Mehmet Akif Ersoy’un yıllardır yok olduğu bilinen Kur’an-ı Kerim’in Türkçe Meali’nin üçte birlik kısmı gün yüzüne çıktı.
1926 yılında Mısır’da başladığı tercümeyi, yedi yıl boyunca üzerinde çalışarak tamamlayan Mehmet Akif Ersoy’un, bazı kaygılar dolayısıyla yayınlamaktan vazgeçtiği Kur’an-ı Kerim’in Türkçe meali ortaya çıktı. FSM Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitüsü’nde “Direnen Mehmet Akif Meali Uluslararası Sempozyumu” tanıtım toplantısı gerçekleştirildi.
Merhum Mehmet Akif Ersoy’un Kur’an-ı Meali’nin öyküsünün bir direniş öyküsü olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Medeniyetler İttifakı Enstitütüsü (FSMVÜ MEDİT) Müdürü Recep Şentürk, “Cumartesi günü dünyadan farklı ilim adamlarının katıldığı bir sempozyum gerçekleşecek. Sempozyumun konusu da Kur’an-ı Kerim’in sadece 3’te 1’isinin tercümesi adeta meali mikroskobun altına koyacağız. Meal dünyanın farklı ülkelerinden otorite olan yaklaşık 30 ilim adamı tarafından üslup olarak incelenecek. Başka meallerle mukayesesi yapılacak. Dil özellikleri Türkçe dil bilimcileri tarafından incelenecek. Mesela Dil Bilimi Başkanı bulunacak. Ve birçok profesör orada yer alacak. Buradaki bu meal Mehmet Akif tarafından yapılmış olması ile ne gibi özellikler kazandırmış bunu ortaya koyacağız” dedi.
"BENİM ÇEKMECEMDE MEAL 24 YILDIR BEKLEDİ"
1988 yılından beri mealin ellerinde olduğunu söyleyen Recep Şentürk, “Benimde 24 yıldır çekmecemde bekledi. 3’te 1’i olduğu için yayınlamak istemedik. Sonra o 3’de ikisini yayınlanmayınca bende bu üçte 2’lik kısmını yayınlama kararı aldım” diye konuştu.
Yayınlanan Meal’in Mehmet Akif’e ait olduğunu teyit babında kanıtlarının olduğunu belirten Recep Şentürk, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Meal güvenilir insanlar tarafından bize aktırılmıştır. Bu güvenilir insanlar, Mustafa Runyun Akif’in Meal’i kendisine emanet ettiği Yozgatlı İhsan Efendi’nin Mısır’da uzun yıllar talebeliğini yapmıştır. Bu yüzden onların yalan söyleme gibi bir lüksü yoktur. Meal’in yakılan nüshası dışında nüshaları olduğuna dair tarihi deliler vardır. Bunlardan en önemlisi Mustafa Runyun Hoca Efendi sağlığında İstanbul’daki Yüksek İslam Enstitüsü’ndeki hocalığı sırasından Meal’in kendisinde olduğunu Bedri Mermutlu ve Hasan Akay gibi bazı talebelerinde ihsas ettirmiştir. Mustafa Runyun gibi bir zatın bu konuda etrafındakileri yanlış bilgilendirmesi ve Akif’e ait olmayan bir Meal’i ona aitmiş gibi sunması için hiçbir sebep yoktur. Akif’in Meal’i hakkında uzun yıllar araştırma yapmış ve eser vermiş uzmanlar elimizdeki üçte birlik nüshanın Akif’e ait olduğunu teyit etmişlerdir. Akif‘in Meal’den önceki tercümeleri ile mukayese elimizdeki Meal’in Akif’e ait olduğunu teyit etmektedir. Çünkü aralarında çok büyük bir benzerlik vardır. Elimizde ki meal, Akif hayattayken bizzat kendisinin Meal’i gösterdiği kişilerin tasvirlerine tıpa tıp uymaktadır. Akif’in Meal’inin yayınlanmasında kar amacı güdülmemesi de Meal’i yayınlayanların bu konudaki ciddiyetlerini ve maddi bir beklenti içinde olmadıklarını göstermesi açısından önemlidir.”
BAŞKAN UYSAL: “KUR’AN-I KERİM’İN ÜÇTE BİRLİK KISMI BİR ŞEKİLDE BULUNDU VE YAYINA HAZIRLANDI”
“Direnen Mehmet Akif Meali Uluslararası Sempozyumu”na ev sahipliği yapacak olan Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, “Bu süre içerisinde genç Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni kuruluş aşamasında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından kendisine verilen kuran meali hazırlama süreci bir sözleşmeyle alınmış. Daha sonraki süreçte bu sözleşmeyi kendi iradesiyle feshederek yapmış olduğu çalışmayı da yayına sunmamıştır. Yayına sunmadığı gibi çalışmanın da imha edilmesi isteğine sunmuştur. Tabi bunlar yaşandıktan sonra bu çalışmanın tamamen yok olunduğunu düşünüldüğü dönemlerde Kur’an-ı Kerim’in üçte birlik kısmı bir şekilde bulundu ve yayına hazırlandı” dedi.
Konuşmaların ardından Şentürk, basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bir muhabirin “Meal’in 3’te birini yayınladınız sizce bu bir eksiklik midir?” sorusu üzerine Şentürk,“ Biz insanlara tamamı olmadığını açıkça söylüyoruz. İnsanlar isterse bunu almayabilir. Bu tarihi bir vesika aslında Akif nasıl bir meal ortaya koymuş diye merak edenler, bunu alıp bakabilirler” diye cevapladı.
Sorularını ardından Recep Şentürk, Kur-an Meal’inden Ayetel Kürsü tercümesini okudu. Ayetel Kürsü’nün mealini okuyan Şentürk, Mehmet Akif Ersoy’un diğer kitaplarından örnekler verdi. Eski ve yeni mealler arasındaki farklılıkları gözler önüne seren Şentürk, Akif’in ne kadar sade bir dille eserlerini yazdığını söyledi.
6 Nisan 2013’de açılışını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın yapacağı Akif Meali Sempozyum’a önemli akademisyenler ve düşünürlerde katılacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz