HABER

Meclis'i zorlu maraton bekliyor

Meclis'i zorlu maraton bekliyor

ANKARA (ANKA) – Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni, 2008 yılında reform niteliğinde çalışmalara imza atacağı zorlu bir maraton bekliyor. AKP iktidarının 2007'de gündeme getirerek tartıştığı bir çok konu, 2008'de Meclis gündemine gelecek.

2008'de Meclisin en önemli gündem maddesini yeni Anayasa çalışmaları oluşturacak. 22 Temmuz seçimlerinin hemen ardından Anayasa çalışması başlatan ve tartışmalara neden olan yeni anayasa taslağı hazırlıkları tamamlandı. AKP'nin, 2008`in en önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak olan yeni Anayasayı Ocak ayında kamuoyuna açıklaması bekleniyor.

Prof. Dr. Ergun Özbudun başkanlığındaki akademisyen heyetine hazırlattırılan ve daha sonra AKP'nin hukuk kurmayları tarafından son şekli verilen anayasa taslağı partinin internet adresinden de duyurulacak. AKP sadece kendi hazırladıkları taslağı değil sivil toplum örgütleri tarafından hazırlanan ve aralarında TOBB ve TBB'nin taslaklarına da internet sitesinde yer verecek. Tüm gerekçeleriyle birlikte açıklanacak olan anayasa taslağında özellikle laiklik ve üniversitelerde türban serbestisi gibi tartışılan düzenlemeler önceki anayasalarla karşılaştırılarak verilecek. Çalışmalar, AKP'nin internet sitesinde 1921'den beri yürürlüğe giren tüm anayasalarla birlikte yer alacak. Anayasa için Meclis'te özel bir görüşme takvimi hazırlanacak.

-AB "301 KALKISIN" DEDİ, HÜKÜMET YENİ DÜZENLEME GETİRECEK-
Yazar Orhan Pamukla başlayan ve Türk Ceza Kanunu'nda ilk kez uygulanan 301. madde AB ülkeleri tarafından yoğun baskılar uygulanarak bu maddenin tamamen kalkması yönünde telkinlerde bulunmuştu. Ancak, hükümet maddenin tamamen kalkması yerine yeniden düzenlenme kararı aldı.

Bu çerçevede, Hükümet, 2008 yılının ilk ayında Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecinin en önemli yasal düzenlemeleri arasında yer alan TCK'nın 301. maddesini yeniden düzenleyecek. Bunun için hem bakanlık hem de Meclis'te çalışmalar başlatıldı. 2008'in ilk günlerinde Meclis gündemine tasarı ya da teklif olarak sunulacak. Yapılacak düzenlemeye göre 301. maddedeki 'Türklük' ifadesi 'Türk milleti' olarak değiştirilecek. Kovuşturma, Adalet Bakanı'nın iznine tabi olacak. Suçun yurt dışında işlenmesi halinde üçte bir oranında attırılmasıyla ilgili hüküm de maddeden çıkarılacak. Meclis'te iktidar ve muhalefet partileri 301. maddede topu yargıçlara atıyor. Siyasilere göre düzenleme ne şekilde olursa olsun bu maddenin kaderi kararı verecek yargıçların elinde.

-221 ESNEYECEK, MUHALEFET GERİLECEK-
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, Terörle Mücadele kapsamında açıklamalarıyla gündeme gelen "dağdaki PKK'lıların indirilmesine dönük" çalışma çerçevesinde TCK'nın 221. maddesi üzerinde teknik çalışmalara devam ediliyor. TCK'nın 221. maddesinde yapılacak esneklik, suça karışmış olan ancak kendi isteğiyle teslim olan PKK'lıları kapsıyor. Yeni düzenlemeyle maddedeki bilgi verme koşulu daraltılarak kendiliğinden teslim olan teröristin "itirafçı" damgasından kurtarılması, böylece dağdan inen terörist sayısının artırılması hedefleniyor.
Muhalefet partilerinin, "PKK'ya af getiriliyor" eleştirileri bu maddenin Meclis gündemine gelmesiyle birlikte daha da şiddetleneceği bekleniyor. CHP ve MHP'nin, "Af" diyerek karşı çıktığı, DTP'nin ise "daha önce de benzer çalışmalar vardı, işe yaramadı" diye eleştirdiği 221. maddenin Meclis gündemine gelmesiyle tartışmalar daha da alevlenecek.

-HÜKÜMET GETİRDİ, AKP BİLE BENİMSEMEDİ-

Yürürlüğü üç kez ertelenen, Sosyal Güvenlik Reformu`na son şeklini vermek üzere Meclis'te Plan Bütçe Alt Komisyonu'nda çalışmalar devam ediyor. Bu dönemin en çok tartışılan konularından biri Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'yla sosyal devlet ilkesinin ortadan kalkacağı eleştirileri olacak. AKP'li milletvekillerinin bile içlerine sindiremedikleri reform niteliği taşıyan tasarı 2008'in ve Meclis gündeminin yoğun ve tartışmaları gündemlerinden.

-HÜKÜMET GEÇİRMEKTE, MUHALEFET ENGELLEMEKTE KARARLI-
22. Dönem TBMM'de büyük tartışmalara neden olan ve Yargıtay'ın yapısını değiştirecek, "Yargıtay Kanunu"nda değişiklik öngören tasarı yeniden Meclis gündeminde. AKP'nin, geçen dönem CHP'nin sert muhalefeti nedeniyle Adalet Komisyonu'nda görüşmelerini ertelediği, "Yargıtay Kanunu" 2008'de ilk görüşülecek tasarılar arasına alındı. CHP'lilerin geçen dönem Adalet Komisyonu'nda her maddeye yüzlerce önerge vererek çalışmaları tıkadığı Yargıtay Kanunu bu dönem yasalaştırmakta hükümet ısrarlı. Aynı ısrarı CHP de bu dönemde engellemek için gösterecek. Yargıtay Kanunu'nun görüşmeleri sırasında her maddeye çok sayıda önerge vererek çalışmaları tıkayacak.

-LOZAN'I DELEN VETOLU YASA "VAKIFLAR" BU DÖNEM GÜNDEMDE-

10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, tekrar görüşülmesi İçin 23. dönem de TBMM'ye geri gönderirken gerekçesinde, "Yasa Koyucunun, kabul ettiği yasalarda Lozan Antlaşması kurallarını gözönünde bulundurması hukuksal herekliliktir" ifadesini kullandığı Vakıflar Yasası da yeni dönemin önemli gündem maddelerinden birini oluşturacak. Sezer yasayla; cemaat vakıfları mülhak vakıf statüsünden uzaklaştırılarak yeni vakıf statüsüne yakınlaştırıldığından, bunların yönetim organının oluşturulamaması durumunda mazbut vakıflar arasına alınmasına olanak bulunmadığı gibi, cemaat vakıflarının tüzelkişiliklerinin sona ermesine ilişkin herhangi bir düzenlemenin de bulunmadığı, başka bir anlatımla, bu konunun boşlukta bırakıldığını gerekçe olarak göstermişti.
Hükümet bu dönem Vakıflar Yasasını çıkarmayı hedefliyor.

-SIR GİBİ SAKLANAN REFORMLAR-

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, sık sık gündeme getirdiği "Önemli Reform"lar geliyor açıklamaları ise yine 2008'in önemli gündem maddeleri olacak. Bu reformların AB'ye uyum çerçevesinde olacağı ancak, konularının ne olduğu ise henüz netleşmedi.

En Çok Aranan Haberler