HABER

Meclisin yeni başkanı AKP'li İsmet Yılmaz oldu

Meclis Başkanlığı seçimine göre TBMM'nin yeni başkanı AKP'li İsmet Yılmaz oldu. İsmet Yılmaz 1 Temmuz 2015 tarihinde 4. turda seçildi.

Meclisin yeni başkanı AKP'li İsmet Yılmaz oldu

7 Haziran'da yapılan milletvekili seçiminin ardından oluşan 25. Dönem parlamentosunda TBMM Başkanlığı seçiminin ilk üç turu yapıldı ancak oylama işleminden sonuç çıkmadı. Adaylardan hiçbiri seçilmek için gerekli olan nitelikli olan 367 çoğunluğa ulaşamadı. CHP ilk turda 5, 2. turda 3 fire verdi. İlk turda AK Parti Milletvekili İsmet Yılmaz 256, CHP Milletvekili Deniz Baykal 125, MHP Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu 81 ve HDP Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat 81 oy aldı. İlk oylamada 545 oydan 2'si geçersiz sayıldı, Meclis Başkanı seçimi 2. tura kaldı. İkinci turda da 545 oy kullanıldı. Yılmaz 256, Baykal 128, İhsanoğlu 80, Fırat 80 oy aldı ancak bu sefer de sonuç çıkmadı. 3. turda ise AK Parti'nin adayı İsmet Yılmaz 259, CHP'nin adayı Deniz Baykal 129, MHP'nin adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 80, HDP'nin adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ise 78 oy aldı. Sonuç yine çıkmayınca Meclis Başkanı seçimi 4. tur oylama sonucunda İsmet Yılmaz 258, Deniz Baykal 182 oy aldı. Yeni Meclis Başkanı İsmet Yılmaz oldu.

Meclis Başkanlığı seçiminden notlar

Geçici Başkan Deniz Baykal öncelikle ant içmemiş milletvekillerini kürsüye davet etti. Baykal "Anayasamıza göre milletvekillerinin göreve başlamadan önce ant içmeleri gerekmektedir. Şimdi geçen birleşimde ant içememiş olan milletvekillerini, ant içmek üzere kürsüye davet ediyorum" sözleriyle kürsüye davet etti. Ant içen milletvekilleri; HDP Adana Milletvekili Rıdvan Turan, CHP Ankara Milletvekili Ayşe Gülsün Bilgehan, CHP Ankara Milletvekili Ahmet Haluk Koç, HDP Bitlis Milletvekili Mizgit Irgat, HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım oldu. Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu. Deniz Baykal daha sonra başkanlık için aday gösterme önergelerini müracaat sırasına göre okuttu… Baykal'ın bilgilendirmesinin ardından milletvekilleri il sırasına göre anos edilmeye başlandı. Oy kabinlerinden çıkan vekiller zarflarını kutulara atmaya başladı. Oylama işleminin ardından zarflar açılmaya başlandı.

TBMM Geçici Başkanı Baykal, Meclis’teki oy verme işlemleri sırasında eksik oyları hesaplarken, mikrofonunu açık unutu. Canlı olarak ekrana gelen görüntülerde Baykal’ın, “125, birisi kaçırdı 126, ben oy kullanmadım 131, 5 üye” ifadeleri duyuldu. Davutoğlu, oy kullanmak için sıraya girdiğinde AK Partili kadın vekillerle birlikte bekledi. Baykal, saat 15.50’de oylama işleminin tamamlandığını duyurdu. TBMM Başkanı seçimi için 1. turda oy kullanma süreci 40 dakika sürdü. Tasnif işlemi de 40 dakika sürünce 1. tur toplamda 80 dakikada tamamlanmış oldu.

İlk turda CHP’den 5 fire

367 oyun arandığı Meclis Başkanı seçimi 1. tur oylamada hiçbir aday çoğunluğu sağlayamadı. 545 milletvekilinin katıldığı bu oylamada Ak Parti adayı İsmet Yılmaz, 256, CHP adayı Deniz Baykal 125, MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat ise 81’er oy aldı. 2 de boş oy çıktı. Ak Parti, MHP ve HDP adaylarının arkasında tam sayı ile dururken, CHP 5 fire verdi.

1. tur oylamaya Ak Parti’den İstanbul Milletvekili Ekrem Erdem danışmanının cenaze töreni,Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel ile CHP’den Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel rahatsızlıkları nedeniyle, HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ da yurtdışında olduğu için katılamadı. Baykal da, Geçici TBMM Başkanı sıfatı nedeniyle Genel Kurul’u yönettiği için oy kullanamadı. Buna göre 258 milletvekili bulunan Ak Parti, oylamaya katılan 256 milletvekilinin tamamının oyu ile adayına sahip çıkmış oldu. 131 oy gücü bulunan CHP’den ise HDP adayına 2, MHP adayına ise 1 oy kaydı. CHP’li iki milletvkeili de boş oy kullandı. Böylece CHP’nin fire sayısı 5 olarak hesaplandı.

2. turda oy verme işlemi 16.31’de başladı, oy verme 32 dakika sürdü. Baykal, 16.58’de Genel Kurul’a oy vermeyen milletvekili bulunup bulunmadığını sordu. HDP Grup Başkanvekili Pervin Buldan’ın uyarısı üzerine Baykal, 5 dakika daha bekledi. Başkanlık Divanı’na yaklaşan Buldan’a Baykal, “Gelecek gibi mi?” diye sordu. Buldan, bir süre daha telefonla konuşarak geciken vekilin Genel Kurul’a gelmesi için çabaladı ancak bir dakika daha bekledikten sonra Baykal, 17.04’te tasnif komisyonunun sayıma geçmesini istedi. Davutoğlu, 1. turda oy verme işleminin tamamlanmasının ardından adayı Yılmaz ile birlikte iktidar kulisi bahçesine çıkıp bir süre milletvekilleriyle sohbet etti.

2. turda Baykal toparladı

Meclis Başkanı seçimi ikinci turda da başkan seçilme yeterliliği için tablo değişmezken, CHP’nin 5 firesi 3’e düştü. 545 milletvekilinini oy kullandığı 2. turda Yılmaz’a 256, Baykal’a 128, İhsanoğlu’na 80 ve Fırat’a 80 oy çıktı. Baykal’ın oylarını arttırdığı bu turda 1 oy da geçersiz sayıldı. Ak Parti, MHP ve HDP yine adaylarının arkasında dururken, CHP’nin firesi bu kez 3’te kaldı. 2. tur oylamaya Ak Parti’den yine aynı iki isim ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ile Bursa Milletvekili Asiye Kolçak katılmadı. Buna göre Ak Parti, 2. oylamada da 256 milletvekilinin tamamının oyu ile adayını destekledi. CHP’den ise MHP’ye kayan 1 oy ile 2 boş oy geri döndü. HDP adayına ise yine 2 oy kaydı. CHP’li bir milletvekilinin oyu da geçersiz sayıldı. Böylece CHP’nin fire sayısı ikinci turda 3’e düştü.

İSMET YILMAZ KİMDİR?

İsmet Yılmaz (d. 10 Aralık 1961, Gürün, Sivas, Türkiye), Türk siyasetçi, eski Millî Savunma Bakanı, mevcut TBMM Başkanı'dır. 1982 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Denizcilik Meslek Yüksekokulu makine bölümünü ve 1987 yılında da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni bitirdi. 1990 yılında İsveç Malmö Dünya Denizcilik Üniversitesinde Master derecesini "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında yaptı. 2002 yılında Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk Ana Bilim dalında, Özel Hukuk alanında Yüksek Lisansını tamamladı. 20 yıl kamuda ve özel şirketlerde Denizcilik sektöründe Mühendis ve Müşavir Avukat olarak hizmet verdi. İsmet Yılmaz 31 Aralık 2002 ile 8 Mayıs 2007 tarihleri arasında Denizcilik Müsteşarlığında Müsteşar olarak görev yaptı. İsmet Yılmaz Evli ve 3 çocuk babasıdır. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın 114 üncü maddesi gereğince 22 Temmuz 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi tarafsız Ulaştırma Bakanı olarak görev yapmıştır. 31 Ekim 2007 tarihinden itibaren de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapmıştır. 24. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye girmiştir. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3. dönemindeVecdi Gönül'ün yerine Milli Savunma Bakanlığına atanmıştır. 25. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar girmiştir.

İsmet Yılmaz 26 Haziran 2015 tarihinde Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından 30 Haziran ve 1 Temmuz 2015'te yapılacak TBMM başkanlık seçimleri için TBMM başkan adayı olarak gösterilmiş, 1 Temmuz 2015 tarihinde 4. turda seçilmiştir.

En Çok Aranan Haberler