HABER

Meclis’te yemin töreni sona erdi

TBMM'de 25. Dönem başladı. Geçici TBMM Başkanı Deniz Baykal'ın açılış konuşmasının ardından milletvekillerinin yemin töreni gece saatlerine kadar devam etti.

Meclis’te yemin töreni sona erdi

Meclis'te illerin alfabetik sırasına göre vekiller, yemin etti.

Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu'nda yeni milletvekillerinin yemin töreni 9 saat 15 dakika sürdü.

İşte yemin eden milletvekilleri

LEYLA ZANA'NIN YEMİNİ KABUL EDİLMEDİ

HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, TBMM'de yemin ederken "Türk milleti" yerine "Türkiye milleti" deyince geçici TBMM BaşkanıDeniz Baykal yemini geçersiz saydı. Zana, ayrıca yeminine başlamadan önce Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a dönerek Kürtçe "Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla" dedi.

26. Dönem milletvekilleri yemin töreninde yemin ederken, metnin dışına çıkıp Kürtçe konuşan ve metni birebir aynı okumayan HDP'li Leyla Zana'nın yemini geçerli sayılmadı.

Yeniden yemin etmesi için geri çağrılan Leyla Zana gelmedi.

Bu ilk birleşimde 550 milletvekili, şu ifadelerle ant içti:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."

GEÇİCİ HÜKÜMETİN GÖREV SÜRESİ DE DOLDU

Meclis'in en genç 6 milletvekili de katip üye oldu. O isimler arasında Abdullah Öcalan'ın yeğeni HDP Milletvekili Dilek Öcalan da var. Meclis'te yemin edilmesiyle geçici hükümetin görev süresi de doldu.

MECLİS'TE BOMBA ARAMASI

Yemin töreni öncesinde, Meclis'in bomba arama köpeği ile genel kurul salonununda bomba araması da yapıldı.

Davutoğlu'nun 'erken yemini' için zamanında haber verilmedi

Bu arada Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, erken yemin etmek için Başkanlık Divanı’na zamanında haber vermediği bu yüzden sırası gelince yemin edeceği öğrenildi. Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan hükümeti kurma görevini almak için daha erken yemin edeceği ve Beştepe'ye gideceği ifade edilmişti.

Meclis’te Oturma Düzeni Değişti

Ant içme için toplanan TBMM Genel Kurulunda siyasi parti gruplarının oturma düzeni yeniden belirlendi. Buna göre, AK Parti 7 Haziran'da kaybettiği orta sırayı geri aldı, MHP, Genel Kurulun en sağına geçti.

Meclis İç Tüzüğü'ne göre oturma düzeni, Başkanlık Divanına göre, en çok sandalyeye sahip olan grubun sol baştan başlayarak oturması, daha sonra sandalye dağılımına göre sıralanması, en az sandalyeye sahip grubun sağ başta oturması şeklinde biçimleniyor.

1 Kasım'da sandıktan çıkan sonuçların ardından Meclis'te AK Parti'nin 317, CHP'nin 134, HDP'nin 59, MHP'nin 40 milletvekili bulunuyor. Bu nedenle sol başta yine AK Parti oturuyor. AK Parti, 7 Haziran'da kaybettiği orta sırayı geri alırken onun yanında CHP milletvekilleri yer alıyor. Seçim sonuçlarına göre MHP ve HDP'li milletvekilleri yer değiştirdi.

HDP Meclis'te üçüncü parti olduğu için, milletvekilleri daha önce MHP'ye ait koltuklarda oturdu. En sağda MHP grubu yer aldı.

MECLİS'TE NELER YAŞANDI?

Milletvekili sıralarının üzerine kırmızı ve beyaz güllerden oluşan birer demet çiçek konuldu. Milletvekilleri, birleşim öncesinde birbirlerini tebrik ederek ayaküstü sohbet etti.

Töreni, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, Sayıştay Başkanı Recai Akyel, aralarında ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass'in de olduğu yabancı misyon şefleri, eski bakan ve milletvekilleri, bürokratlar izledi.

Ameliyat olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, yemin törenine katılmadı. HDP Eş Genel Başkanı ve Van Milletvekili Figen Yüksekdağ ise İzmir milletvekillerinden önce yemin ederek Genel Kurul'dan ayrıldı.

MHP Genel Başkanı ve Osmaniye Milletvekili Devlet Bahçeli, yeminin ardından partilileri tarafından ayakta alkışlandı. Bahçeli'yi bazı AK Parti milletvekilleri de alkışladı.

Kılıçdaroğlu İzmir milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Genel Kurul'dan çıkarken, Bahçeli ise birleşim kapanıncaya kadar salondan ayrılmadı.

BESMELEYLE BAŞLADI

Geçen dönem olduğu gibi öncelikle engelli milletvekilleri yemin etti. Kürsünün önüne yerleştirilen rampa aracılığıyla tekerlekli sandalyeyle yemin eden AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, besmele çektikten sonra andı okudu.

HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan da yeminden önce Arapça mesaj verdi. Zana’nın Kürtçe sözlerinin yanı sıra Aslan’ın Arapça sözleri de tutanağa işaretlendi. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, önceki gün sinüzit ameliyatı geçirdiği için dünkü törene katılamadı. Demirtaş ile diğer mazeretli milletvekilleri katıldıkları ilk Genel Kurul’da yemin edebilecekler.

YİNE KRİZ

TBMM’de 24 yıl sonra yeniden ‘yemin krizi’ çıktı.

7 Haziran seçimlerinin ardından 23 Haziran’da kürsüde milletvekili yeminini aynen okuyan ve bu tavrı nedeniyle ‘Bu kez krize neden olmadı’ haberlerine konu olan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, 5 ay sonra yeniden kürsüye çıktığında, bu kez, 24 yıl önceki tavrını sergiledi. Zana, yemine önce Kürtçe “Onurlu ve kalıcı bir barış umuduyla” diyerek başladı. Yeminin sonundaki ‘Türk Milleti’ ifadesini de ‘Türkiye Milleti’ olarak okudu. TBMM Geçici Başkanı Baykal, önce Zana’yı kürsüye çağırarak, “Sayın Zana, Sayın Zana” diye seslendi.

Baykal, Zana’nın salondan çıkmasının ardından da, “Yemin metni aynen okunmamıştır. Yemin metni aynen okunmuş sayılamaz. Yemininiz sayılmamıştır. Yeniden gelmiyorsa biz devam ediyoruz” dedi. Baykal, Zonguldak milletvekillerinden sonra Zana’yı yeniden yemine davet etti. Genel Kurul’da bulunmayan Zana’nın ilk birleşimde yemin etme hakkı var. Yemin etmemesi halinde Zana’nın Genel Kurul’da konuşma yapamayacağı, oy kullanamayacağı, yasa teklifi veremeyeceği, ancak özlük haklarından yararlanacağı belirtildi. Zana, Kürtçe yemin ettiği 6 Kasım 1991’de başına taktığı ‘sarı-kırmızı-yeşil’ bantla, ‘Kürt bayrağını sembolize ettiği’ gerekçesiyle Meclis’te protesto edilmişti.Kürsüye çıktığı esnada, Meclis sıralarından ‘İndir o bayrağı’ sesleri yükselmişti. Zana, o zaman da “Türk milleti” dememişti.

YEMİNİ İZLEDİ

GENEL Kurul’a katılarak açılış törenini izleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ı partilerin karşılama tavrı 7 Haziran’la aynı oldu. Salona girdiğinde AK Parti milletvekilleri ile locadaki izleyicilerin büyük bölümü ayağa kalkarak Erdoğan’ı alkışladı. Bu sırada izleyici locasından ıslıkla sevgi gösterisi yapanlar oldu.

Üç muhalefet partisinden milletvekilleri ise alkışlamadı ve ayağa kalkmadı. Baykal’ın Erdoğan’ı anons ettiği sırada da sadece AK Partililer alkışladı. Mazereti nedeniyle önce yemin etmek istediğini kürsüye bildiren Davutoğlu, seçim bölgesi olan Konya’yı beklemeden yemin ederek salondan ayrıldı.

Erdoğan da, Davutoğlu’nun yeminin ardından salondan çıktı. Erdoğan, bu sırada yemin kriziyle ilgili olarak kendisine yöneltilen soruları, “Yok benden almayın” diyerek yanıtsız bıraktı. Davutoğlu, kulisten sessizce ayrılırken, Erdoğan’ın Meclis’ten çıkması ilgi nedeniyle uzadı. Erdoğan’ın araç konvoyu ve tören kıtası şeref kapısında yoğunluğa neden olunca Meclis’ten ayrılmak isteyen Davutoğlu, bir süre aracını bekledi.

TÜRKEŞ VE YILDIRIM'A ALKIŞ

Başbakan Yardımcısı ve AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş ile AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, yemin için kürsüye gelişlerinde AK Parti milletvekilleri ve dinleyicilerin yoğun alkışıyla karşılandı.

AK Parti Ankara Milletvekili Vedat Bilgin, HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman ve AK Parti Sivas Milletvekili Mehmet Habib Soluk, şaşırdığı için yemin metnini ikinci kez okudu.

AK Parti Bayburt Milletvekili Şahap Kavcıoğlu ise yemin metnini HDP sıralarına bakarak okudu. HDP'liler bunun üzerine "Önüne bak" diyerek Kavcıoğlu'na tepki gösterdi.

Demirtaş'ın yanı sıra HDP Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan, HDP Mardin milletvekilleri Ali Atalan ile Gülser Yıldırım Genel Kurul'da bulunmadıkları için yemin etmedi.

MİLLETVEKİLLERİNDEN İLGİNÇ GÖRÜNTÜLER

AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, yeminini, boyuna astığı Türk Bayrağı ile yaptı.

HDP'li milletvekilleri yakalarında siyah kurdele taşırken, CHP İstanbul Milletvekili Onursal Adıgüzel, Ankara Garı'nda yaşamını yitiren CHP Gençlik Kolları üyelerinin fotoğraflarını yakasında taktı.

CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi ve İzmir Milletvekili Musa Çam, yemin ettikten sonra sol kolunu havaya kaldırırken, AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk ise kürsüden ayrılırken rabia işareti yaptı.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, yakasında,10 Ekim'de Ankara'da intihar saldırısında yaşamını yitiren Malatyalı gençlerin resimlerinin olduğu kokart ile yemin etti.

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, yemin ettikten sonra Genel Kurul'da periscope üzerinden yaptığı yayınla yemin törenini takipçilerine gösterdi.

Birleşimi yöneten Deniz Baykal, yemin törenin ardından TBMM Başkanı seçiminin yapılacağını hatırlatarak, adayların 5 gün içinde Geçici Başkanlık Divanı'na bildirilmesi gerektiğini söyledi. Baykal, birleşimi seçim turlarının yapılacağı 22 Kasım Pazar günü saat 15.00'te toplanmak üzere kapattı.

40 DAKİKADA GÖREV

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Başbakan Ahmet Davutoğlu arasında, Türkiye Cumhuriyeti’nin 64. Hükümetinde yer alacak isimler konusundaki ilk sıcak temas dün yapıldı. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda dün Davutoğlu’nun Geçiçi Seçim Hükemeti’nin istifasını sunup, yeni hükümet için görevlendirilmesine ilişkin görüşme 40 dakika sürdü.

Davutoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda kabul eden Erdoğan, 64. Hükümeti kurma görevini Davutoğlu’na verdi. Davutoğlu, AK Parti Genel Merkezi’nde partisinin il başkanları toplantısına katıldıktan sonra TBMM’ye giderek milletvekili yemini etti ve ardından da Başbakanlık Resmi Konutu’na geçti. Davutoğlu, yaklaşık yarım saat sonra Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na gitti. Görüşme 40 dakika sürdü. Cumhurbaşkanlığı internet sitesindeki açıklamada, “Sayın Cumhurbaşkanımız, Konya Milletvekili veAdalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu’nu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde kabul ederek, 64’üncü Cumhuriyet Hükümetini kurmakla görevlendirmişlerdir” denildi. Başbakanlık’tan açıklama yapılmazken, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de görevlendirmeyi Twitter’dan duyurdu.

En Çok Aranan Haberler