HABER

Meksika Körfezi'nde sızıntı sonrası ilk keşif planına onay

ABD geçen Nisan ayında Deepwater Horizon platformundaki patlama sonrası yaşanan çevre felaketinden sonra, petrol arayışına dönüyor.

ABD hükümeti, Deepwater Horizon platformunda yaşanan sızıntıdan bu yana Meksika Körfezi'ndeki ilk petrol ve doğalgaz keşif planlarına onay verdi.

Amerikalı yetkililer, Royal Dutch Shell şirketinin yeni ve sıkılaştırılmış çevre ve güvenlik standartlarını karşıladığını ve derin deniz keşiflerini daha güvenli kılmaya yönelik önemli bir adım attığını bildirdi.

Açık denizlerde petrol ve doğalgaz ticaretiyle ilgili Ulusal Okyanus Sanayileri Birliği bu gelişmeyi, yeni sondaj çalışmalarının önünü açabilecek önemli bir adım olarak niteledi.

BP'nin işlettiği Deepwater Horizon petrol platformunda geçen yıl Nisan ayında yaşanan patlamada, platformda çalışan 11 kişi ölmüş; ardından milyonlarca varil petrolün denize yayılmasıyla tarihin en büyük çevre felaketlerinden biri meydana gelmişti.

Bu olayın ardından ABD hükümeti, Meksika Körfezi'nde ve derin denizlerde petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına moratoryum uygulamaya başlamıştı.

Ancak Shell'in sondaj çalışmaları için hala izin çıkmasını beklemesi gerekiyor.

Shell, 900 metre derinlikte üç ayrı keşif kuyusu açmayı öneriyor.

Proje, Louisiana sahilinin 210 kilometre açığında planlanıyor.

Petrol devi Shell, geçen ay üretimde ve fiyatlardaki artış sayesinde karının 2010 yılında 18,6 milyar dolara ulaştığını açıklamıştı.

Derin sularda keşif

Petrol şirketleri, dünyada kalan son petrol rezervlerine de ulaşabilmek için açık denizde ve her zamankinden daha derinlerde sondaj yapıyorlar.

Derin deniz (derin su) sondajı, eskiden fahiş fiyatlara yapılabiliyordu ama 2007 ve 2008 yıllarından itibaren petrol fiyatlarının hayli yüksek seyretmesi, açık deniz rezervlerine olan ilginin canlanmasına katkı sağladı.

ABD Doğal Kaynaklar Yönetim Dairesi'nin (US MMS) verilerine göre 2008 yılında Meksika Körfezi açıklarında 31 petrol kuyusu vardı.

2008 yılında Körfez'de yedi yeni derin deniz projesi başlatıldı.

Petrol şirketleri, artık Deepwater Horizon gibi yüzeyden 500 metre, hatta daha derinlerde sondaj yapabilir hale geldiler.

ABD Enerji ve Okyanus Yönetimi Bürosu US MMS, 305 metrenin altındaki kuyuları derin deniz sondaj sahası olarak tanımlıyor - diğer kuruluşlar, örneğin Petroleum Economist ve Exxonmobil için derin deniz tanımı, 400 metreden başlıyor.

En Çok Aranan Haberler