Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) tarafından 2012 Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilen Antakya Medeniyetler Korosu’nun adaylığı Norveç Nobel Komitesi tarafından kabul edildi. Adaylığın Norveç Nobel Komitesi tarafından kabul edilmesi kentte sevinçle karşılandı. 231 aday arasında yer alan koro, ödülün en güçlü adaylarından biri olarak gösteriliyor.
Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz başkanlığında konu ile ilgili bir toplantı düzenlendi. Toplantıda konuşan Vali Lekesiz, Antakya Medeniyetler Korosu'nun kısa sürede sadece Hatay’ın değil ülkenin yüz akı markaları arasına girdiğini söyledi. İnsan sevgisi ve kardeşlik ekseni üzerine inşa edilmiş bir Anadolu toprağı olan Hatay’ın farklılıklarını bir zenginlik unsuruna dönüştürmeyi günlük hayatın bir parçası haline getirdiğini ifade eden Lekesiz, “Farklı dinlerden, farklı kültürlerden, farklı inançlardan olan vatandaşlarımızın bir araya gelerek kurdukları, ülkemizin hemen hemen tüm renklerini, tüm değerlerini büyük bir ahenk içerisinde yansıtan Medeniyetler koromuz sadece ilimizin değil, ülkemizin de yüz akı olmaya aday, bir beraberliğin simgesidir.” dedi.
Barış, sevgi, hoşgörü ve kardeşlik mesajı vermek üzere kurulan bu güzel koronun değerli mensuplarının birbirlerinin ilahilerini samimiyetle seslendirdiklerini belirten Lekesiz, “Birbirlerinin ilahilerini, ezgilerini, türkülerini seslendirecek kadar derin bir anlayışa, sevgiye ve hoşgörüye sahipler. Medeniyetler korosu tüm dünyada ırk ve mezhep savaşlarının yaşandığı bir zamanda farklılıkların oluşturduğu birlikteliklerin aslında en büyük zenginlik olduğunu sadece ülkemiz sınırları içerisinde değil, ülkemiz sınırları dışında da verdikleri konserlerle en güzel şekilde anlatıyorlar.” ifadelerini kullandı.
Antakya Medeniyetler Korosu'nun yurt içi ve yurt dışı konserlerinde hep ayakta alkışladığını vurgulayan Lekesiz, sözlerine şöyle devam etti: “Bundan şunu anlıyoruz ki dünyanın koromuzun verdiği mesaja çok ihtiyacı var. İnsanlar bu atmosferi arzu ediyorlar. Bu atmosferin hayatlarına hakim olmasını diliyorlar. İnsanların evrensel dili olan müzik aracılığı ile Hatay’da temenniden öte günlük hayatın bir parçası olarak yaşanılan barış ve hoşgörü ortamının bu koro aracılığı ile dünyada birlikte yaşama kültürüne de büyük katkılar yapacağına bizlerde inanıyoruz.”
Hatay’ın tüm zenginliklerinin bir yansıması olan korolarında, koro üyelerinin esasen insanlığın öyküsünü ve barışa olan özlemini seslendirdiğini ifade eden Lekesiz, “Medeniyetler Korosu adeta elimizin hoşgörünün başkenti markası ile özdeşleşen bir sembol haline gelmiştir. Sahip olduğumuz bu güzellikleri tüm dünya ile paylaşarak savaşın ve gözyaşının eksik olmadığı, bir arada yaşama kültürünün kaybolmaya yüz tuttuğu günümüzde bu hoşgörü ve kardeşlik mesajlarını daha yüksek bir sesle söylemek amacıyla yapılan Nobel Barış Ödülü resmi başvurusu olumlu olarak neticelendi ve biraz daha bizleri cesaretlendirdi.” sözlerini kaydetti.
Altın’ın yere düşmesiyle değerinden bir şey kaybetmeyeceğini de anımsatan Vali Lekesiz, sözlerini şöyle tamamladı: “Koromuz buradan arzu ettiğimiz bir sonucu almasa da bizim için değerinden hiçbir şey kaybetmez. Yoluna devam edecektir. Ben bu bağlamda koromuza emeği geçen eski yöneticilerimize, koro yöneticilerine, üyelerine, kanaat önderlerine, uluslar arası alanda koromuzun ülkemizi temsil etmesini sağlayan Sayın Cumhurbaşkanımıza, Başbakanımıza, Adalet Bakanımıza, Avrupa Birliği Bakanımıza teşekkür ediyorum.”
Daha sonra basına kapalı devam eden toplantıda Antakya Medeniyetler Korusu'nun Nobel Barış Ödülü’ne giden yol haritası oluşturuldu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz