YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Meksikalı Felsefeci Lozano: Felsefenin Topluma Dönme Zamanı Geldi

Meksikalı felsefeci Prof. Dr. Gabriel Vargas Lozano, felsefenin sadece akademik zeminde yer bulduğuna dikkati çekerek,...

Meksikalı Felsefeci Lozano: Felsefenin Topluma Dönme Zamanı Geldi

Meksikalı felsefeci Prof. Dr. Gabriel Vargas Lozano, felsefenin sadece akademik zeminde yer bulduğuna dikkati çekerek, artık topluma dönme zamanının geldiğini söyledi.

Uludağ Üniversitesi’nin, Bursa Valiliği ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile düzenlediği ‘II. Uluslararası Felsefe Kongresi’ başladı.

11-13 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek kongreye 20’si yurtdışından olmak üzere 80 uzman ve felsefeci katılarak felsefe, şehir ve insan konularında bildiri sunacak.

Mete Cengiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye Meksika’dan katılan Prof. Dr. Gabriel Vargas Lozano, felsefenin bugün gelişmiş büyük devletlerin teknokratik stratejileri sayesinde pek çok eğitim kurumunda ve uygulamalarda dışlanarak bir kenara itildiğini belirtti.

Prof. Dr. Lozano, felsefenin sadece akademik zeminlerde yer bulabildiğini vurgulayarak, bu olgunun tersine çevrilebileceğini kaydetti. Lozano, bunun nasıl başarılacağı konusunda ise şunları söyledi: “Şehirler, muazzam eşitsizlik ve farklılıklar, ırksal kavga ve görüş ayrılıklarının, bireysellik ve bastırılmış topluluk haklarının, çevresel yıkıntı ve bozulmanın var olduğu, üretim zorlukları ve daha çok tüketime yönelimin hayat bulduğu sorunlarla ilgili olarak bütün yaşayanların bu gibi sorunlar içinde bulunduğu alanlardır. Bunlara ek olarak da sistemik çelişkilerin yaşandığı yaşam alanlarıdır. Bu şartlar altında, son derece güçlü ve olanaklı olan kitle iletişimi de bireylerin kendi üretkeliği ve bu kapasitelerini kullanmaktan alıkoyuyor.”

Prof. Dr. Lozano, şöyle devam etti: “Ama sadece felsefe, toplumun bütün olarak anlayış ve idrak içinde şekillenmesini sağlayabilir ki, bu da bireyin kendi varlığı için kendini keşfedip neler yapabileceğine olanak sağlayacaktır. Günümüzde bu çok özel sorumluluğa, felsefe her zamankinden daha fazla destek olabilir. Felsefe, ortaklık ve koordinasyon bazında ‘şehrin’ problemlerine bir yanıt oluşturabilecek tek disiplindir.”

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Üç gün sürecek kongre, Görükle Yerleşkesindeki Mete Cengiz Kültür Merkezi’nin yanı sıra, kentteki bazı tarihi mekânlarda da yapılacak.

KONGREDE İLGİNÇ KONULAR

Kongrede, “Şehir ve Demokrasi”, “Şehir bilincinin felsefi boyutları”, “Şehrin hafızası ve hafızanın şehirleri”, “Şehir kendi insanını tüketiyor mu?”, “Avatar Şehri: Bir filmden hareketle çevre etiği sorunlarına bakmak”, “Modern şehir ile modern hukuk ilişkisi”, “Kahrolsun şehirler mi?”, “Değişen kentleşme dinamikleri ve yavaş kent akımı”, “Kentsel mekanları kullanım hakkı”, “Şehir ve ideolojinin diyalojisi: Duvarı Yıkmak-Berlin Örneği”, “Karşı ütopyalar ve kent”, “Modern şehirde ölüm”, “Cumhuriyetin ideolojisi ve Türkiye’de şehirleşme”, “İslam şehri mit mi? gerçek mi” gibi birçok başlık altında ilginç bildiriler yer alıyor. Kongre kapsamında bildiriler, Türkçe ve İngilizce olarak kitaplaştırıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler