ANKARA (İHA) - Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, TBMM gündeminde bulunan İş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın basın çalışanlarını da kapsayacak biçimde bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi. Sezer, "Tasarının yasalaşması keyfi uygulamalara son verecek, işçilerimizi koruyarak etkin çalışmaları için güvenli ortam sağlayacaktır" dedi.
Türk-İş'in 50. kuruluş yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Sezer, işçilerin haklarını savunan görüşlerini dile getiren ve sorunlarına siyasal sistem içerisinde çözüm arayan sendikaların demokrasinin sağlıklı temeller üzerinde işlemesine yurttaş-devlet diyaloğunun gelişmesine katkıda bulunduğunu bildirdi. Sendikaların karar alma organlarıyla çalışanlar arasında köprü konumunda olduğuna işaret eden Sezer, sendikaların çalışanların eğilimlerinin olumlu biçimde yönlendirerek toplumsal uzlaşmayı güçlendirdiğini fade etti. Sezer, "Emeklerini ortaya koyarak ülkemizin kalkınması için var gücüyle çalışan işçilerimizin en iyi yaşam düzeyine ulaşması hepimizin ortak dileğidir" diye konuştu. Sezer, sendikaların bu konudaki çabalarını takdirle gözlediğini vurguladı. Sendikacılığın gelişmesi için yasal düzenlemelerin tek başına yeterli olmadığını anlatan Cumhurbaşkanı Sezer, "Haklarının bilincine varmış, önce ülkesinin çıkarlarını gözeterek kendi çıkarlarını savunan emekçiler sendikacılığın ve ülkenin geleceğine güç katmaktadır" dedi.
Sezer, konuşmasında ayrıca Meclis'e çağrıda bulunarak iş Güvencesi Yasa Tasarısı'nın basın çalışanlarını da kapsayacak şekilde bir an önce çıkarılmasını istedi. Tasarının yasalaşmasıyla birlikte keyfi uygulamalara son verileceğini işçilerin korunacağını ve etkin çalışmaları için güvenli ortam sağlanacağını kaydeden Sezer, bu durumun işçiler üzerindeki olumsuz baskıları azaltacağını ve kapasitelerini en iyi biçimde kullanmalarını sağlayarak verimliliği artıracağını söyledi. Sezer, tasarının yasalaşmasıyla Anayasa'da ve yasalarda yer alan sendikalaşma hakkının kullanılmasınıda kolaylaşacağını vurguladı. Cumhurbaşkanı Sezer, konuşmasına şöyle devam etti: "Ülkede çalışma barışının sağlanması etkin üretimin en önemli anahtarıdır. Çalışma barışına giden yol uzlaşma kültüründen geçmektedir. Sendikalarımızın uzlaşmacı tutumları işverenle işçi arasındaki ilişkileri en üst düzeyde tutarak işçi mutluluğunu sağlamakta, bu da üretime olumlu biçimde yansımaktadır. Ulusumuzun gönenç düzeyinin yükseldiği, ülkemizin demokratikleşme sürecini tamamladığı, siyasal yapımızın istikrara kavuştuğu, işsizliğin olmadığı, herkesin sosyal güvencesinin bulunduğu, üreten güçlü ekonomisi olan büyük Atatürk'ün koyduğu ereklerin gerçekleştirildiği mutlu Türkiye'ye ulaşmak için hepimize büyük görevler düşmektedir". (DA-