İzmir Genç İşadamları Derneği'nin davetlisi olarak İzmir'e gelen Ruandalı ve Meksikalı iş adamları, inşaat, mobilya ve ev tekstili için ortaklık görüşmeleri yaptı. Alternatif pazarların Türk ihracatçılar için en önemli seçenek haline geldiğini ifade eden İGİD Başkanı Mehmet Timuroğlu, Ruanda ve Meksika'nın özellikle İzmirli KOBİ'ler için fırsatlar ile dolu olduğunu söyledi.
Orta Afrika'nın gelişen pazarı Ruanda'dan ve Orta Amerika'nın 110 milyonluk dev pazarı Meksika'dan TUSKON Dış Ticaret Köprüsü’ne katılan iş adamları İGİD'in konuğu olarak geldikleri İzmir'de iş adamları ile görüştü. İGİD Başkanı Mehmet Timuroğlu, mobilya, inşaat, ev tekstili ve yapı malzemeleri sektörlerinde iş bağlantılarının yapıldığı görüşmelerin Türkiye ve İzmir'in üretim gücünü göstermesi ve tanıtması açısından önemli olduğunu belirtti. İzmirli firmaların sadece yakın ve geleneksel pazarlar yerine farklı coğrafyalara yönelmesi gerektiğinin altını çizen Timuroğlu, "İhracatçılar ve ihracatı düşünenler için alternatif pazarlar her zamankinden önemli hale geldi." dedi.
AFRİKA HEDEFLERİNE RUANDAYI EKLEDİK
İGİD'in Gaziemir’deki binasında yapılan iş görüşmelerinin KOBİ'lerin dış ticaret hedeflerine anlamlı katkı sağladığını kaydeden Başkan Timuroğlu, Avrupa'daki daralma ve Ortadoğu'daki politik istikrarsızlığın Türk ihracatçılarının geleneksel bu pazarlarda önemli kayıplar yaşamasına sebep olduğunu dile getirdi. Timuroğlu, şöyle devam etti: "İGİD olarak daha önce Demokratik Kongo, Nijer, Moritanya, Sudan, Mısır’dan iş adamlarını İzmir'e getirmiştik. Bu defa Orta Afrika'nın parlayan yıldızı olarak nitelendirilen ve bölgesinin finans merkezi haline gelen Ruanda'dan ve yine dev nüfusu ile dikkat çeken Meksika'dan iş adamlarını üyelerimiz ile bir araya getirdik. Ruanda, 1990'larda yaşadığı iç savaşın ardından istikrara kavuştu ve ekonomisi hızla gelişiyor. İGİD üyelerinin Demokratik Kongo’da zaten yatırımları vardı bu yatırımları komşu Ruanda’ya taşımamak için neden yok."
ABD PAZARI İÇİN MEKSİKA’YI DEĞERLENDİRİN
Ege'de işbirliği imkanları arayan Ruanda ve Meksikalı iş adamları, İzmir'deki üretim tesislerinden etkilendiklerini belirtti. Türk ekonomisinin geldiği noktanın kendileri için şaşırtıcı olduğunu dile getiren konuk iş adamları, mobilya ve inşaatın işbirliği yapılabilecek alanların başında geldiğini ifade etti. Meksikalı iş adamı heyetinde yer alan Mexico City Ticaret Odası Başkanı Ricardo Benitez, mesafe olarak uzak görülse de kültürel olarak yakın iki ülke ticaretinin çok daha ileri düzeyde olması gerektiğini belirtti. Benitez, İzmir'in ekonomik potansiyelini yerinde görerek olası işbirliği alanlarını tespit etmeye çalıştıklarını, mobilya, konfeksiyon ve ev tekstilinde İzmirli firmaların Meksika'da başarılı olabileceklerini vurguladı. Mexico City Ticaret Odası Başkanı Ricardo Benitez, otomotivde dünya dördüncüsü olan Meksika’nın bu sektörde de Türk iş adamları ile ortak projeler gerçekleştirebileceklerini sözlerine ekledi.
Orta Afrika'da gelişme hızı ile tüm dikkatleri üzerine çeken Ruanda'dan gelen iş adamları ise özellikle inşaat ve yapı malzemeleri sektörlerinde işbirliği imkanları aradı. Heyette yer alan Ruanda Ticaret Odası Genç İş Adamları Daire Başkanı Lydie Hakizamana, Türk inşaat sektörünün çok güçlü olduğunu belirterek Ruanda'nın alt yapı ve konut projelerinde İzmirli firmaların yer almasını istedi. Ruandalı iş adamı Kagabo Jean de Dieu, İGİD üyeleri ile ortak makine üretimi konusunda çalışabileceklerini, Ruhetamaxumu Eugene ise yapı malzemesi üretim tesislerinin kurulması konusunda İGİD üyesi firmalar ile çalışacaklarını kaydetti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz