Ancak Rus kaynaklar bunu doğrulamıyor ve 'anlaşmanın imzalanacağını umuyoruz' ifadesini kullanıyor.
Enerjivadisi.com'un haberine göre, Türkiye ile Rusya, Akkuyu nükleer santrali için anlaşma maddeleri üzerinde tam olarak uzlaşamadı.
Öncelikli anlaşmazlık konuları fiyat ve santralin işletmesine yönelik sorunlar.
Bu nedenle Medvedev ziyareti sırasında nükleer santrale yönelik imzalar atılamayacak.
Görüşmeler Dışişleri Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı işbirliğinde sürdürülüyor.
Türkiye'nin ilk nükleer santrali Akkuyu için kasım ayında ilk kazmanın vurulması planlanıyor.
TİCARET HACMİ
İki günlük ziyarette başta vizelerin kaldırılması, doğalgaz boru hatları ve Türkiye'de nükleer santral kurulması gibi çok önemli konularda anlaşma sağlanması bekleniyor. Zaman'ın haberine göre, doğalgaz alımlarında da fiyat indirimi gündeme gelecek. Ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 yılda 3 katına çıkarılması planlanıyor.
Ziyarette Başbakan Erdoğan ile Medvedev'in birlikte başkanlığını yürüteceği devletlerarası danışma mekanizması olan Üst Düzey İşbirliği Konseyi de (ÜDİK) kurulacak. Medvedev'in gelişi ihracatçıların da yüzünü güldürdü. Bu kapsamda yarın Ankara'da Türk-Rus İş Forumu düzenlenecek. İş dünyası temsilcileri, burada alınacak somut adımların ardından iki ülke arasındaki ticaret hacminin katlanarak artacağına dikkat çekiyor.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in ardından Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, iki günlük resmi bir ziyaret için bugün Türkiye'ye geliyor. Medvedev'in ziyaretinde birçok önemli projeye imza atılması bekleniyor. Enerji çevrelerine göre ziyaretin en önemli sürpriz başlıklarından birisi doğalgaz fiyatı olacak. İkili görüşmelerde taraflar, doğalgaz fiyatında indirim ve 'al ya da öde' şartlarında iyileşmeyi masaya yatıracak. Türkiye görüşmelerde, gaz satışlarındaki düşüş nedeniyle fiyat indirimi ve 'al ya da öde' oranının düşürülmesini gündeme getirecek. Türkiye tarafının özellikle doğalgaz fiyatı indiriminde ısrarcı olması ve yüzde 15 civarı bir indirimi alması bekleniyor. Bu oran, BOTAŞ'ın elini rahatlatacak. Elde edilecek indirimle, petroldeki artışın oluşturduğu ek maliyet karşılanacak.
Enerji alanlarındaki işbirliklerinin ağırlık kazanacağı görüşmelerin yanında iki ülke arasındaki ticaret hacminin 2015'e kadar 60 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Türkiye, 2008 yılında bu ülkeye 6,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirirken, bunun karşılığında 31,4 milyar dolarlık ithalat yaparak ticaret hacmini 38 milyar dolara yükseltmişti. Ancak 2009 yılındaki krizin etkisinden dolayı iki ülke arasındaki bu rakam 22,9 milyar dolara düştü. 2010 yılının ilk 4 ayında ihracat rakamlarının artması, ihracatçıların bu ülkeye olan beklentilerini de artırdı. Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) organize edeceği Rus-Türk İş Forumu'nda Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON), Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve diğer iş dünyası temsilcileri Rus işadamları ile bir araya gelecek ve yeni yatırım imkânlarını ele alacak. Bu görüşmelerde somut adımlar atılarak iki ülke arasındaki mevcut 23 milyar dolarlık ticaret hacminin 2015'e kadar 60 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor. Devlet başkanları, enerji anlaşmalarının yanı sıra beyaz et, yaş sebze ve meyve ihracatı, lojistik merkez yapımı, kara ve havayolu ulaşımı, yerel para birimleri ile ticaret ve gümrüklerde yaşanan bazı sorunları ele alınacak.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ziyaret esnasında imzalanacak anlaşmalarla somut adımlar atılacağını söyledi. Geçen yıl hem Rusya'dan hem de krizden kaynaklanan bazı nedenlerden ötürü iki ülke ticaretinin düşüş gösterdiğine dikkat çeken TİM Başkanı, Türkiye'nin özellikle Rusya'ya karşı önemli oranda bir dış ticaret açığı olduğunu söyledi. Vizelerin kaldırılmasının ticarete yansıyacağından bahseden Büyükekşi, özellikle turizm faaliyetlerinin yeni bir ivme kazanacağına işaret etti.
Rusya'nın Türkiye'nin en büyük ticari ortağı olduğunu belirten TUSKON Başkanı Rızanur Meral, iki ülke ilişkilerini sadece enerji sektörü ile sınırlı düşünmenin doğru olmadığını söyledi. TUSKON üyesi işadamlarının sanayi konusundaki birikimlerini ve teşebbüs yeteneklerini Rus işadamları ile paylaşacağını belirtti. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi de görüşmelerde gümrüklerde yaşanan sıkıntıların çözülmesi umudu taşıdıklarını kaydetti. Kayı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Tahla Görgülü, Mısır'a kaçan Rus turistin yönünü yeniden Antalya'ya çevirmesini beklediklerini ifade etti.
Çeçen ve Tatar devlet başkanları da heyette
Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in 50 kişilik resmi heyetinde, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov ve Tataristan Cumhurbaşkanı Mintimer Şaymiyev'in yanı sıra Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin, Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İçişleri, Tarım, Enerji, Ulaştırma bakanları ile Turizm ile Gümrük Federal Ajansı başkanları bulunuyor. Rus lider ve beraberindeki heyeti iki uçak Ankara'ya taşıyacak. Ankara'ya gelecek üçüncü uçak ise boş olacak ve bir arıza durumunda devreye girecek. Dmitri Medvedev ve eşi Svetlena Medvedeva, bugün gayri resmi akşam yemeğinde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Hayrünnisa Gül tarafından ağırlanacak. Rus liderin resmi programı ise yarın (çarşamba) başlayacak. Medvedev, ilk olarak Anıtkabir'i ziyaret edecek, ardından Çankaya Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Gül ile bir araya gelecek. Burada iki ayrı anlaşmaya imza atılacak.
Medvedev, öğle yemeğini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte yiyecek. Medvedev ve Erdoğan, iki ülke arasında oluşturulan Üst Düzey Yüksek İstişare Konseyi'nin ilk toplantısına başkanlık edecek. Konsey kapsamında, iki ülke sivil toplum kuruluşlarını yakınlaştırmak ve işbirliği yapmalarını sağlamak amacıyla Türk ve Rus akademisyenler, araştırmacılar, sanatçılar ve işadamları ile alanında uzman kişilerin yer alacağı Toplumsal Forum oluşturulacak. Medvedev'in eşi Svetlana Medvedeva'yı Abdullah Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ağırlayacak.