Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Taceddin Dergahı’nda düzenlenen Mehmet Akif Ersoy’u anma toplantısına, Türkiye Yazarlar Birliği (TYB) Vakfı Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Doğan’ın sözleri damgasını vurdu. TYB’nin, 32 yıldır Mehmet Akif Ersoy için Taceddin Dergahı’nda anma toplantısı düzenlediğine işaret eden Doğan, artık bu faaliyetin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütüleceğini söyledi. Doğan, "TYB de bu faaliyetin katılımcıları arasında gösteriliyor. TYB bu faaliyetin katılımcısı olmak için herhangi bir davet almamıştır. Herhangi bir görüşmeye muhatap olmamıştır. Dolayısı ile biz Mehmet Akif’i 32 yıldır andığımız şekilde, şairimizin ruhuna uygun, düşüncesine uygun, kendi tabiri ile rahmetle anma yoluna kendi gücümüz yettiğince devam edeceğiz.” dedi. Doğan'ın bu sözlerine cevap ise Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’dan geldi. Günay, 'Akif'in de, Mustafa Kemal Atatürk'ün de hiç kimsenin, hiçbir zümrenin özel olarak tekelinde, inhisarında kalamaycağını'nı söyledi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Taceddin Dergahı’nda Mehmet Akif Ersoy’u anma programı düzenledi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan törende, Mehmet Akif Ersoy’un ‘Bülbül’ isimli şiiri okundu. Ardından kürsüye, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mehmet Akif Araştırmaları Merkezi Başkanı Mehmet Doğan davet edildi. Doğan, sözlerine “Buraya Mehmet Akif’ten bahsetmek için gelmedim. Susma hakkımı kullanmak için buradayım.” diyerek başladı. TYB’nin, 1978 yılından bu yana Mehmet Akif Ersoy’u Taceddin Dergahı’nda vefat yıl dönümlerinde andığını hatırlatan Doğan, “32 yıl bunu yaptı. 33. yılda bu faaliyet için 1 ay öncesinden yetkililere, ilgililere duyurumuzu yaptık. Bundan 10 gün kadar önce Kültür Bakanlığı’ndan bir görevli bizi aradı. Sayın Bakan’ın da bu toplantıya katılacağını bildirdi. Biz de bundan memnuniyet duyduğumuzu arkadaşımıza söyledik. Fakat 1 hafta kadar önce bir davetiye geldi. Bu davetiye de artık bu faaliyeti Kültür Bakanlığı’nın yapacağı anlaşılıyor, TYB’de bu faaliyetin katılımcıları arasında gösteriliyor. Şunu beyan etmek istiyorum. TYB bu faaliyetin katılımcısı olmak için herhangi bir davet almamıştır. Herhangi bir görüşmeye muhatap olmamıştır. Dolayısı ile biz Mehmet Akif’i 32 yıldır andığımız şekilde, şairimizin ruhuna uygun, düşüncesine uygun, kendi tabiri ile rahmetle anma yoluna kendi gücümüz yettiğince devam edeceğiz.” diye konuştu. Ardından, kürsüdeki bayrağı işaret eden Doğan, “Bu bayrağı çok seviyoruz. Başımızın üstünde yeri var. Fakat Bayrak Kanunu der ki, ‘Türk Bayrağı kürsüye, masaya örtülmez. Lütfen Bayrak Kanunu’nu açıp okuyalım. Hepinize teşekkürler ediyorum. Mehmet Akif’in aziz hatırasını yad eden herkesi tebrik ediyorum. Hayırlı günler.” dedi. Doğan, konuşmasının ardından, tören alanından ayrıldı.
BAKAN GÜNAY: AKİF DE ATATÜRK DE HİÇ KİMSENİN TEKELİNDE KALAMAZ
Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise konuşmasında Taceddin Dergahı ve çevresinde yapılan restorasyon çalışmalarına dikkat çekti. Günay, “Akif’i unutturmamak için elbette burada 30 yılı aşkın bir zamandan bu yana çalışma yapan arkadaşlarımın emeklerine teşekkür ediyorum. Ama 5 yıl kadar önce bu mekanın girilemez halde olduğunu, bu çevrenin bir tören yapılamaz halde olduğunu, çamur deryası içinde olduğunu herhalde biliyorsunuz." dedi.
Altındağ Belediyesi’nin buradaki çalışmalarının Bakanlık tarafından da desteklendiğini söyleyen Günay, “Vatanı sevmek, ona hizmet etmektir. Akif’i sevmek de onun hatırasını yüksekte tutmaktır. Ben onun adını anıyorum, onun adına törenler yapıyorum ama tören yaptığım mekan Akif’in hatırasına uygun değilse, O’nun evinin çevresi Akif’e gösterilmesi gereken saygı ile mütenasip değilse, bu gerçekten sevmek midir yoksa seviyor gibi görünmek midir? Akif de, Mustafa Kemal Atatürk de hiç kimsenin, hiçbir zümrenin özel olarak tekelinde, inhisarında kalamaz. Akif bu milletin bütününündür, Mustafa Kemal Atatürk bu milletin bütününündür. Yaşlı, kadın, erkek Türkiye’nin her tarafında herkes Akif’i yüreğinde, Mustafa Kemal’i yüreğinde sonsuza kadar yaşatacaktır. Bu millet var oldukça, bu isimler, bu bayrak, bu ezan, bu marş hepsi sonsuza kadar yaşayacaktır.” şeklinde konuştu.
ŞİİR OKUMAKLA, TÖREN DÜZENLEMEKLE AKİF SEVİLMEZ
Vatanını en çok seven, ona en çok hizmet edendir, sözünü hatırlatan Günay, şöyle devam etti: “Şiir okumakla, tören düzenlemekle, ne Akif ne Mustafa Kemal ne vatan sevilemez. Ona hizmet edeceksiniz. Aslan yatağından belli olur. O hatıranın çevresini bahçe haline getireceksiniz. Sadece 27 Aralık değil, her vesile ile geleceksiniz. Yüreğinizde büyük sevgi ve saygı ile ona olan hizmeti yerine getirmiş olmanın rahatlığı ile görevinizi yapmış olacaksınız. Gelecek kuşaklara da o bayrağı devredeceksiniz.”
MISIR APARTMANI İLE İLGİLİ ÇALIŞMA TAMAMLANMAK ÜZERE
Mehmet Akif Ersoy’u anmak için Türkiye’nin bir çok yerinde sayısız etkinlikler yapıldığını aktaran Günay, “Bu yıl bir tek şeyi yapamadık. İstanbul’da bir süre kaldığı bir bina var. Mısır apartmanı diye biliniyor. Onun bir katında bir süre için kalmış. Belediye, Sağlık Bakanlığı, ilgili birimlerle yazışmalarımıza rağmen şu dairedir diye bize söylenemedi. O’nu da sanıyorum bu günlerde tamamlamak üzereyiz. Telefon kayıtlarından, başka kayıtlardan münhasıran o daireyi işaretlemek üzereyiz.” dedi.
Günay, Mehmet Akif’in hayatının okullarda da gençlere anlatılması gerektiğini dile getirdi. Günay sözlerini, “Bundan sonraki törenlerde acılarımızı, ızdırabımızı ‘sus ey bülbül, matem senin hakkın değil, benim hakkım’ diye ızdırabımızı dillendiren şiirler yerine Akif’in mutlu, coşkulu, öğretici şiirlerini bu kürsülere getirelim. Matem geride kalsın. Milletimizin önü bayram olsun. Bundan sonra barış içinde birlik içinde kardeşlik içinde yaşayalım.” şeklinde tamamladı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz