HABER

Medya'da yabancı sermayenin önü açıldı

ANKARA (İHA) - Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nda (TMSF) medya kuruluşları başta olmak üzere diğer bütün varlıkların satışını öngören ve Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Yasası'nda değişiklik öngören yasa teklifi, TBMM Plan Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi. Teklife göre yüzde 50'den fazla yabancı sermaye payı bulunan radyo ve televizyon yayın kuruluşu sayısı, ulusal yayın yapan kuruluş sayısının dörtte birinden fazla olamayacak.

Düzenlemeyle, Uzan Grubu ve Aksoy Grubu'na ait olan; ancak TMSF'nin bu isimlerinden çeşitli bankalara borçlarından dolayı el koyduğu başta Star TV olmak üzere Kral TV ve Cine-5 gibi televizyon, gazete ve dergilerin satış süreçleri hızlanabilecek. Teklifin kabulünün ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, kendi önerilerinin tam anlamıyla teklife yansımadığını belirterek, "Medya kuruluşlarını satarak alacaklarımızı tahsil etmek istiyoruz. Bunu yaparken de en yüksek bedelin çıkması için uğraşıyoruz" dedi. Teklifle ilgili konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener de, yabancı sermayeye medya kuruluşlarından pay alma konusunda sınırsız hak getirilmediğini ve ulusal çapta yayın yapan kuruluşlarından dörtte birinden fazlasında yabancı sermaye payı bulunamayacağına dikkat çekti.

Teklifin komisyonda görüşülmesi sırasında AK Parti'lilerin verdiği önergelerle, RTÜK Kanunu'nun medya sektöründeki yabancı sermaye payını düzenleyen maddesi yeniden değiştiriliyor. Buna göre, ulusal radyo ve televizyonlardaki yabancı sermaye payı, RTÜK Kanunu'nun diğer maddeleri saklı kalmak kaydıyla herhangi bir sınırlamaya tabi olmayacak. Ancak 'Yüzde 50'den fazla yabancı sermaye payı bulunan radyo ve televizyon yayın kuruluşu sayısı, ulusal yayın yapan kuruluş sayısının dörtte birinden fazla olamaz' hükmü teklife eklendi. Böylece ulusal çapta medyadaki yabancı sermaye sahipliğine bir sınırlama getiriliyor. Ayrıca bölgesel ve yerel radyo ve TV'lerde yabancı sermayenin hisse sahibi olamayacağı hükmü de önergeyle teklife eklendi.

RTÜK Kanunu'nun mevcut haliyle medya kuruluşlarında yabancı sermaye payı yüzde 25'i geçemiyor. Teklifin ilk halinde ise bu oran yüzde 49'a çıkarılırken, alt komisyonda bu sınır tamamen kaldırılarak yüzde 100'e çıkarılmıştı.

En Çok Aranan Haberler