HABER

Meclis'e köklü değişiklikler geliyor

Meclis Başkanlığınca hazırlanan "İçtüzük" değişikliği teklifiyle yasama faaliyetlerinde bir dizi değişikliğe gidiliyor.

TBMM Anayasa Komisyonu Burhan Kuzu başkanlığında toplanarak, "TBMM İçtüzük" değişikliğini görüşerek benimsedi. Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu, Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Sait Açba, Plan Bütçe Komisyonu üyeleri ve Meclis bürokratlarının da katıldığı toplantıda İçtüzük ile ilgili değişiklik teklifi AKP, CHP ve DTP'lilerin oylarıyla kabul edildi.MHP ise yapılan içtüzük değişikliğinin bazı maddelerine karşı çıkarak, "muhalefet şerhi" koyacaklarını açıkladı.

-İÇTÜZÜK DEĞİŞİKLİĞİNE İHTİYAÇ VARDI-
Komisyona teklif ile ilgili bilgi veren Kuzu, TBMM İçtüzük değişikliliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. Plan Bütçe Komisyonu'nun yükünün ağır olduğunu ifade eden Kuzu, "Mali yönden bütün konular bütçeye gidiyor. Bu şekilde her konunun mutlaka bir mali yönü var. Dolayısıyla gelen her tasarı, her teklif plan bütçede görüşülüyor. yapılan değişikliklerle biraz da Plan Bütçenin yükünü azaltmış olacağız" dedi.

-BÜROKRATLARA ELEŞTİRİ-

AKP Sakarya Milletvekili Ayhan Seger Üstün'de, Meclis bürokratlarını özellikle Kanunlar Kararlar Daire başkanlığını eleştirerek tasarı ve tekliflerin çoğunu Plan Bütçe Komisyonu'na gönderildiğini savundu. Üstün, "Meclis bürokratları işin bütün yükünü Plan Bütçe Komisyonu'na yıkıyor. Oysa konular alanlarına göre diğer komisyonlara da gönderilebilir" dedi.

CHP Manise Milletvekili Şahin Mengü'de, Komisyonlar, kendilerine gönderilen raporlarla ilgili görüşlerini 45 gün içinde Plan ve Bütçe Komisyonuna ileteceklerine dikkat çekerek, "Bu sürenin 30 güne indirilmesi daha doğru olur" önerisinde bulundu. Mengü'nün bu yöndeki önerisi de kabul edildi.

-DTP DIŞLANIYOR-
İçtüzük değişikliği teklifi üzerine söz alan DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, DTP'nin Meclis'te dışlandığına dikkat çekerek Meclis İçtüzüğü'ne bazı yeniliklerin eklenmesi gerektiği görüşünü savundu. Kaplan, dış gezilerde ve dostluk grubu gibi uluslararası komisyonlardan DTP'nin dışlandığını öne sürdü. Kaplan, "Dostluk gruplarına ağırlıklı olarak AKP'liler giriyor. Meclis'te grubumuz olmasına rağmen bu grupların dışında tutuluyoruz. Dış gezilerde Meclis partimizi dışlıyor. Her dış gezilerde grubu bulunan siyasi partilerden temsilciler olur, ama bugüne kadar hiçbir dış geziye alınmadık" dedi.

Dış gezilerin turistik gezilere döndüğü eleştirisini de getiren Kaplan, bu tür gezilerin Meclis'in imajını da kötü etkileyeceğini kaydetti.
TBMM Danışma Kurulu toplantısının işleyişini de eleştiren Kaplan, Genel Kurul gündemine inecek tasarı ve tekliflerde AKP'nin istediği gibi inisiyatif kullandığına işaret ederek, "Danışma Kurulu planını parti grupları belirler. Gruplar planı kendi içinde tartışır. Uygun olan tasarı ve teklifler de uzlaşmayla Genel Kurul'da görüşülür. Ancak, AKP Grubu kendine göre plan yaptıktan sonra istediği tasarıları gündeme alıyor" diye konuştu.
Kaplan, Meclis'te bir "Kadın komisyonunun" kurulması önerisini de komisyon gündemine getirdi.
Konuşmaların uzaması üzerine AKP Gaziantep Milletvekili Mahmut Durdu, "Bu teklifte bir değişiklik olmayacak. Sayın Başkan Köksal toptan işini iyi bilir. Onun için zaman kaybetmeyelim. Konuşmaları bitirelim" sözleri üzerine maddelere geçilerek oylama gerçekleşti.

-MUMCU'DAN TEŞEKKÜR-
Bu arada Köksal Toptan'ı temsilen komisyona katılan Meclis Başkanvekili Güldal Mumcu Komisyon üyelerine gösterdikleri çabadan dolayı teşekkür etti.

-KATİP ÜYELER YERİNE SPİKERLER
TBMM Anayasa Komisyonu'nda benimsenen değişikliğe göre, Başkanlık Divanı'nda milletvekillerinden oluşan katip üyelerin görevlerini bundan sonra spikerler yapacak. Genel Kurul'da gündeme ilişkin evrakların Başkanlık Divanı üyesi katipler tarafından yapılan okuma işlemlerini profesyonel spikerler yapacak.

-YASAMA FAALİYETLERİNE SİVİL TOPLUM ÖRGÜLERİ DE KATILACAK-
Komisyonlara, hükümet temsilcisi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de çağrılacak. Komisyonlar, gündemiyle ilgili sivil toplum kuruluşlarından yazılı veya sözlü görüş isteyebilecekler.
Bütçe kesin hesap ve faaliyet raporlarının görüşülmesi de yeni esaslara bağlanıyor. Buna göre Plan ve Bütçe Komisyonu, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin bütçelerini, kesin hesaplarını ve faaliyet raporlarını ilgili komisyonlara, mahalli idarelerin genel faaliyet raporunu ise İçişleri Komisyonuna gönderecek. Komisyonlar, bütçeler ve kesin hesaplarla ilgili görüşlerini iki ayrı rapor halinde kendilerine havale tarihinden itibaren 10 gün içinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonuna iletecek.

-ALT KOMİSYONLAR KURULUYOR-

İçtüzük değişikliği teklifine göre, Plan ve Bütçe Komisyonunda, "Bütçe" ve "Kesin Hesap" olmak üzere iki ayrı alt komisyon kurulacak. Bütçe alt komisyonu, bütçe kanunu tasarısı ve ekleri ile diğer komisyonlar tarafından idare bütçeleriyle ilgili hazırlanıp gönderilen raporları görüşecek.
Kesin hesap alt komisyonu ise kesin hesap kanunu tasarısı ve ekinde yer alan belgeleri, genel uygunluk bildirimini, Sayıştay raporları ile diğer komisyonlardan gelecek kesin hesap ve faaliyet raporları hakkındaki raporları ele alacak.
Alt komisyonlar hazırladıkları raporları, Plan ve Bütçe Komisyonuna sunacaklar.

-SAYIŞTAY RAPORLARININ GÖRÜŞÜLMESİ-
Plan ve Bütçe Komisyonu, Sayıştay tarafından sunulan raporları, ilgili komisyonlara havale edilmesi için TBMM Başkanlığına sunacak.
Komisyonlar, kendilerine gönderilen raporlarla ilgili görüşlerini 30 gün içinde Plan ve Bütçe Komisyonuna iletecekler.
Plan ve Bütçe Komisyonunda görüşülerek TBMM Başkanlığına sunulan Sayıştay raporları, genel görüşme konusu olacak. Genel Kurulda bu raporlar üzerinde siyasi parti gruplarına, komisyona, hükümete ve şahısları adına 2 milletvekiline söz verilecek.
Sayıştay tarafından sunulan, ancak yasama döneminin sonuna kadar Plan ve Bütçe Komisyonu'nda ya da Genel Kurul'da görüşülmeyen raporlar hükümsüz sayılacak

-ÖLÜM CEZALARI İÇTÜZÜK'TEN ÇIKARILACAK-

Ölüm cezalarının yerine getirilmesiyle ilgili hükümler de daha önce yapılan Anayasa değişikliğine uygun olarak İçtüzükten çıkarılacak. (ANKA)

En Çok Aranan Haberler