ANKARA (ANKA) - Anayasa Alt Komisyonu, yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının seçimlerde oy kullanma olanağını kolaylaştıran ve genişleten yasa tasarısına ilişkin çalışmalarını tamamladı. Tasarıya göre, yurt dışındaki seçmenler, mektup, sandık, elektronik oylama veya gümrük kapılarında oy kullanma yöntemlerinden ancak biri ile oy verebilecekler. Tasarıya göre, yurt dışında bulunan vatandaşların oy kullanmalarıyla ilgili seçim işlerini yönetmek üzere, Ankara İl Seçim Kuruluna bağlı "Yurtdışı Merkez İlçe Seçim Kurulu" oluşturulacak. İhtiyaç duyulması halinde birden fazla yurt dışı merkez ilçe seçim kurulu oluşturulabilecek. Tasarı yurt içi seçimlerinde de parmak boyası uygulamasını da sona erdiriyor.
Meclis Anayasa Alt Komisyonu, "Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunda Değişiklik Ypılmasına Dair Kanun Tasarısı"nın çalışmaların tamamlayarak hazırlanan raporu komisyona sundu.
Alt Komisyon, çalışmaları sırasında, Dışişleri Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Türkiye İstatistik Kurumu, Yüksek Seçim Kurulu, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, PTT Genel Müdürlüğü'nün görüşlerini aldı.
Tasarıya Alt Komisyonca eklenen bir düzenlemeyle, Yüksek Seçim Kurulu'na seçmenleri, resen seçmen kütüğüne kaydetme yetkisi de verildi. Tasarının kanunlaşmasıyla gerçekleşecek en önemli yenilik yurt içinde de geçerli olmak üzere parmak boyamasının kaldırılması olacak.
Raporda, "Yurt dışında bulunan vatandaşların oy kullanmalarıyla ilgili seçim işlerini yönetmek üzere, Ankara İl Seçim Kuruluna bağlı "Yurtdışı Merkez İlçe Seçim Kurulu" oluşturulacak. İhtiyaç duyulması halinde birden fazla yurt dışı merkez ilçe seçim kurulu oluşturulabilecek. Bu taktirde de kurullar rakamla belirtilecektir" denildi. Tasarıya göre, her seçim döneminde bir ülke için tek bir oy verme yöntemi belirlenecek, bu yöntemi Yüksek Seçim Kurulu, Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak tespit edilecek.
-YURT DIŞINDAN OY KULLANMA YÖNTEMLERİ-
Yurt dışındaki seçmenler, mektup, sandık, elektronik oylama veya gümrük kapılarında oy kullanma yöntemlerinden ancak biri ile oy verebilecekler.
Yabancı ülkenin durumuna göre, hangi yöntemle oy kullanılacağı Dışişleri Bakanlığının görüşü alınarak Yüksek Seçim Kurulunca belirlenecek.
Milletvekili genel seçimlerinde, üzerinde Yüksek Seçim Kurulu filigranı bulunan özel imal edilmiş kağıtlara basılı birleşik oy pusulalarında, sadece seçime katılan siyasi partilerin özel işaretleri, kısaltılmış isimleri ve tam yazı halinde adlarıyla her siyasi parti için ayrılan bölümün altında, çapı iki santimetre olan boş bir daire bulunacak. Yurt dışındaki seçmenler, milletvekili genel seçimi, Cumhurbaşkanı seçimi ve halk oylamasında oy verebilecekler. Yerel seçimlerde ise oy kullanamayacaklar. Ayrıca sadece seçime katılan siyasi partilere oy verebilecekler. Yurt dışında ve yurt dışı temsilciliklerde seçim propagandası yapılamayacak.
-YURT DIŞINDAN MEKTUPLA OY KULLANMA-
Yüksek Seçim Kurulu, özel olarak imal ettirdiği oy pusulası ile özel renkte bastırılmış oy zarflarını, Yurt Dışı Merkez İlçe Seçim Kuruluna gönderecek. Yurtdışı Merkez İlçe Seçim Kurulu, arkası kendi mührüyle işaretlenmiş oy pusulası ile oy zarflarını, seçimlerden 45 gün önce seçmenin yurt dışında kayıtlı olduğu adresine gönderecek.
Seçmene oyunu kullanmak üzere gönderilen özel zarflardan, bir köşesi Yurtdışı Merkez İlçe Seçim Kurulunun mührünü taşıyan küçük zarfa oy pusulası konulacak. Bu zarf, üzerinde "Yurtdışı Merkez İlçe Seçim Kurulu Ankara/TÜRKİYE" yazılı orta boy ikinci zarfa konacak ve bu ikinci zarf, üzerinde seçmenin yurt dışı adresi yazılı üçüncü büyük zarfa yerleştirilecek.
Seçmenler oy kullandıkları zarfı, seçim günü saat 17.00´a kadar Yurtdışı Merkez İlçe Seçim Kuruluna ulaşacak şekilde posta ile gönderecekler.
Seçimin yapıldığı gün saat 17.00´den itibaren oy torbaları Yurtdışı Merkez İlçe Seçim Kurulunca açılarak sayım, döküm ve birleştirme işlemleri yapılarak sonuçlar, Ankara İl Seçim Kuruluna iletilecek. Sonuçlar, bu Kurulca tarafından da birleştirme tutanağı düzenlenerek Yüksek Seçim Kuruluna gönderilecek.
-SANDIKTA OY KULLANMA YÖNTEMİ-
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, seçimin yapılacağı günün 75 gün öncesinden başlamak üzere seçim gününden önceki 7. gün, saat 17.00´a kadar Türkiye´nin yurt dışı temsilciliklerinde ve ihtiyaç duyulması halinde yerel makamların uygun göreceği diğer yerlerde kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilecekler. Oy kullanma işlemi mahalli saatle 08.00-17.00 arasında yapılacak.
Bu seçimlerde oy kullanacak seçmenler, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan nüfus hüviyet cüzdanını veya pasaportunu sandık kurulu başkanına verecekler.
Sandıkla oy verme yönteminde tasarıda öngörülen 75 günlük süre Alt Komisyon tarafından uzun bulunması üzerine bu süre kırkbeş güne indirildi. Gerekçe ise, "Sandıkla oy vermenin maliyeti çok fazladır ve bu kadar uzun bir sürede güvenliğin sağlanması mümkün olmayabilir" şeklinde ifade edildi.
-ELEKTRONİK ORTAMDA OY KULLANMA-
Yüksek Seçim Kurulu, yurt dışında bulanan vatandaşların Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası aracılığıyla elektronik ortamda oy kullanabilmeleri amacıyla gerekli teknik alt yapıyı kurmaya, güvenli oy kullanılabilmesi amacıyla seçmenler için şifre veya benzeri güvenlik tedbirleri ile mükerrer oy kullanılmasını engelleyecek önlemleri almaya yetkili kılınıyor.
Yurt dışındaki seçmenler, seçimin yapılacağı tarihten geriye doğru 30 gün öncesine kadar belirlenen süre içerisinde başlamak üzere, seçim günü saat 17.00´a kadar elektronik ortamda oy kullanabilecekler.
-GÜMRÜK KAPILARINDA OY VERME-
Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı bulunan seçmenler, seçimin yapılacağı günün 45 gün öncesinden başlamak üzere, seçim günü saat 17.00´a kadar yurda giriş ve çıkışlarında kullandıkları gümrük kapılarında kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilecekler.
Tasarıyla mükerrer oy vermeye teşebbüs eden veya verenlere ceza verilmesi öngörülürken, sandık kurullarında görev alacak personelin ücretleri de günün koşullarına göre yeniden düzenleniyor.