HABER

Medvedev ‘nükleer’i alacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, dün Ankara’ya gelen Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev’le imzalanacak anlaşmalar arasında nükleet santralın da olduğunu söyledi.

Yıldız, “Anlaşmada sıkıntı ve olumsuzluk yok, inşallah imzalanacak” dedi.

Medvedev'in ziyareti ne getirecek

RUSYA Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, resmi ziyaret için Türkiye’ye geldi. Esenboğa Havalimanı’nda, Enerji Bakanı Taner Yıldız ve diğer yetkililer tarafından karşılanan Dimitriy Medvedev, bugün Ankara’da önemli anlaşmalara imza atacak. Medvedev’den önce Ankara’ya gelen Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin ile ortak toplantısı yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Türkiye’de kurulacak nükleer santral konusunda Rusya ile yapılacak anlaşmada sıkıntı ve olumsuzluk yok. İnşallah iki tarafın olumlu yaklaşımıyla anlaşma imzalanacak” dedi. İgor Seçin de, “Nükleer santralın inşaat çalışmalarının yüzde 25-30’unu Türk firmalarının yapacağını” söyledi.
Gazda indirim gündemde
İgor Seçin, Rusya’nın enerji devi Gazprom’un Türkiye’ye sattığı gazın fiyatının daha makul düzeye çekilmesi konusunda çalışmaların devam ettiğini bildirdi. Geçen hafta Ankara’da yapılan Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 10’uncu dönem toplantılarında birçok konunun görüşüldüğünü ve bu konularda mutabakata varıldığını anlatan Seçin, şöyle konuştu: “Bu çalışmalarımız olumlu sonuçlanacak. Ciddi anlaşmalar paketi imzalanacak diye umuyorum. Türkiye’ye satılan doğalgazla ilgili bazı parametreleri tekrar gözden geçiriyoruz. Fiyatın daha uygun hale getirilmesi konusunda da çalışmamız oldu. Fiyatı makul seviyeye getirmek için çalışmalarımız devam ediyor.”

Yılda 20 milyar metreküp

Büyük bir gaz tüketicisi olan Türkiye ile doğalgaz alanında da işbirliğini devam ettirmeyi düşündüklerini belirten Seçin, Gazprom’un Türkiye’ye yılda yaklaşık 20 milyar metreküp kadar gaz teslim ettiğini söyledi. Gazprom’un da işbirliğinin uzun vadeli olmasınu istediğini vurgulayan Seçin, “Yalnız Türk partnerlerimiz Gazprom’un gaz tedarikiyle ilgili konularda Gazprom’u başka gaz satıcılarıyla değiştirmeye ya da onunla ilgili bazı çalışmalar devam ederse, bu, Gazprom’un özellikle fiyat indirimiyle ilgili konularda somut karar almasında zorluklar çıkarır” diye konuştu.

Samsun-Ceyhan’a destek

İgor Seçin, “Rusça’da bir deyim vardır; ‘İyiden iyiyi aramayın’ diye” dedikten sonra şöyle devam etti: “Rusya olarak Samsun-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı Projesini çok önemsiyoruz. Bu konuda Türk partnerlerle çok verimli, sağlam, rahatlatıcı çalışmalar devam ediyor. Fakat Bulgar partnerler konusunda aynısını söyleyemeyeceğiz. Projede çevresel faktörler büyük rol oynuyor. Söz konusu projenin boru hattı inşası bugünkü fiyatlarla 3 milyar dolar. Samsun-Ceyhan projesinde biz kendi üzerimize düşen yükümlülükleri mutlaka yerine getireceğiz.”
Vizenin kalkması çok önemli adım
DEVLET Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Rusya arasında vizenin kaldırılması konusunun, iki ülke arasında “çok önemli bir kilometre taşı, tarihi bir kilometre taşı” olduğunu söyledi. Çağlayan, “İki dost ve kardeş ülke, hele hele şimdi vizeyi de kaldırdıktan sonra artık her gün ülkemizde Rus vatandaşlarını daha fazla göreceğiz. Türkler daha fazla Rusya’da görev alacaklar. Bana göre Türkiye-Rusya arasında vizenin kaldırılması son derece önemlidir.”

Ortak Türk-Rus bankası isteği
RUSYA Fedesyonu Başbakan Yardımcısı Igor Seçin, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ı ziyaret etti. Çağlayan, görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Soçi Limanı konusunda “1 Eylül’e kadar Türk gemileri oraya gidebilecek. O tarihe kadar diğer limanları hazır edecekler. Çok daha kalıcı, çok daha büyük bir lojistik merkezi ve limanın yapımı devam edecek” dedi. Çağlayan, Igor Seçin’in “ortak banka kurulması” önerisinde bulunduğunu, bunun iki ülke arasındaki ticaret hacminin giderek artması açısından önemli olduğunu bildirdi. Türkiye-Rusya arasında iki ülkenin kendi paraları ile ticaret yapılabildiğini belirten Çağlayan, “Türk Lirası ve ruble ile ticaret yapıyoruz. Bu çerçevede baktığımız zaman son derece olumlu bir öneri. Bu öneriyi ilgili bakan arkadaşıma da ileteceğim. Türk-Rus ortak bir banka ekonomi ve ticaretimiz açısından son derece faydalı olur” diye konuştu.
Ortak üniversite için ilk adım
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın, Moskova temasları sırasında müjdesini verdiği Türk-Rus Üniversitesi’nde de pürüzler kalkıyor. YÖK Başkanvekili Prof. Dr. Yekta Saraç, üniversitenin kurulma aşamasına geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Dimitriy Medvedev’in bu ziyaretinde görüşmeler hızlandı. Rusya Federasyonu Eğitim ve Bilim Bakanlığı ile YÖK arasında yükseköğretim alanında işbirliği konusunda, mutabakat zaptı imzalanacak. Üniversite, bilim ve teknoloji ağırlıklı eğitim verecek. Türkçe ve Rusça eğitim dili olacak. Üniversite kampusunun nereye kurulacağı konusunda net karar alınmadı. İstanbul olması ağırlıklı.”
Rusya, Türkiye’den alacağı tavuğu 150 bin tona çıkardı

RUSYA Federasyonu Tarım Bakanı Elena B. Skrynnık, Rusya’ya Türkiye’den ithal edilebilecek bu yıl için 57 bin ton olarak belirlenen kanatlı eti kotasının gelecek yıl için 150 bin tona çıkarıldığını bildirirken, bundan sonraki gelişmelerin özel sektöre bağlı olduğunu söyledi. Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in heyetinde bulunan Tarım Bakanı Skrynnık, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker’i ziyaret etti. Skrynnık, geçen yıl Türkiye’den Rusya’ya gıda ihracatının yüzde 14.70 arttığına işaret etti. Skrynnık, tarım alanındaki işbirliğinin artmasının, iki ülke arasındaki diğer alanlardaki ilişkilerin artışına örnek olduğunu vurguladı.

Prosedür azaltıldı

Skrynnık, Rusya’ya Türkiye’den kanatlı eti ihracatındaki son durum ile ilgili soru üzerine, bu yıl için 57 bin ton olarak öngörülen ithalat kotasının gelecek yıl için 150 bin tona çıkarıldığını bildirdi. Görüşmeler sonucunda iki bakanlık arasında hukuki prosedürlerin azaltıldığını, hukuki açıdan ithalatta hukuki engel olmadığını vurgulayan Bakan Elena Skrynnık, “Bundan sonraki gelişmeler özel sektöre bağlı.

Kotalar açık, işlemler tamamlandı. Özel sektörde iki tarafın buluşup anlaşması gerekiyor. Ülkelerin izleyecekleri prosedür açısından bir sorun yok” diye konuştu.

Heyetteki tavukçu

Skrynnık, Rusya’nın önde gelen tavuk eti ithalatçı firmalarından birinin başkanının da resmi heyette bulunduğunu söylemesi üzerine konuşan Miratog firmasının temsilcisi Linnik Viktor, 3 aydır Türk kuruluşları ile görüştüklerini söyledi. İthalat konusunda 2 alanda sorun yaşandığını anlatan Viktor, şu bilgiyi verdi: “Kontrol ve gümrük vergilerinin yüksekliği konusunda sorun yaşanıyordu. Türkiye, ithalatta, Tayland, Kanada gibi vergi dilimi yüksek ülkelerin arasında bulunuyordu. 35 bin ton kota ayrılmıştı. Şimdi 150 bin tona çıktı. Yıl sonuna kadar Rusya’ya beyaz et ihracatında her türlü kolaylık sağlandı. Devletler anlamında yapılabilecek her şey yapıldı. Bundan sonra işlemler özel sektörün çalışmasına kaldı.”

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler