anayasal dayanağını bulmakta gerçekten zorluk var. Başarıya giden yolda kanaatimce en önemli konu, anayasa sorununu halletmektir." dedi.

"30 YILDIR BİR ANAYASA SORUNU VAR"

Türkiye'nin her sorununun Meclis'te konuşulacağını, çözüleceğini anlatan Çiçek, 30 yıldır bir anayasa sorunu olduğunu hatırlattı. Meslek örgütleri ve partilerin bunu kabul ettiğini dile getiren Çiçek, seçimlere giderken dört partinin yeni bir anayasa konusunu en önemli mesele kabul ettiğini, seçimden sonra da böyle bir komisyonun kurulmasına destek verdiğini ifade etti.

Her sorunun çözüm adresinin Meclis olduğunu tekrarlayan Çiçek, şöyle devam etti: "Artık 2013'te bundan farklı yol, yöntem, merci düşünmek demokrasiyle bağdaşmaz. O halde anayasa sorununu çözüme kavuşturacak olan siyasi partilerimiz ve TBMM'dir. Şimdi çözemezse ne zaman? 30 yıldır tartıştığımız bir konuyu, anayasa sorununu bir 30 yıl daha sürdürme imkanımız yoktur. Türkiye her geçen gün anayasadan kaynaklanan gerilimleri, sıkıntıları yaşamak mecburiyetinde kalır."

Gelinen noktada artık anayasa konusunun toplumsal talep olmaktan çıktığını kendileri için yeni bir anayasanın yükümlülük haline geldiğinin altını çizen Çiçek, bunu bu dönem başarmak mecburiyetinde olduklarını belirtti.

"ANAYASAYI HALK İÇİN MİLLET İÇİN YAPIYORUZ"

Anayasanın sadece Türkiye'nin ilgilendiği bir konu olmadığını, dışarıda da bunun takip edildiğini dile getiren Çiçek, anayasayı halk için, millet için yaptıklarını vurguladı. "Dışarının ne deyip ne demediği bizi fazla ilgilendirmiyor olabilir ama küreselleşen bir dünyada Türkiye gibi önemli bir ülkenin, aktörün anayasa sorunuyla boğuşur olması bizim bakımımızdan büyük eksiklik olur." diyen Çiçek, "Anayasa konusu Türkiye'de olduğundan çok daha fazla dış dünyada ilgiyle takip ediliyor. Bu sürecin nasıl işlediği, nasıl sonlanacağı onlar tarafından da merak konusu. Bu sorunu bu defa çözebilmiş olmamız gerekiyor. Bu, siyaset kurumuna çok büyük itibar kazandıracaktır, TBMM'ye olan güveni daha da artıracaktır, Türkiye'nin imajı açısından da önemlidir. Dünyada şu zaman diliminde anayasa yapan sadece biz değiliz; Macaristan başta olmak üzere birçok ülkede yeni anayasa yapım süreçleri başladı. Bunların bir kısmı anayasalarını yaptı, bitirdi. Başka ülkeler bunları başarmışken bizim başaramamış olmamız, kendi hesabımıza eksiklik olur. 1876'dan bu yana parlamento tecrübesi olan bir ülke, halen bu sorunu daha uzun süre gündeminde tutamaz. Bunun için yeni bir anayasa yapmak artık bizim için yükümlülüktür. Anayasayı her parti kendisine yapmıyor, milletimiz, halkımız için birlikte anayasa yapıyoruz. Bunu uzlaşarak yapacağız. Uzlaşmak zafiyet değildir; uzlaşmak demokrasiyi kurumsallaştırmak, uzlaşma kültürünü geliştirmek, birlikte yaşamak bakımından ön şarttır. Uzlaşmak, Türkiye'nin geleceği bakımından sorun çözmedeki en önemli yöntemlerden biridir. Uzlaşma söz konusu olduğunda da herkesin bu noktada karşılıklı fedakârlıklarda bulunması, birlikte olumlu katkıyı da vermesi gerekiyor."

"ANAYASA YAZMIYORUZ ANAYASA YAZIYORUZ"

Anayasa yazmadıklarını, anayasa yaptıklarını vurgulayan Çiçek, bu iki kavramın birbirinden farklı olduğuna dikkat çekti. Anayasa çalışmaları hakkında bilgi de veren Çiçek, 30 Nisan 2012 tarihine kadar başta 13 bölge toplantısı olmak üzere çok sayıda toplantı yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin anayasa yapan birçok ülkeden farklı olarak önemli bir çalışma gerçekleştirdiğini, önemli bir külliyat oluştuğunu ifade eden Çiçek, komisyonun web sayfasına 30 Nisan'a kadar 66 bin 15 kişinin görüş bildirdiğini açıkladı. Bin 872 kişinin e-postayla görüşlerini ilettiğini, 221 vakıf, dernek, platformun gelerek görüşlerini anlattığını, komisyona bin 50 kişi, kuruluştan görüş geldiğini belirten Çiçek, komisyonun elinde, nasıl bir anayasa istenildiğine dair görüşlerin 18 bin 350 sayfada toplandığını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler