Melanom erken teşhis edilir ve tedavi edilirse, tamamiyle kesin olarak iyileşir. Melanomlar leke olarak artabilir. Eğer melanomu anlamak için ne arayacağınızı ve neyi kontrol edeceğinizi bilirseniz, lekelerde artış olduğunda çoğu leke iken tespit edebilirsiniz.
4 Uyarı İşareti Melanomun 4 basit belirtisi vardır ve kolay hatırlanması için ASRB olarak adlandırılır..
A Asimetri yerine geçer. Benin ortasından hayali bir çizgi çizdiğinizde, her iki yanı aynı büyüklük ve aynı şekilde değildir. Genellikle asimetri vardır. Buna karşılık iyi huylu ben yuvarlak ve simetriktir.
S Sınır düzensizliği yerine geçer. Melanomların sınırı sıklıkla pürüzlü, çentikli veya bulanıktır. Buna karşılık zararsız benlerin sınırları belli ve şekilleri düzgündür.
R Renk yerine geçer. Melanomlar sıklıkla birden fazla siyah, kahverengi, hatta yaygın olmayan bazı durumlarda kırmızı beyaz, mavi renkte olabilirler.Buna karşılık zararsız benler nadiren farklı renkte olabilir, genellikle tek renk kahverengidir.
B Büyüklük yerine geçer. Melanom genellikle 6 milimetreden büyüktür yani bir kurşun kalem silgisi kadardır ve büyümeye devam edebilirler. Buna rağmen büyümediği nadir durumlarda vardır.
Ben Nasıl Değişir?
ASRB'ye bağlı kalarak benin değişimini izlemelisiniz.
Büyüklük
Ben birden ya da zamanla daha büyür.
Renk
Farklı renk çeşitleri ya da renk kombinasyonu ortaya çıkar. Renk kenardan başlayarak dokunun içine doğru yayılabilir.
Yükselme
Dadaha önce düz ya da belirsiz olan ben hızlı bir şekilde yükselir.
Cilde yayılma
Benin etrafındaki cilt, kırmızı hale helir ya da renginde kızarıklık, şişmeler ortaya çıkar.
Yüzey
Düzgün bende erozyon, çamurlaşma, orantısızlık gelişir. Kabuklanma, kanama hastalığın son belirtileridir.
His
Kaşıntı da en sık görülen erken belirtidir ve duyarsızlık ya da ağrı da hissedilebilir.
Bununla birlikte, cilt kanserlerinin genellikle ağrısız olduğunu unutmayın.
Eğer bu değişikliklerden herhangi biri ortaya çıkarsa, bir uzman tarafından kontrol edilmeli. Uzmanın melanomu erken dönemde teşhis edebilen ve cilt kanserleri üzerinde uzmanlaşmış olmasına dikkat edin. Öncelikle bir dermatoloğa başvurun, tercihinize göre cerrah bir dermatolog ya da onkoloji (kanser uzmanı) uzmanına da gidebilirsiniz. Ertelemeksizin randevu alın. En iyi korunma acil tedbirdir.
Kaynak: Cilt Kanseri Vakfı (The Skin Cancer Foundation)