Sürpriz gelişme olmazsa yemin töreninde bağımsızların boykot kararı ve tahliye taleplerinin reddi nedeniyle 38 vekilin koltuğu boş kalacak. Genel Kurul’a girip yemin etmeme eğilimin ağır bastığı CHP, kararını bugün verecek. CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu'nun başkanlığında parti genel merkezinde saat 11.00'de toplanacak. CHP'nin bugün gerçekleştirilecek yemin töreninde Meclis'te yemin edip etmeyeceği ise saat 14.30'da belli olacak. CHP kritik kararını 14.30'da açıklayacak.
[
****](https://www.mynet.com/turkiyede-yemin-toreni-kriz-meclise-nasil-yansiyacak-110100578947 )
[**
**](https://www.mynet.com/baska-aday-bulamadilar-mi-110100578921)
[**
[**
**](https://www.mynet.com/gozler-chpnin-myk-toplantisinda-110100578905)
[**
**](https://www.mynet.com/yemin-etmesin-teklifini-erdogan-reddetti-110100578767)
[**
**](https://www.mynet.com/akpden-dicleye-hakkari-formulu-110100578847)
Meclis bugün tarihinin en “tartışmalı” açılış oturumunlarından birini yapacak. 12 Haziran seçimleriyle belirlenen 24. dönem milletvekillerinin yemin töreni, Hatip Dicle’nin milletvekilliğinin düşürülmesi, CHP, MHP ile KCK davasından tutuklu milletvekillerinin tahliye taleplerinin reddine ilişkin tartışmalı yargı kararları ve bağımsızların TBMM’yi boykot kararının gölgesinde bugün gerçekleştirilecek. Anayasa ve İçtüzük uyarınca bugün saat 15.00’de açılacak TBMM Genel Kurulu’nda, son dakikada sürpriz bir gelişme yaşanmazsa 35’i bağımsız, 3’ü CHP ve MHP’nin tutuklu vekilleri olmak üzere en az 38 milletvekilinin koltuğu boş kalacak. Tutuklu vekillerinin tahliye talebinin reddi nedeniyle Genel Kurul’a gelip, yemin etmeme eğiliminin ağır bastığı CHP ise bugün yapılacak MYK ve grup toplantısının ardından tavrını netleştirecek.
“Takdir başkanın”
Milletvekillerinin andiçeceği 24. dönemin ilk birleşimini en yaşlı üye sıfatıyla Geçici Meclis Başkanlığı görevini üstlenen CHP’li Oktay Ekşi yönetecek.
“En genç üyeler” AK Parti İstanbul Milletvekili Muhammet Bilal Macit, AK Parti İstanbul Milletvekili Mehmet Muş, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Akış, AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, CHP Tekirdağ Milletvekili Emre Köprülü ile CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, en genç üyeler olarak geçici başkanlık divanında “katip üyelik” görevini üstlenecek. Genel Kurul’un açılışının ardından İstiklal Marşı okunacak. Ardından başkanlık kürsüsünde oturan Ekşi, açılış konuşması yapacak. Ekşi’nin yapacağı konuşmayla ilgili TBMM bürokrasisine “içeriğinin ne olabileceği” sorusunu yönelttiği ve kendisine “Takdir başkanındır” yanıtı verildiği öğrenildi. Ekşi’nin bu çerçevede açılış konuşmasında güncel gelişmelere ilişkin “siyasi mesaj” niteliğinde görüşler dile getirmesi bekleniyor. CHP’nin tavrı ne olursa olsun Ekşi’nin açılış konuşmasının ardından milletvekili yeminini etmesi bekleniyor. Çünkü en yaşlı üye olmasına karşın Ekşi eğer yemin etmezse geçici başkan sıfatıyla Genel Kurul’u yönetemeyecek. Ekşi’nin tavrı yemin etmeme yönünde olsa dahi bu tavır Meclis’in çalışmasını etkilemeyecek. Bu durumda Ekşi yerine 1 Ocak 1938 doğumlu iki üye olan Bağımsız Şerafettin Elçi ile MHP’li Sümer Oral’ın geçici başkan olarak kürsüye çıkması gündeme gelecek. Elçi boykotçu milletvekilleri arasında olmasına karşın TBMM çalışmalarına katılma ve yemin etme konusunda net tavır sergileyen MHP’li Oral’ın kürsüye oturmasıyla Genel Kurul çalışmalarına devam edebilecek.
Hakkari yemin etmeyecek
Geçici başkanın yemin etmesinin ardından Adana il’inden başlayarak alfabetik soyadı sırasına göre tek tek milletvekilleri yeminlerini etmeleri için kürsüye çağrılacak. Buna göre kürsüye ilk olarak TBMM’yi boykot kararı alan bağımsız milletvekillerinden Murat Bozlak davet edilecek. BDP’ye katılmaları beklenen ancak halen bu konuda da somut bir adım atmayan bağımsız milletvekilleri son dakikada boykot kararından geri adım atmaz ise Meclis Genel Kurul’u ilk kez “tavır” niteliğinde “yemin etmeme” olayına sahne olacak. Bu durumda 3 milletvekilliğinin tamamını bağımsızların kazandığı Hakkari il’i adına kürsüye çıkan vekil olmayacak. CHP’de “yemin etmeme” kararı alırsa 35’i “boykotçu” bağımsızlar, 134’ü de Ekşi dışındaki CHP’liler olmak üzere 169 milletvekili gelişmeleri protesto amacıyla milletvekili andını içmeyecek.
3 farklı davetiye
Yemin törenini izleyecek milletvekili yakınları, Genel Kurul izleyici locasına davetiye ile girebilecek. Yoğunluğun önlenmesi amacıyla, il sırasına göre 3 farklı davetiye hazırlandı.
Gül gelecek mi?
Cumhurbaşkanı Gül ile Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanlarınının bugünkü yemin törenine katılıp katılmayacağı merak konusu. Gül’ün yaptığı son açıklamada tüm partilere çözüm zemini olarak işaret ettiği TBMM’deki yemin törenine katılması beklenirken, komutanların durumu ise dün akşam geç saatlere kadar belirsizliğini korudu.
Meclis Başkanı 4 Temmuz’da belli olacak
Yemin töreninin ardından TBMM’nin 25. Başkanı’nın seçimi için de takvim işlemeye başlayacak. Yürürlükteki mevzuat uyarınca TBMM Başkanlığı seçiminin 5 günü adaylık 5 günü de seçim turları olmak üzere 10 gün içinde tamamlanması gerekiyor. Başkanlık için başvuru süresi 2 Temmuz Cumartesi günü saat 24.00’de sona erecek. Partilerarasında sağlanan uzlaşma çerçevesinde bugün Genel Kurul’un onayına sunulacak Danışma Kurulu kararı doğrultusunda TBMM Başkanlığı seçiminin ilk üç turu 4 Temmuz Pazartesi günü yapılacak. Seçimlerin ilk iki turunda bir adayın seçilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. Üçüncü turda ise 276 oy desteği aranıyor. Buna göre TBMM’de 327 sandalyesi bulunan AK Parti’nin göstereceği adayın 4 Temmuz Pazartesi günü yapılacak ve 276 oy desteğinin yeterli olacağı 3. turda seçilmesine kesin gözüyle bakılıyor. TBMM Başkanı’nın seçilmesinin ardından, parti gruplarının sayısal güçleri oranında temsil edileceği Meclis Başkanlık Divanı oluşacak. Başkanlık Divanı seçimleri için TBMM Başkanlığı parti gruplarına yazı yazarak kendilerine düşen üye sayısını bildirecek. Bağımsızlar ve CHP’li milletvekilleri eğer yemin etmezlerse, 20 üye şartını taşımalarına karşın “grup” niteliklerinin TBMM Başkanı’nca reddedilme riski olacak. Bu durumda Divan ilk etapta Ak Parti ve MHP olmak üzere iki partili oluşturulacak.
Yemin töreni en az 6.5 saat sürecek
Genel Kurul çalışmalarını katılan milletvekillerinin yeminlerinin bitimine kadar sürecek. Yemin etmeyen milletvekilleri, daha sonra katılacakları ilk birleşimin başında andiçecek. Anayasaya göre, milletvekilleri kürsüde şu andı içerek “yasama” görevine başlayacak: “Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik Cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine andiçerim.” Yemin töreninde Ankara Milletvekillerine sıra gelince, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve Ankara Milletvekili Mustafa Kemal Atatürk için 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulacak. Her milletvekilinin yemin seromonisinin yaklaşık 1-1,5 dakika süreceği hesabına göre CHP ve bağımsızlar yemin etmese dahi yemin töreninin asgari 6.5 saat sürmesi bekleniyor.