HABER

Meclis'te 4. Yargı Paketi mesaisi başlıyor

iyasette gözler bu hafta Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi beklenen 4. Yargı Paketi görüşmelerine çevrilecek. "Böcek" komisyonu ise daha önce dinlediği

ANKARA (ANKA)-Siyasette gözler bu hafta Meclis Adalet Komisyonu'nda görüşülmesi beklenen 4. Yargı Paketi görüşmelerine çevrilecek. "Böcek" komisyonu ise daha önce dinlediği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Emniyet, Jandarma ve MİT'e ziyaret yapacak.

Meclis Genel Kurulu'nda Salı günü elektrik piyasasını düzenleyen Elektrik Piyasası Kanunu Tasarısı'nın görüşmelerine devam edilecek. Genel Kurul'un gündeminde Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısı ile Ordu'nun büyükşehir olmasına ilişkin teklif bulunuyor.

-YABANCILAR VE ULUSLARARASI KORUMA KANUNU TASARISI-

Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu Tasarısıyla, yabancıların Türkiye'ye girişleri, Türkiye'de kalışları ve Türkiye'den çıkışları ile Türkiye'den koruma talep eden yabancılara sağlanacak korumanın kapsamına ve uygulanmasına ilişkin usul ve esasları belirlenirken, İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları düzenleniyor.

Tasarının getirdiği düzenlemeler şöyle:

Türkiye'ye giriş ve Türkiye'den çıkış, sınır kapılarından geçerli pasaport veya pasaport yerine geçen belgelerle yapılacak.

-TÜRKİYE'YE GİRİŞLERİNE İZİN VERİLMEYECEK YABANCILAR-

Pasaportu, pasaport yerine geçen belgesi, vizesi veya ikamet ya da çalışma izni olmayanlar ile bu belgeleri veya izinleri hileli yollarla edindiği veya sahte olduğu anlaşılanlar, vize, vize muafiyeti veya ikamet izin süresinin bitiminden itibaren en az altmış gün süreli pasaport veya pasaport yerine geçen belgesi olmayan yabancıların Türkiye'ye girişlerine izin verilmeyecek, geri çevrilecek.

-VİZE ŞARTI ARANMAYACAKLAR-

Türkiye Cumhuriyeti'nin taraf olduğu anlaşmalarla ya da Bakanlar Kurulu kararıyla vizeden muaf tutulan ülkelerin vatandaşlarıyla, Türkiye'ye giriş yapacağı tarih itibarıyla, geçerli ikamet veya çalışma izni bulunanlar, Pasaport Kanununun 18'inci maddesine göre verilmiş ve geçerliliklerini yitirmemiş yabancılara mahsus damgalı pasaport sahibi yabancılardan Türkiye'ye girişte vize şartı aranmayacak.

-ANLAŞMALI EVLİLİK YOLUYLA TALEP EDİLEN AİLE İKAMET İZNİ-

Aile ikamet izni verilmeden veya uzatılmadan önce makul şüphe varsa, evliliğin sırf ikamet izni alabilme amacıyla yapılıp yapılmadığı valiliklerce araştırılacak. Araştırma sonucunda, evliliğin bu amaçla yapıldığı tespit edilirse aile ikamet izni verilmeyecek.

-GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KURULACAK-

Göç alanına ilişkin politika ve stratejileri uygulamak, bu konularla ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak, yabancıların Türkiye'ye giriş ve Türkiye'de kalışları, Türkiye'den çıkışları ve sınır dışı edilmeleri, uluslararası koruma, geçici koruma ve insan ticareti mağdurlarının korunmasıyla ilgili iş ve işlemleri yürütmek üzere İçişleri Bakanlığına bağlı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü kurulacak.

-MÜLTECİLER-

Avrupa ülkelerinde meydana gelen olaylar nedeniyle; ırkı, dini, tabiiyeti, belli bir toplumsal gruba mensubiyeti veya siyasi düşüncelerinden dolayı zulme uğrayacağından haklı sebeplerle korktuğu için vatandaşı olduğu ülkenin dışında bulunan ve bu ülkenin korumasından yararlanamayan ya da söz konusu korku nedeniyle yararlanmak istemeyen yabancıya veya bu tür olaylar sonucu önceden yaşadığı ikamet ülkesinin dışında bulunan, oraya dönemeyen veya söz konusu korku nedeniyle dönmek istemeyen vatansız kişiye statü belirleme işlemleri sonrasında mülteci statüsü verilecek.

Ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen yabancılara geçici koruma sağlanabilecek.

-KOMİSYONLAR-

Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Alt Komisyonu 12 Mart Salı günkü toplantısında, Ankara Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkilileri bütçe, plan, program ve faaliyetlerinin toplumsal cinsiyete duyarlı bütçe yaklaşımı ışığında değerlendirilmesine ilişkin sunum yapacak.

13 Mart Çarşamba günü de Kadın Erkek Fırsat Eşitliği bünyesinde oluşturulan Her Alandaki Kadın İstihdamının Artırılması ve Çözüm Önerileri Konulu Alt Komisyon toplanacak.

Plan ve Bütçe Komisyonu 12 Mart Salı günkü toplantısında, Gümrük Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın görüşmelerine devam edecek.

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu 12 Mart Salı günü Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Yer Alan Engelli Bireylere Yönelik İbarelerin Değiştirilmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısını görüşecek. Tasarı ile mevzuatta yer alan sakat, özürlü ve çürük ibarelerinin yerine engelli ibaresi kullanılacak.

-ORDU BÜYÜKŞEHİR OLSUN TEKLİFİ-

12 Mart'ta toplanacak olan İçişleri Komisyonu'nda On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi İlçe kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik yapılmasına Dair Kanunda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi görüşülecek. Teklif Ordu'nun büyükşehir olmasını öngörüyor.

-4. YARGI PAKETİ-

Meclis Adalet Komisyonu'nda 4. Yargı Paketi'nin görüşmesi bekleniyor.

Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, komisyonda yer alan milletvekillerine 4. Yargı Paketi'ni ve kanun tasarısına ilişkin mukayeseli metni gönderdi. Yazıda, 4. Yargı Paketi'nin gündeme alınma ihtimaline dikkat çekilerek, inceleme fırsatının tanınması amacıyla tasarının mukayeseli metinle birlikte gönderildiği belirtildi.

İyimaya, komisyonda yer alan milletvekillerine gönderdiği yazıda, "Komisyonumuza havale edilen 'İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' ile 'Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı', gündeme alınma ihtimali içinde, inceleme fırsatının tanınması amacıyla yazımız ekinde mukayeseli metinle birlikte gönderilmiştir" denildi

-BÖCEK KOMİSYONU-

Haberleşme ve Özel Hayatın Gizliliği Araştırma Komisyonu daha önce dinlediği kurumlara ziyaretlerde bulunacak. "Böcek Komisyonu" Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, Emniyet, Jandarma ve MİT'e gidecek.

TBMM İçtüzük Uzlaşma Komisyonu ise yeni İçtüzüğün maddelerinin yazımına başlayacak.

Meclis Anayasa Uzlaşma Komisyonu bünyesinde oluşturulan Yazım Komisyonu hafta içi her gün olmak üzere çalışmalarına devam edecek.(ANKA)

En Çok Aranan Haberler