Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve Haliç köprülerinde yaz boyu sürecek bakım-onarım çalışmalarının eşzamanlı başlamasıyla ortaya çıkan ve İstanbulluunun hayatını çekilmez hale getiren trafik çilesi CHP tarafından TBMM gündemine taşındı. Oran "Ustalık dönemini" yaşayan ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı da yapmış olan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a, ""Ustalık dönemine girdiğiniz 3. dönem Başbakanlığınızda ortaya çıkan bu mega çileyi çözmek için hangi girişimde bulundunuz? Özellikle Boğaz geçişini kolaylaştıracak karşılıklı deniz seferleri niçin artırılmadı? Kabataş-Üsküdar ve İstinye-Çubuklu arasında işletilen araba vapuru seferleri, aynı iskelelerden yeniden başlatılamaz mı?" diye sordu
Oran'ın, Başbakan Erdoğan'a yönelttiği önergedeki sorular şöyle:
"Yıllarca İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış birisi olarak İstanbul'da ortaya çıkan trafik zulmünü doğrudan size sormak gerekmektedir. Bu kapsamda; Ustalık dönemine girdiğiniz 3. dönem Başbakanlığınızda ortaya çıkan bu mega çileyi çözmek için hangi girişimde bulundunuz? Eşzamanlı kapatmak zorunlu mu? Fatih Sultan Mehmet (FSM) ve Haliç köprülerinde yaz boyu sürecek bakım-onarım çalışmaları için 3'er şeridin eş zamanlı olarak kapatılması gerekiyor muydu?
-ULAŞIM MASTER PLANINI ANIMSATTI-
İBB için önceki yıllarda İTÜ tarafından hazırlanan Ulaşım Master Planı'nda Asya ve Avrupa yakaları arasındaki yolcu geçişinin tüm metropoliten alandaki günlük yolculukların en çok yüzde 11'ini oluşturduğu belirlenmişti. Bu nedenle deniz ulaşımı öncelikle Boğaz geçişini rahatlatacak şekilde neden düzenlenmiyor? FSM ve Haliç köprülerindeki bakım-onarım çalışmalarının zamanlaması önceden bilindiği halde, özellikle Boğaz geçişini kolaylaştıracak karşılıklı deniz seferleri niçin artırılmadı? İstanbul'a gelen yolcu otobüslerinin yüzde 95'i Anadolu bağlantılı olduğu halde, merkez otogarın Avrupa yakasında olmasıyla ortaya çıkan yanlış konumlama FSM'deki otobüs yoğunluğunu gereksiz yere doruğa çıkarmıyor mu?
Aynı şekilde İstanbul'un büyük hal tesislerinin de yüzde 90'dan fazlası Anadolu'dan gelen sebze-meyve kamyonlarıyla işletilmektedir. Halin Avrupa yakasında bulunması yüzünden "sayısız kamyon ve TIR gereksiz yere FSM Köprüsü'ne yığılmak zorunda kalmıyor mu?
Anadolu yakasındaki Sabiha Gökçen Havaalanı'nın da gereken yoğunlukta hizmet vermemesinden ötürü Avrupa yakasındaki Atatürk Havaalanı'nın çektiği trafik yükü metropoliten alandaki dengesizliği arttırmıyor mu? Köprüler yapılmadan önce Sirkeci-Harem hattına ek olarak Kabataş-Üsküdar ve İstinye-Çubuklu arasında işletilen araba vapuru seferleri, aynı iskelelerden yeniden başlatılamaz mı?
Örneğin Beykoz-Yeniköy; Küçüksu-Bebek; Çengelköy-Arnavutköy; Beylerbeyi-Ortaköy vb. hatlarda sadece karşılıklı seferler yapacak yolcu gemisi ya da motorlarla Boğaz geçişi kolaylaştırılamaz mı? Acaba 3. köprü gereksinmesinin yaşanması için mi ulaşım planlamanın gereğine uyulmadı?"