HABER

Meclis’te bir Barış Komisyonu mu kurulacak?

Öcalan’ın 3.İmralı heyeti vasıtasıyla ilettiği son mesajında TBMM’yi işaret etmesi, gözleri parlamentoda atılacak olası adımlara çevirdi. Gazeteci Ayşe Sayın, BDP kulislerindeki beklentileri BBC Türkçe için yazdı.

Ayşe Sayın

Ankara

PKK lideri Abdullah Öcalan'ın ''askeri ve siyasi çözüm'' konusunda TBMM'yi işaret etmesi ''yaşama geçirilmesi önerilecek düzenlemelerin ne olacağı'' sorusunu gündeme getirdi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin de, BDP heyetinin İmralı'ya son ziyaretin öncesinde yaptığı açıklamada çekilme dahil sürecin yasal ayakları için TBMM'yi işaret etmişti.

TBMM'ye dikkat çeken bu açıklamaların ardından BDP yönetimi de yoğun bir çalışma içine girdi.

'Barış Komisyonu beklentisi'

BDP heyeti son ziyaretin ardından ketum.

Ancak Öcalan'la yürütülen müzakerelerde daha aktif bir şekilde devreye giren BDP'nin kulislerinde ''sürece özgü'' olarak adlandırılan bazı yasal düzenlemeler yapmak ve çekilme sürecinde "gözlemci" statüsünü de üstelenecek bir "Barış Komisyonu" kurulması görüşünü seslendiriyor.

BDP kaynakları, Öcalan'ın süreçte Meclis'ten çıkarılacak yasa düzenlemeler konusunda daha önce yaptığı açıklamalara dikkat çekerek, Nevruz'da açıklanacak "çözüme dönük yol haritası"nda da büyük ölçüde benzer önerilere yer vereceğini ifade ediyor.

Bu kaynaklar, ilk aşama olarak Meclis'te bütün süreçle ilgili döneme özgü yasalar çıkarmak üzere adı "Barış komisyonu" da olabilecek bir özel komisyon kurulabileceğine işaret ediyorlar.

Bu "Barış Komisyonu'nun" aynı zamanda atılması gereken yasal adımları da belirlemesi isteniyor.

'Pişmanlık demeyen bir Pişmanlık Yasası'

Özellikle eyleme katılmamış ya da dağdan inip "sivil yaşama" katılmak isteyen PKK'lılar için özel bir yasal düzenleme yapılması gerektiği ifade ediliyor.

İlk aşama olarak Meclis'te bütün süreçle ilgili döneme özgü yasalar çıkarmak üzere adı "Barış komisyonu" da olabilecek bir özel komisyon kurulabileceğine işaret ediliyor.

Bu "Barış Komisyonu’nun” aynı zamanda atılması gereken yasal adımları da belirlemesi isteniyor.

Özellikle eyleme katılmamış ya da dağdan inip sivil hayata katılmak isteyen PKK'lılar için özel bir yasal düzenleme yapılması gerektiği ifade ediliyor.

Bu kapsamda içeriği ve ismi farklı olmakla birlikte bu düzenlemenin "Pişmanlık yasası" benzeri bir düzenleme olabileceği belirtiliyor.

BDP kaynakları, "Elbette 'pişmanlık' şeklinde ifade edilen ve neredeyse geçmişte hiç kimsenin yararlanamadığı içerikte bir düzenleme hiçbir şekilde kabul edilemez. Ancak format olarak böyle bir düzenleme öngörülebilir" değerlendirmesinde bulunuyorlar.

Yasal değişikliklerin belirlenmesi ve TBMM'de yasalaşan bazı düzenlemelerin hayata geçirilmesi için de yasal değişiklikleri izleme komitelerinin kurulması da seçenekler arasında.

‘Meclis gözetiminde geri çekilme’

BDP, gerek sınırdışına çıkacak, gerekse üçüncü ülkelere gönderilecek PKK'lılar ile ilgili de "operasyonların durdurulması" ve bu çıkışların güvenliğinin sağlanmasına dönük parlamentodan "güvence" anlamına gelebilecek bir karar çıkması gerektiğini ifade ediyor.

Bu konuda da kurulacak bir "Barış Komisyonu’nun” gözetiminde bu çekilmenin gerçekleşebileceğine dikkat çekiliyor.

1999'da, "çatışmasızlık" sürecinde bin dolayında PKK'lının sınırdışına çekilmesi sırasında düzenlenen askeri operasyon nedeniyle öldürüldüğüne dikkat çeken kaynaklar, benzer bir sürecin yaşanmaması için "parlamento güvencesinde" bir çekilmenin mutlaka sağlanması gerektiğini kaydediyorlar.

Öte yandan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Meclis'te bu konuda adım atılması konusunda gündemleri olmadığını belirtti.

Erdoğan Danimarka ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, "Şu anda yapılan açıklamaların bin düşünülüp bir yapılması gerekir. Adalet Bakanı'nın açıklamasını ben bilmiyorum, farklı bir konuda farklı bir açıklama olabilir. Bunu TBMM'ye getirip, şu an gündemde olan konuların TBMM'de görüşülmesi gibi bir düşüncemiz yok. Biz gerekli çalışmayı ekibimizle yürütüyoruz. Nihai açıklamayı halkımıza gerekirse yaparız" diye konuştu.

BDP’liler, Meclis'te kurulacak “Barış Komisyonu’nun” yanısıra, parlamento dışında bir "Akil Adamlar Komisyonu" ile parlamentoda bir "Hakikatleri Araştırma Komisyonu" oluşturulmasının da Öcalan'ın önerileri arasında yer aldığına dikkat çekiyorlar.

Erdoğan Akil Adamlar Komisyonu'na yeşil ışık yakarken şöyle konuştu:

"Akil adamlar konusunda ben daha önce açıklama yapmıştım. Bu konuda bir hedef kitle olması ve akil adamların bir ağırlığının olması lazım. Şu anda bu konu üzerinde hükümet olarak bizim de bir çalışmamız var. Sadece akil adamlar olarak bakarsak yanlış olur. Olayın hem bireysel yönü olmalı hem de kurumları temsilen birilerinin orada olması gerekir. Sendikaları ve sivil toplum kuruluşlarını temsilen birileri olmalı."

‘4. Paket Nevruz nedeniyle bekletiliyor’

Hükümet kanadındaki dikkat geçen bir gelişme geçen hafta TBMM Adalet Komisyonu'nda alt komisyona sevkedilen 4. yargı paketinin görüşmelerinin "ağırdan alınması" oldu.

Geçen hatfaki toplantıda, alt komisyonun bugün toplanıp, tasarıya muhalefetin de görüşü alınarak, son halinin verilmesi planlanırken, bu toplantı Öcalan'ın mesajının açıklanacağı Nevruz'la aynı tarih olan Perşembe gününe ertelenmesi dikkat çekti.

Kulislerde, hükümetin hem Öcalan'ın mesajları hem de Diyarbakır'da bunun yansımalarını gördükten sonra, pakete süreci ilgilendiren düzenlemeleri ekleyebileceği konuşuluyor.

En Çok Aranan Haberler