HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meclis’in bayram sonrası gündemi “açılımlar”

Meclis'i yeni yasama yılında yoğun bir gündem bekliyor. TBMM, üç aylık yaz tatilinin ardından yeni yasama yılına 1 Ekim’de başlayacak.

Meclis’in bayram sonrası gündemi “açılımlar”

ANKARA (ANKA) - Meclis'i yeni yasama yılında yoğun bir gündem bekliyor. TBMM, üç aylık yaz tatilinin ardından yeni yasama yılına 1 Ekim’de başlayacak. Meclis’in Ekim ayı boyunca gündemini “Kürt açılımı” ve Ermenistan’la paraf edilen protokoller oluşturacak.

Meclis mesaisine, Hükümet'in başlattığı ve tartışmaları süren “Kürt Açılımı” nın kapalı ya da açık oturumla ele alınmasıyla başlayacak. Ekim ayının yine en önemli gündem maddeleri arasında süresi 17 Ekim’de dolan Sınır Ötesi operasyonla ilgili tezkere de bulunuyor. Meclis’in Ekim ayında gündeminde kamuoyunda “Gece Yarısı Yasası” olarak bilinen ve askere sivil yargı yolunu açan yasayla ilgili Cumhurbaşkanı Gül’ün istediği doğrultuda ek düzenleme yapılması da yer alıyor. Meclis açıldığında, İstanbul’daki sel felaketi nedeniyle CHP’nin verdiği genel görüşme ve MHP’nin verdiği araştırma önergesi de öncelikli ele alınacak.

İktidarla muhalefet arasında “Kürt açılımı” ve “Ermenistan açılımı”na yönelik tartışmalar devam ederken, tartışmalar 1 Ekim’den itibaren TBMM’ye taşınacak. Yeni yasama yılına başlayacak olan Meclis’in öncelikli gündem maddelerini de açılımlar oluşturacak. CHP ve MHP dışındaki muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri ile Kürt açılımını görüşen ve yol haritasını netleştirmeye çalışan hükümet 1 Ekim’e kadar çalışmalarını büyük ölçüde şekillendirmiş olacak. “Kürt açılımı” konusunda İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın, TBMM Genel Kurulu’nda kapalı ya da açık oturumda muhalefeti bilgilendirmesi bekleniyor. Kapalı oturuma ilişkin tartışmalar ise sürüyor. CHP ve MHP’nin karşı çıktığı, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin “konuşulanları açıklarım” tehdidinde bulunduğu kapalı oturum konusunda hükümetin ise ısrarcı olmayacağı kaydediliyor.

-ERMENİSTAN AÇILIMI-

Meclis’in ikinci önemli gündem maddesini Türkiye-Ermenistan ilişkilerini yeni bir boyuta taşıyacak olan, “Ermenistan Açılımı” oluşturacak. 13 Ekim’de Türkiye ile Ermenistan arasında imzalanacak olan protokole muhalefet sert tepki gösterirken bu tartışmalar da 1 Ekim’den sonra Meclis’e taşınacak. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun, muhalefet partilerini yeniden ziyaret etmesi beklenirken protokolün de 13 Ekim’de TBMM’den geçmesi bekleniyor.

-HÜKÜMET TEZKERESİ-

Son günlerde tartışma konusu olan sınırötesi operasyon yetkisini öngören tezkere de Ekim ayında Meclis’in gündeminde olacak. Başbakan Erdoğan, tezkereyle ilgili tartışmalara Meclis’e sunulacağını söyleyerek noktayı koyarken Ekim ayında askerin sınırötesi operasyon yetkisini uzatan tezkerenin Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilmesi bekleniyor.

-GECE YARISI YASASI-

Kamuoyunda gece yarısı yasası olarak bilinen ve muhalefetin tepkisine neden olan, CHP tarafından Anayasa Mahkemesi’ne taşınan askere sivil yargı yolunu açan yasa da Meclis’te Ekim ayının önemli gündem maddeleri arasında yer alacak. İktidar partisi Anayasa Mahkemesi’nin kararını beklese de, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, ek düzenlemeler isteyerek şartlı onayladığı yasa, Meclis’in tartışmalı konuları arasında yerini alacak.

Cumhurbaşkanı Gül yaptığı açıklamada, bu düzenlemenin uygulanmasında askerlik hizmeti bakımından disipline ve hukuki güvencelere ilişkin olarak ortaya çıkması muhtemel tereddütleri giderecek yasal düzenlemelerin de yapılmasında fayda gördüğünü, gerekli yasal düzenlemenin ivedilikle yapılmasının uygun olacağını belirtmişti.

-SEL FELAKETİ MECLİS GÜNDEMİNDE-

Meclis’in Ekim ayında gündeminde bir süre önce İstanbul’da yaşanan sel felaketi de olacak. Sel felaketiyle ilgili CHP’nin genel görüşme MHP’nin de araştırma önergeleri ele alınacak.

-BÜTÇE SUNULACAK-

Meclis açılım tartışmalarının arasında Ekim ayında 2010 bütçesi için de kolları sıvayacak. 17 Ekim’de Meclis’e sunulacak olan bütçeyle ilgili de TBMM yoğun bir mesai harcayacak.

En Çok Aranan Haberler