HABER

Meclis Başkanı’nın geri gönderme yetkisi yok

AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’i makamında ziyaret etti. Görüşme yaklaşık 1 saat 45 dakika sürdü.

ANKARA (ANKA)-AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM Başkanı Cemil Çiçek’in, Meclis Milli Eğitim Komisyonu’nda kabul edilen 4+4+4 teklifini geri gönderme yetkisi olmadığını belirterek, Genel Kurul’a teklifin önümüzdeki hafta gelebileceğine işaret etti.

Görüşmeden sonra basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Elitaş, TBMM Başkanı Çiçek’e, pazartesi gününden itibaren komisyonda yaşanan gelişmeleri aktardığını belirterek, “Yaşanan hadiselerin kendisini de üzdüğünü ifade ettiler. Biz de aynı düşünceyi paylaştık” dedi.

-“MECLİS BAŞKANI’NIN GERİ GÖNDERME YETKİSİ YOK”-

Elitaş, “Meclis Başkanı, teklifi iade edebilir mi?” şeklindeki soruya, “TBMM Başkanı yetkili arkadaşlarla, konuyla ilgili arkadaşlarla, Kanunlar ve Kararlar’daki arkadaşlarla bu konuyu değerlendiriyor. Ama bizim gördüğümüz, İçtüzük’te bu konuyla ilgili Meclis Başkanlığı’na herhangi bir yetki verilmemiş. Çünkü TBMM Milli Eğitim Komisyonu 26 milletvekilinden oluşan ve TBMM Genel Kurul’daki yapılan işlemlerle ilgili Meclis Başkanı’nın bugüne kadar yapılan hiçbir örnekte milletvekillerinin iradesinin üstünde bir iradesi olmadığını tespit ediyoruz açıkçası biz. O İçtüzük’teki hükümler incelendiğinde bu konuyla ilgili 5 tane iade olmuş. Bunlar tamamen İçtüzük 35. maddeyle alakalı ve bununla da komisyon başkanları doğrudan Meclis Başkanlığı’na raporlarını tekrar iade etmişler. Buna da yorum Meclis Başkanı’nın komisyon raporunu iradesiyle geri gönderme yetkisinin olmadığı şeklinde bizim kanaatimiz” dedi.

“Meclis Başkanı, grup başkanvekilleriyle bir görüşme yapabilir mi?” sorusuna Elitaş, “O kendi idaresidir, bilemiyorum” dedi.

-“ŞİDDETLE HAK ARAMAK SOKAK TARZI”-

TBMM’de hiç kimsenin Meclis kürsüsünü işgal etme hakkına sahip olmadığına işaret eden Elitaş, “Hiçbir siyasi parti veya örgüt, komisyonların çalışmasını engelleyecek şiddete başvuramaz. Şiddetle hak aramak sokak tarzıdır. Başkalarının sokağa çektiği gibi parlamenter sistem millet iradesi sokakta aranmaz, sokakta böyle şiddete davet edilemez, herkes ne konuştuğunu iyi ölçmeli, iyi hesaplamalı. Nereye gideceğini bilmeli. Hezeyan içerisinde yapılan basın toplantıları yarın kendilerine farklı bir şekilde ve üzücü olarak dönebilir. Açıkçası milletvekili arkadaşların, yetkililerin hezeyan içindeki söylemlerini daha ölçülü ve sakinleştikten sonra yapmalarının daha uygun olduğunu düşünüyorum” dedi.

-“MUHALEFET 'YOK HÜKMÜNDEDİR' DİYEMEZ, İÇTÜZÜĞÜ OKURLARSA BUNU GÖRÜRLER”-

“Bu toplantı yok hükmünde diyorlar” sorusuna Elitaş, “İçtüzük’te iyi okurlarsa bunu görürler. İçtüzük’te neyin ne olduğu açıkça yazıyor. Muhalefet ‘yok hükmündedir diyemez’, her şeyin bir yolu vardır, komisyonun yapılan hatalar varsa düzeltme yolu TBMM Genel Kurulu’dur. Genel Kurul’da yapılan hatalar varsa bunun düzeltme yolu Anayasa Mahkemesidir. Düzeltme yolu şiddet değildir. Düzeltme yolu tankları komisyon başkanının başına fırlatmak değildir. Genel Başkan tankın üstüne çıkacağım diyor ama bir milletvekili veya grup başkanvekili kim olduğunu bilmiyorum tankı komisyon başkanının kafasına fırlatıyor” dedi.

-MECLİS BAŞKANI TUTANAKLARI İNCELETİYOR-

“Meclis Başkanı’nın somut önerisi oldu mu?” sorusuna Elitaş, “Sadece yaşadıklarımızı ifade ettik. Sayın Başkan komisyon tutanaklarını ilgili arkadaşlara birer birer inceletmiş, oradaki şeyler net geçiyor, ifadeler net geçiyor, bir milletvekilinin ‘ben söz istiyorum’ ifadesi ve buna da Komisyon Başkanı’nın verdiği cevap var, ‘sisteme girerseniz ancak söz verebilirim’ diye cevabı var, bunlar tutanaklara geçmiş-Girmemiş, herhalde bilmiyor sisteme girmeyi- ‘Önergelerimiz dikkate alınmadı demişler’, önergeleri de dikkate alınmış, muhalefet bir tane önerge vermiş, o önergede reddedilmiş. Komisyon tutanaklarıyla ilgili Sayın Başkan, bakın böyle böyle şeyler var diye ifade ettiler bize” ifadesini kullandı.

-“KOMİSYON TOPLANTI SALONUNDA ÖYLE BİR HADESİ YOK”-

Bir soru üzerine yaşanan kavgayla ilgili de Elitaş, “O, komisyonun dışında cereyan eden hadise. Komisyon içerisinde kapı tarafında cereyan eden hadise. Özellikle komisyonun dış tarafında cereyan eden hadise. Komisyon toplantı salonunda öyle bir hadise yok” değerlendirmesinde bulundu.

-“GENEL KURUL’A ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA GELMESİ MUHTEMEL”-

Elitaş, 4+4+4 teklifinin Genel Kurul’a önümüzdeki hafta gelebileceğine işaret ederek, şöyle dedi:

“Komisyon Başkanı yarın saat 17.00’ye kadar muhalefet şerhlerini vermekle ilgili şeyini yaptı. Komisyon raporlarını yazılması Çarşamba ve Perşembe günü olabilir diye tahmin ediyoruz biz. Bu süreçte Meclis Başkanı’nın inceleme süreci olabilir, komisyon tutanaklarını, vesairesini inceleme süreci olabilir, o süreç yani bir sonraki haftaya da sarkabilir. Ama biz normal şartlar altındaki değerlendirmemizi yaptığımızda önümüzdeki hafta gelmesi muhtemel diye düşünüyoruz. Ama bu süreçte Meclis Başkanı diğer tutanakları inceleyip, bakabilir.”

CHP’nin şiddet uyguladığını iddia eden Elitaş, “İlki TBMM kürsüsünü işgal ederek, ikincisi de Milli Eğitim Komisyonunda komisyonu çalıştırmama, işgal etme, durdurma” şeklinde konuştu.

En Çok Aranan Haberler